zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Azt hiszem minden basszusgitáros életében eljön az a pillanat, amikor egy álmatlan éjszaka után ráébred, hogy létezése egy P-bass nélkül értelmetlen.

Teljesen véletlenül kerültem abba a szerencsés helyzetbe, hogy megkaparinthattam a hangszert egy hosszúra nyúlt hétre. Csupán egy kávéra ugrottam be a Musicminutes hangszerboltba, a márka magyar forgalmazójához, majd felfrissülve és egy gitárral a hátamon távoztam. Minden kétség nélkül állíthatom, hogy ez bizony igazi vásárlóbarát hozzáállás!

 

Sandberg_1.jpg

 

Vegyük szépen sorba, hogy tulajdonképp mivel is állunk szemben. A Sandberg cég Németországból árasztja el a világot jobbnál jobb hangszerekkel, amelyek a CNC-vel történő előkészületeket követően kézi megmunkálás során nyerik el végleges formájukat. Az áruk ennek megfelelően pontosan tükrözi az elkészítés és természetesen a megszólalás minőséget. A végfelhasználói ár csökkentése érdekében hívta életre a cég az Electra szériát. A test és a nyak megmunkálása, illetve fényezése Koreában történik, azonban az összeszerelést és a végső minőségellenőrzést már Németországban végzik. Ennek köszönhetően a kiváló minőség megtartása mellett több mint elfogadható ár szerepel a cédulán.

 

image(2).jpg

 

A hangszer testének anyaga hárs, a 34”-os juhar nyakon rózsafa fogólapba ágyazva találjuk a 22+1 érintőt. A hangszer nulladik bunddal felszerelt, ami miatt az üres húr és az általunk lefogott hangok megszólalása között nincs hangszínbeli különbség. A fényezés matt, tobacco sunburst névre hallgat. Formára klasszikus Precision, a koptatólap azonban eltér a megszokott P-bass formától - így legalább kiemelkedik a többi Fender ihlette P-bass közül. A hangszedő kicsit, az elektronika azonban teljesen eltér az eddig megszokottól. A pickup pozíciójában és megjelenésében a klasszikus osztott hangszedőt idézi, azonban ebben nem húronként két apró mágnest, hanem a Musicman-ekben található humbuckerekhez hasonlóan húronként egy nagyobb mágnest találunk. A hangnak ettől sokkal erőteljesebb, ütősebb karaktere lesz. Az igazi újítást az elektronikában találjuk. Aktív, és csakúgy mint a PU, Sandberg által tervezett darab. A hangerő potméter mellett találunk egy mély, illetve magas állítási lehetőséget és amennyiben ez nem lenne elég (vagy lemerülne a táplálásra használt 9V-os elem), a hangerő potméter kihúzásával átállíthatjuk az egészet passzív módba. Akkor sem kell kétségbe esni, ha netán elemet kéne cserélni. A külön beépített elemtartónak köszönhetően az egész művelet mindenféle segédeszköz nélkül akár dal közben is elvégezhető.

 

image(3).jpg

 

Délután értem haza a gitárral, és az egyetlen dolog amire emlékszem utána, hogy éjfél fele megéheztem. A kettő közötti időt azonban nem alvással, hanem játékkal töltöttem. Megszeretni csupán percek kérdése volt. Ami igazán meggyőző ebben a gitárban, hogy nem imitálni akarja a Precision hangzást, hanem csak egyszerűen jól szólni, és ezt tökéletesen teszi. A hangban természetesen megvan a klasszikus P sound, de az aktív elektronika miatt ennél sokkal több kihozható belőle. A kétsávos EQ a lehetőségek tárházát tárja elénk. Könnyedén keverhetjük ki a kopogós rock soundot, a fényes slap hangszínt, valamint megtalálható benne a modern zenékhez szükséges hangzás is. Passzív módba kapcsolva elképesztő változáson megy keresztül. A világot mintha hirtelen szépia szürőn keresztül látnánk, megelevenedik James Jamerson, Roger Waters, vagy akár Cliff Burton. Najó, a szépia talán túlzás, nem volt ez a korszak még olyan rég, annyi azonban biztos, hogy a hangszer passzív hangja megfelel minden olyan szituációba, ahol egy kicsit vintage hozzáállásra van szükség.

 

image.jpg

 

Ami az igazán nagyszerű ebben a gitárban, hogy nem csak önmagában szól jól. Sajnos nem egyedi eset, hogy sokszor a magában szépen megszólaló gitárok hangja  egyszerűen elveszik a zenében, még akkoris, ha hatalmas teljesítményű erősítők pumplálják felénk wattok százait. Ez a hangszer tökéletesen helyt állt zenei környezetben, sőt később mindenki, aki hallotta, elismerően nyilatkozott. Minden megmozdulás tökéletesen érthető, a hangja nem veszik el a mixben, ugyanakkor nem is szúr rajta keresztül. Biztosra veszem, hogy a leendő tulajdonosok (és zenésztársaik) örömüket fogják majd lelni a használatában!

 

image(1).jpg

 

Ahogy nincsen öröm üröm nélkül, úgy ebben a hangszerben is találhatunk kivetnivalót. Nem kell megijedni, nem komoly dolgokról beszélgetünk. Előszöris, egy kicsit fejnehéz a gitár, ami egyedül akkor zavaró, ha heveder nélkül használjuk. Másodszor, a húrmagasságon csak akkor tudunk állítani, ha a húrok lazák, mivel a babák rögzítését szolgáló kukac-csavarok a húrok megfeszített állapotában nem hozzáférhetőek. Mivel a húrmagasságot viszonylag ritkán kell állítani, ez sem olyan tulajdonság, amivel ne lehetne együtt élni, inkább csak arról van szó, hogy vannak olyan húrlábak, amin könnyebb az állítást elvégezni. A németországi modelleken azonban már az új generációs húrlábak találhatóak, aminél ez a probléma már nem áll fenn, így valószínűnek tartom, hogy csak az Electrák első szériája készült a régebbi típussal.

 

 

A Sandberg Electra VS4 egy remek hangszer, kiváló szolgáltatásokkal és olyan minőséggel, mind a konstrukciót, mind a megszólalást tekintve, hogy eséllyel veheti fel a kűzdelmet bármelyik Európában, vagy Amerikában készült hangszerrel

azok árának alig feléért. ( - )

 

Királyhegyi Ádám

Foto: Nyíri Julianna