zenesz_logo.png



A Yamaha 2018-as kínálatában találunk két új, jól felszerelt kompakt keverőt, a 10 csatornás MG10XUF és a 12 csatornás MG12XUK modelleket.

 

MG10XUF_MG12XUK_700x.jpg

 

A továbbfejlesztett keverők a cég MG sorozatának harmadik generációs XU modelljeire épülnek, és egyik esetében féderekkel, a másik modellnél gombokkal történik a hangerőszabályzás. Mindkettőnek megvannak az előnyei: a féderes szabályzás (XUF) vizuálisan áttekinthetőbb, még egy rosszul megvilágított színpadon is, a gombos pedig (XUK) kisebb helyet foglal, és több csatornás.

Mindkét keverőt USB porttal is ellátták, és a beépített 24-bit/96kHz USB audio interfésznek köszönhetően közvetlenül csatlakozhatunk számítógéphez, vagy erre alkalmas mobil eszközökhöz, és rögzíthetjük a sztereó kimenetet. Mindkét mixer kiválóan alkalmas otthoni stúdióban, vagy színpadon történő használatra is – például dobkeverő, keyboard keverő, vagy kisebb zenekarok komplett keverésére.

 

MG10XUF_front_450x.jpgNagyításhoz klikk a képre!

Yamaha MG10XUF

A masszív kialakítású, tökéletes hangminőséget garantáló MG10XUF 4 db XLR/TRS bementén 4 mikrofont vagy vonalszintű jelet, az 5/6 és 7/8 csatornák 6,3 mm-es jack / RCA aljzatán 2-2 sztereó vonalszintű jelet, a 9/10 jack bemeneteken pedig két mono vonalszintű jelet tud fogadni.

A konzolba felsőkategóriás D-PRE mikrofon előerősítőt, egygombos kompresszort (1. és 2. csatorna), és digitális effekt processzort építettek, ami 24 különböző programot tud. A mikrofon csatornák GAIN szabályzót, 3 sávos EQ-t, 48 V fantomtápot és egy PAD jelszint kapcsolót is kaptak, plusz egy high-pass filter kapcsolóval iktathatjuk ki a nemkívánatos mély frekvenciás zajokat.  A sztereó csatornákat 2-sávos EQ-val látták el, a 10. csatornánál egy Line/USB kapcsolóval tudjuk kezelni, hogy az USB porton vagy a vonalbemeneten érkező jelet kapja a csatorna.

Ami a kimeneteket illeti, 2 x XLR és 2 x 6,3 jack sztereó kimenet áll rendelkezésünkre, továbbá egy monitor L/R jackes kimenet, egy fejhallgató kimenet, és az FX Send aljzata. A keverőhöz megkapjuk a Cubase AI leöltéséhez szükséges kódot, és a Cubasis LE is ingyenesen letölthető az App Store-ból.

 

MG12XUK_front_480x.jpg

Nagyításhoz klikk a képre!


Yamaha MG12XUK

Ez a mixer a testvérmodellje az MG10XUF keverőnek, első ránézésre látható, hogy mind a csatornáknál, mind a master szekcióban féderek helyett forgógombos potméterek állnak rendelkezésünkre, a keverő szélesebb, de kevésbé mély, mint a 10 csatornás modell, ugyanakkor két mikrofon csatornával többet kínál.

Ennél a konzolnál a 6 XLR / TRS bemenet 6 mikrofont, vagy vonalszintű jelet, a 7/8, 9/10 csatornák 6,3 mm-es jack / RCA aljzata 2-2 sztereó vonalszintű jelet, a 11/12 jack bemenetek pedig két mono vonalszintű jelet tud fogadni. Az 1-6. csatorna 48 Volt fantomtáppal látható el. (A 12. csatornára érkezik az USB port jele, itt egy Line/USB nyomókapcsolóval választhatunk, hogy melyik jelet kapja a csatorna.)

 

Yamaha MG10XUF 700x.jpg

 Digitális effektek

Ebben a konzolban is megtaláljuk a D-PRE mikrofon előerősítőt, az egygombos kompresszort (1- 4. csatorna), és a digitális effekt processzort. A mikrofon csatornák GAIN szabályzót, 3 sávos EQ-t és 48 V fantomtápot és egy PAD jelszint kapcsolót is kaptak, plusz egy high-pass filterrel iktathatjuk ki a nemkívánatos mély frekvenciás zajokat.  Ahogy a fentiekből kiderül, a két modell csak méreteiben, a hangerő kezelőszerveiben és a csatorna kiosztásban tér el egymástól.

A frissített 2018-as kompakt keverők a felsőkategóriás minőséget nyújtanak versenyképes áron. Bár elég nagy a választék ebben az árkategóriában, pl. Behringer vagy Mackie, de a két Yamaha versenyző sokat nyújt ezért az árért. Gondoljunk a csatornák számára, a kompresszorra, a háromsávos parametrikus EQ-ra, a digitális effektekre, az USB interfészre, és mindez kisméretű, de kivételesen masszív kivitelben…

Kapható a hivatalos Yamaha márkakereskedőknél.

Specifikáció: Mezzoforte Hangszeráruház.

Yamaha MG10XUF

Yamaha MG12XUK