zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az már az első pillanatban kiderült, hogy az itt tervezett 3 napos tartózkodás kevés ahhoz, hogy mindent lásson az ember, lépésről, pontosabban standról-standra haladunk, de a nagyok mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

 

Az már az első pillanatban kiderült, hogy az itt tervezett 3 napos tartózkodás kevés ahhoz, hogy mindent lásson az ember, lépésről, pontosabban standról-standra haladunk, de a nagyok mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Egyszer majd kellene egy olyan tudósítást írni, ahol csak a kicsikről esik szó... De addig most itt van a Yamaha...

 

Yamaha a Fórumban

 

MX sorozat, az utazó zenész szintetizátora...

Az új Yamaha MX 49 rendkívül kedvező áron egyesíti a MOTIF XS hangzásvilágát, az USB audió/MIDI csatlakoztathatóságot és a korszerű DAW/VST vezérlési képességeket. Az új szinti, kompakt, könnyű hangszer, mindössze 3,8 kg, így kiválóan alkalmas az utazó, mozgékony zenészek számára. Főbb jellemzői közül kiemeljük: több mint 1000 hangmintát örökölt a Motif XS-ből, 128 hangú polifónia, 16 részes multi-timbralitás, VCM effektek. A keyboard 49 billentyűs, emellett kompatibilis a Steinberg Cubase AI DAW szoftverrel.

 

yamaha-mx49-473555_resize.jpgMX 49

 

Nagyobb testvére az MX 61, ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, persze nevéből adódóan 61 billentyű a hangterjedelme, súlyát tekintve pedig kereken egy kilóval nehezebb, mint a kisebb testvér.

 

 

 

Yamaha HS50M Active Studio Monitor

HS50M_70w_resize.jpg

 

 

 

 

A Yamaha új stúdió monitorokat is bemutatott Frankfurtban. A HS sorozat három méretben készült, 70/90 és 120 wattos teljesítménnyel, valamennyi monitor aktív, és kiegészíthető a HS8S jelű 150 wattos (12 kg) szubládával, amiben egy 8"-os mélyhangszóró működik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

FR Yamaha TRBX bass_338_600.JPG

                                         TRBX Basszus

 

 

 

A basszusgitárosok a Yamaha TRBX sorozat modelljeivel ismerkedhettek a kiállításon, melyek hamarosan nálunk is az üzletekbe kerülnek. A sorozat modelljeit 500-as és 300-as jelzéssel gyártják, mindkettőben létezik 4 és 5 húros hangszer. A két sorozat elsősorban az elektronikában tér el egymástól. Az 500-as széria darabjai aktív és passzív elektronikával szereltek, a 300-as szérián csak passzív elektronika van. Az 505-ös 5 húros, az 504-es 4 húros, olcsóbb áron, mindkettő Yamaha hangszedőkkel felszerelve. Az 505-ös 660 EUR, míg a kisebb testvér mintegy 50 Euróval kerül kevesebbe. A 300-as sorozatból a 305-ös modell 470 EUR, míg a 304-es 350 Euróba kerül, ami nagyjából 100 000.- forint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Marshall

 

Jim Marshall_600_004.JPG 

 

Álmaim erősítője volt, és soha nem felejtem, amikor a hetvenes években kibontottam a dupla ládás 100 wattos basszus együttest a kartondobozokból. Angol levegőt szívtunk magunkba - elképesztő érzés volt az egész zenekar számára... és utána évekig fizettük a részleteket.

 

 

Jim Marshall_600_001.JPG

 

 

Jim Marshall, már nem lehet itt a kiállításon, és a megszokott régi stand is teljesen átalakult. Új sorozatok veszik át a régiek helyét, csak a jól ismert dizájn nem változik, miközben a cég azt reklámozza, hogy a márka ’handmade’, vagyis kézzel gyártott, ami az alaposság fokmérője, és mint ilyen, persze a megbízhatóságot sugallja.

 

Jim Marshall_600_005.JPG

 

A Marshall ládákban továbbra is Celection hangszórók vannak, és EL34-es csövekből jön a matéria, vagyis a sajátosan Marshallosnak nevezhető hang!

 

Jim Marshall-ról, aki tavaly hagyta itt a zenei világot, kevesen tudják, hogy eredetileg dobos volt. Az ő kezdeményezésre vásárolta meg a Marshall évekkel ezelőtt, a Natal Percussion márkát, amely azóta is az exkluzív dobok közé tartozik, gyönyörű egyedi hardver és nagyszerű design jellemzi. A kiállításon a Natal azonos standon jelent meg a Marshallal, és mint azt megtudtuk, Paul Marshall a nagy előd fia, mint a cég kereskedelmi igazgatója, az édesapja iránt érzett tiszteletből vette kézbe a NATAL dobok és percussion-ok sorsát.

 

Jim Marshall_600_003.JPG

 

 

 

Palmer

 

Nem ismeretlen, sőt egyre népszerűbb nálunk is a Palmer márka, elsősorban a gitárosok körében. Frankfurtban véletlenül találtam rájuk, de mondhatnám a legjobb helyet választották a mellékhelyiségek mellett, ahová, ha tetszik ha nem, egyszer mindenki bekényszerül.

 

palmer_eins_500.jpg

 

 

PALMER EINS

 

Négy újdonságot mutattak be, köztük elsőként egy komoly, de miniatűr csöves erősítőt, aminek egyszerűen az EINS nevet adták. Egyszerű, de nagyon hasznos darab 100 000.- forint körüli áron, beépített torzítóval. A mindössze 1 wattos csöves „A” típusú erősítő jack csatlakozással rendelkezik, 10 watt áramfelvétele van, magassága, nem nagyobb mint egy élére állított römikártya, bármilyen hangfalhoz csatlakoztatható, előerősítője ECC83-as csövekkel működik.

 

Az EINS a Palmer korábbról ismert hangfalához csatlakoztatva fogadta a gitárosokat, de a PCAB 112G12A jelű láda, ami egy 30 wattos Celection hangszórót rejt, gyakorlatilag bármilyen erősítőhöz csatlakoztatható.

 

palmer-pcab112v30-566589.jpg PCAB 112G12A

 

 

 

„Anya büszkesége” – németül Mutterstolz –  a neve annak a csöves (!) torzítónak, ami a legegyszerűbb kivitelben készült, de a leghasznosabb és a legfontosabb gitáros eszközök közé tartozik. Előreláthatólag 100 Euró, azaz 30 ezer forint alatti áron kerül májusban az üzletekbe.

 

palmer mutterstolz_resize.jpg PCABM-cabmerg_300.jpg
 PALMER MUTTERSTOLZ PALMER CAB MERGER

 

Milyen sokszor találkozunk illesztési problémával az életben. A Palmer Cab Merger impedancia illesztő, vagy átalakító, nagyon elmés szerkezet, ami megoldja a csatlakozási gondokat erősítők és hangfalak között, mérete nem sokkal nagyobb, mint egy gyufás skatulya. Ha egy gitárerősítőhöz két hangfalat szeretnél kapcsolni, akkor a Merger a megoldás, pontosabban az Elimex, akik a Palmer termékeket forgalmazzák.

 

A sor végére került egy nagyon elegáns kis Combo, a Palmer FAB5 5Wattos, csöves gitárerősítője,  10"-os hangszóróval, és a jó öreg ECC83-asra épített előerősítővel, mely a legjobb hangzást adja a blues és rock gitároknak ebben a műfajban. Majd meglátjátok, hamarosan a hazai üzletekben is kapható lesz.

 

Palmer_ 600.JPG

 Együtt a Palmer csapat, jobb oldalon az FAB5 5 W-os kombó