zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
- KERES TIBOR - A tavaly októberi sikeres Ortega Ukulele Days után háromnapos Ortega Singer/Songwriter Acoustic Workshop Turnéval jelentkezett a német Meinl cég tulajdonában lévő, akusztikus gitárjairól, ukeleléiről, és bendzsóiról jól ismert Ortega.

megnyitĂł o2451_700x.jpg

 

Angler Ákos, az Ortega Guitars magyarországi kereskedelmi képviselője

 

 

A háromnapos turné eseményei két vidéki – Pécs, Nyíregyháza – és egy budapesti helyszínen kerültek megrendezésre. A budapesti turnéállomásnak a MÜPA egyik konferenciaterme adott helyet, ami azért nem teljesen véletlen, mert az est szervezésében a MÜPÁ-ban található Ethnosound Hangszerbolt is tevékenyen részt vett.

 

 

BozĂłky Lili_o2474_700x.jpg

 

Bozóky Felicia Lili

 

 

Az már nekem is feltűnt, hogy valamiért napjainkban egyre népszerűbb hangszerré vált az ukulele, mind a kedvtelésből zenélők, mind a profi zenészek körében. A workshopot megnyitó Angler Ákos, az Ortega Guitars magyarországi kereskedelmi képviselője úgy fogalmazott, hogy az ukulele közkedveltségében a legnagyobb szerepet a viszonylag könnyen, gyorsan elsajátítható játéktechnika és a könnyű hordozhatóság játssza. Bár érzésem szerint a közönség nagy részét az ukulele rajongó fiatalok tették ki, az este folyamán Ortega akusztikus gitárok, bendzsók, sőt bendzsólelék (bendzsó test + ukulele nyak) is megszólaltatásra kerültek.

 

 

KristĂłf ĂŠs Sanyi_o2561_700.jpg

 

Svajcsik Kristóf és Bártfalvi Sándor

 

 

A bevezető után színpadra léptek a fellépő hivatalos Ortega előadók, Bozóky Felicia Lili és Svajcsik Kristóf, aki egyébként a Mary PopKids gitárosa, de a vendégként itt volt, Bártfalvi Sándor, a Mary PopKids énekese is. Az elhangzó dalokban először az ukuleléé volt a főszerep, Bozóky Lili és Svajcsik Kristóf váltogatták egymást a színpadon. Mielőtt Kristóf belecsapott volna a húrokba, elmondta, hogy ukulelén az alapokat valóban gyorsan meg lehet tanulni, és a gyors sikerélmény persze ösztönzőleg hat a további tanulásra. Azt is megemlítette, hogy a zenészek azért használnak szívesen ukulelét a hangszerelésekben, mert gitárt és ukulelét együtt megszólaltatva, nagyon szép, telt hangzások érhetők el felvételen és élőben is. Később Kristóf egy Ortega DSSuite C/E gitáron játszott, érdekes módon pont azon a hangszeren, amit előző számunkban teszteltünk.

 

 

Szabolcs o2589_700x.jpg

 

Rigó Szabolcs (Ortega Brand Marketing & Artist Relation manager) az új jubileumi modellel

 

 

A fellépők után következett az oktató rész, a közönség soraiban ülők választhattak maguknak egy ukulelét a színpadon elhelyezett hangszerek közül, akár a 25. jubileumi év alkalmából kibocsátott egyedi RU25TH-CC modellt is. Az oktatást Svajcsik Kristóf tartotta, először három könnyű harmónia lefogását sajátították el a tanulni vágyók, ezt követte az akkord kíséret egyszerű ritmizálásának bemutatása. Bár a közönség soraiban ültek haladó ukulele játékosok is, de a kezdők is meglepő módon, gyorsan és szépen egyszerre játszották el a Kristóf által előre játszott ütemeket. Végül Kristóf egy egyszerű dallamot játszott el részenként, amit a közönségnek szintén részenként kellett megtanulnia.

 

OktatĂĄs_o2600_700.jpg

 

Svajcsik Kristóf a bal és a jobb kéz szerepét magyarázza el

 

 

Következett az közös játék, előbb Kristóf játszotta a dallamot, és a közönség kísért, majd fordítva, végül a két részre osztott közönség egyik fele a dallamot, a másik a kíséretet interpretálta. A sok együtt szóló ukulele hangja érdekes akusztikai élményt nyújtott, az oktatás nem tartott 20-25 percnél tovább és máris elhangzott egy egyszerű dallam, akkordkísérettel.  

 

 

KĂśzĂśnsĂŠg rĂŠszleto2611_700x.jpg

 

Néhányan a tanulni vágyók közül

 

 

Még hátra volt a három fellépő közös produkciója, ami tényleg szépen szólt, majd Kristóf, amúgy csemegeként, bemutatta, hogy az ukulelén rock ’n’ rollt is lehet játszani, ez bizony ütős volt, és talán ez a dal aratta a legnagyobb sikert. Az este sorsolással zárult, melyen a boldog nyertes egy Ortega ajándékcsomagot vehetett át, amiben Ortega poló, gitár/ukulele heveder, kapodaszter, és sok más hasznos gitár kiegészítő kapott helyet. A „hivatalos” befejezés után még sokan maradtak, hogy a zenészekkel és az Ortega képviselőivel beszélgessenek, tanácsokat, tippeket kérjenek, hangszereket próbálgassanak.

 

 

KĂśzĂśs prod_o2638_700x.jpg

 

Bozóky Felicia Lili, Svajcsik Kristóf és Bártfalvi Sándor

 

 

A profi rendezésnek köszönhetően laza, jó hangulatú és tanulságos este volt, nem hiszem, hogy tévedek, ha azt mondom, hogy a márka népszerűsítése mellett sok fiatalnak csinált kedvet az ukuleléhez, mint hangszerhez, vagy akár a zenetanuláshoz, és akkor már tökéletesen elérte a célját.

 

 Fotó

Sós Gábor
photo & graphic design
www.sosdesign.hu

 

További fotók a Zenész Magazin Facebook oldalán.