zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
2018 folyamán a Fender Parallel Universe Collection-nek köszönhetően számos újszerű és érdekes gitárt ismerhettünk meg, amelyek mind a Fender klasszikus modelljeinek DNS-ét hordozzák.

 

Meteora 700x.jpg

 

 

Gondoljunk csak a Troublemaker Tele, a Whiteguard Strat vagy a Jaguar Strat modellekre. Mostanáig a Fender Meteora csak a cég tervező-mérnökének, Josh Hurstnek a fejében létezett. Hurst 2011 óta játszik a Meteora gondolatával, de már gyerekkora óta érdekelte a gitártervezés.

 

Az évek során Hurst komoly kutatómunkát végzett, beleásta magát gitárkönyvekbe és magazinokba, hogy képben legyen a gitárpiac helyzetével, és lássa, hogyan tudna valami mást, valami különlegeset létrehozni. A Meteora-val olyan modellt szeretett volna alkotni, ami forradalmian új, de mégis a Fender gazdag történetét idézi.

 

 

2018 Limited Edition Meteora back 700x.jpg

 

 

Talán a Fender Parallel Universe Collection legextrémebb fazonú gitárja a Meteora, teljesen új, derékban eltolt testével (offset), sima jól kiegyensúlyozott vonalaival a Jazzmasterre emlékeztet, pláne az American Vintage ’60-as évek közepén divatos „C” profilú Jazzmaster nyakkal kiegészülve.

 

A gitár hangjára nem lehet nem odafigyelni, minthogy a Meteora egy Custom Shop vintage-stílusú húrláb és egy Custom Shop Twisted Tele nyaki pickuppal büszkélkedhet. Az American Professional Telecaster húrláb három kompenzált henger alakú réz húrlábbabája is fokozza a karakteres vintage hangzást.

 

 

 

meteora detils_2.jpg

 

 

Mindez Butterscotch Blonde színű nitro lakkozással – ami azon kívül, hogy engedi a hangszerfát lélegezni, szépen öregszik – és fekete koptatólappal, ami visszanyúl az 1952-es Telecaster gyökerekig. „Ha valami nagyon egyedit akarsz a Fendernél bemutatni, akkor ismerős »csomagolásban« kell, hogy tegyed” – mondta Hurst. Az ismerős csomagolás történetesen a Telecaster konfiguráció.

 

Amit még el kell mondani a gitárról: a teste kőrisfából készült, a csavarozott nyak anyaga jávorfa, amire szintén jávor fogólap került 22 keskeny-magas érintővel. A hangszer menzúrája 25,5 inches (648 mm) a fogólap rádiusza 9,5”. A felső nyereg csontból készült, a fogólapon fekete téglalap alakú pozíciójelölőket találunk. Az elektronikát a Telecaster konfigurációnak megfelelően egy hangerő, egy hangszín potméterrel és egy háromállású pickup-választóval kezelhetjük. A testen átmenő húrozáshoz készült húrlábra levehető modern "Ashtray" burkolat került, ami a régivel ellentétben kényelmes kéztámasz lehet.   



Bár a többi Fender Parallel Universe modellhez hasonlóan a gitár nem olcsó – listaára 1 949 EUR – de szerintünk ezúttal valóban egyedi hangulatú, szép vonalvezetésű hangszer született. A hangját az alábbi videóban lehet csekkolni.  

 

 

[Fender Meteora]

 

 

További részletek: Fender