zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki az Artisjus 2020-as díjainak átadóján, Budapesten.

TATRAI_foto_4 700x.jpg


Tátrai Tibor

 

 

A szerzői egyesület 20. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat azzal a céllal, hogy a kiváló kortárs zeneszerzőket és szövegírókat állítsa reflektorfénybe és felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse abban rejlik, hogy maguk a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. A szélesebb körtől begyűjtött javaslatok alapján az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő.

 

 

olah_kalman_dobo_laszlo_fotoja_700x.jpg


Oláh Kálmán - fotó: Dobó László

 

 

Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki. Az év produkciójának Lévai Balázs Like a Child című dokumentumfilmjét választották, az alkotás a fiatalon elhunyt Fábián Juli pályájának mérföldköveit mutatta be. Junior Artisjus-díjjal ismerték el Hegyi Dórát (OHNODY), Tálas Áront, valamint az Antares szerzői közösségét. Az év komolyzenei műve kategóriában idén két produkciót is díjaztak: Virágh András Gábor Gregorian Notes, valamint Sugár Miklós L. v. B. alio modo című művéért kapta az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Kecskés D. Balázs kapta. Az év nótaszerzőjének Niczky Gézát választották. Március 2-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt a Budapest Music Centerben: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

 

 

fabianjuli_filmplakat_700x.jpg

 

 

Idén hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést.

 

Kategória

Díjazott

Könnyűzenei alkotói életműdíj

Tátrai Tibor

Az Év Könnyűzeneszerzője

Oláh Kálmán

Az Év Könnyűzenei Szövegírója

Hujber Szabolcs

Az Év Produkciója

Lévai Balázs: Like a Child (dokumentumfilm)

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói

Hegyi Dóra „Ohnody”

Tálas Áron

Antares (szerzői közösség)

Az Év Komolyzenei Művei

Virágh András Gábor: Gregorian Notes (Gregorián jegyzetek)

Sugár Miklós: L. v. B. alio modo

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója

Kecskés D. Balázs

Az Év Magyarnótaszerzője

Niczky Géza

 

 

Antares_Music_Media 700x.jpg

 

Antares

 

Az Artisjus irodalmi díjak átvételére úgyszintén ezen az ünnepségen került sor. Az irodalmi nagydíjat Kovács András Ferenc kapta, a többi irodalmi díjazott: Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell. Az irodalmi díjasokról szóló írásunk itt található.

 

 

Az Artisjusról

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – egyebek között profitszerzési céllal - nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus küldetésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő-szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között.


www.artisjus.hu