zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Minden zenész várja a frankfurti Musikmesse-t, mert itt történnek a "dolgok", új hangszerek bejelentése és megannyi csoda, ami kell egy muzsikus életében...

Nyito_resize_600.JPG

 

Frankfurtot mindenki várja, még akkor is, ha még sohasem látta, vagy ha nem tud kiutazni a Majna partján fekvő metropolisba. Mindegy - Frankfurt az Frankfurt.  Pontosítok, minden zenész várja a frankfurti Musikmesse-t, mert itt történnek a "dolgok", új hangszerek bejelentése és megannyi csoda, ami kell egy muzsikus életében. Április 10., a megnyitó napja tele van izgalommal, és mi is azért utaztunk ide, hogy mind ezt láthassuk, és beszámolhassunk róla nektek...

 

Be kell vallanom, hogy nem tudtam igazi koncepciót kialakítani a riporthoz, ezért csak úgy belevágtam, ahogyan a dolgom - pontosabban a lábam - vezetett.  Nos, ennek függvényében így alakult a sorrend...

 

 

ESP 

 

esp_6243_600.JPG 

 

A 4-es pavilon földszintjén talán a legizgalmasabb az élet. Elhúztam a Fender és a Peavey standok között, egy pillantást vetettem közben egyik kedvencemre a Trace Elliot-ra, és pár méter múlva célhoz is értem. Talán a legnagyobb gitárbemutató kellős közepén állok. ESP!  Új széria került bemutatásra, ESP-II néven, ami gyakorlatilag pontos mása az ESP Standard gitároknak.

 

Miért volt szükség a névváltoztatásra, kérdezhetnénk. A történet Japánban kezdődik, ahol az ESP nagyon népszerű, és egyben az egyik legexkluzívabb márkának is számít. Az új széria, ami az ESP Custom Shop sorozatban jelent meg, elsősorban azoknak készül, akik saját elképzelések, és kívánságok alapján szeretnék a hangszerüket legyártatni.

 

Az E-II Standard gitárok gyönyörűek, a T-B7 az NT-8B és az EC-II 24-7 matt fekete típusok (kivétel az NT-8B ami fényes fekete lakkozott) teljesen újak a frankfurti kiállításon.

 

A széria darabjai, melyek követik a jól ismert lekerekített Gibson alapformákat, az ESP manufaktúra által kerülnek tervezésre és gyártásra, amit hirdetnek is: Designed and Built by ESP.

 

Az ESP standján valóságos gitárerdő fogadja a látogatót, ezek többnyire a korábbi Zenészben bemutatott új hangszerek, melyek a NAMM Show alkalmával kerültek bemutatásra.

 

 

Randall

 

SAM_6309_600.JPG 

A  Randall az ESP tőszomszédságában kapott helyet, csöves erősítői a legszélesebb választékot kínálják, jellegzetesen rácsos előlapjuk és a döntött Randall felirat mindent elárul arról, kiknek szánja a gyártó a termékeit. A Trasher széria kerekeken guruló 120 wattos, akár kétládásra bővíthető együttese komoly látványt nyújt.  A Diavlo sorozat (olaszul ördögöt jelent) a combo változatot emeli ki egy- és kétcsatornás változatban kapható, de itt van a 3 csatornás RG sorozat is. Külön szenzáció az RG 13 háromcsatornás gitárpedáljuk, ami egyben előerősítőként is működik.

 

 

Tech21

 

tech21_6315_600.JPG

 

Andrew Bartha áll a termék mögött, akinek magyar származása teszi különlegessé számunkra azokat az erősítőket, pedálokat, melyek szerte a világon nagy népszerűségnek örvendenek. Frankfurtban az FX sorozat mellett, a VT sorozat is helyet kapott a kiállító vitrinben, ennek rack változata is kapható. Dupla ládás basszus cucc tette teljessé a Tech21 látnivalókat. Az egycsatornás 1000 wattos Head alatt két hátsó bass reflex nyílással épített, ugyancsak 1000 watt teljesítményű láda állt, 8 darab 10"-os hangszóróval,  iszonyúan jól szólt, elképesztő hangerőt produkálva.

 

 

Blackstar

 

blackstar_6336_600.JPG 

Szokásos helyen találtuk a Blackstar erősitőket, a frontvonalban a programozható ID sorozat kombó és head-es összeállításaival.  A kombók 15/30/60 és 80 wattosak, míg a 320 wattos 4 Celection hangszóróval bélelt ládákra 60, illetve 100 wattos fejeket lehet feltenni! Exkluzívabb design jellemzi a Venue sorozatot, melyet a legkülönbözőbb méretekben kínálja a gyártó.

 

 

Zoom

 

zoom_6328_600.JPG

 

Minden a Sound Service köré települ. A nálunk is jól ismert forgalmazó, a Zoom pedálok gondját viseli. Frankfurtban az A3, a Multistomp pedálok mellett a Zoom egyik újdonság át, a Zoom H6-os Handy Recordert is bemutatták. Nagyon jó kritikákat kapott, kimondottan professzionális felhasználásra szánták.

 

 

 

Sandberg

 

sanberg_6366_600.JPG

 

A német hangszergyártó basszusgitárjait sokan kedvelik, standjuk évek óta szinte semmit sem változott, viszont a választék folyamatosan bővül. Frankfurtban nem állítottak ki új modellt, amire felhívták a figyelmünket, az a Ken Taylor 5 húros jubileumi basszusgitár volt. Ken Taylor 20 éve működik együtt a Sandberg céggel, ezúttal is együtt készítették el ezt a jubileumi signature modellt. Ken egyébként Peter Maffai a német rocksztár zenekarának a basszgitárosa.

 

Vége az 1. résznek...

 

( - )