zenesz_logo.png



A The Paul újrakiadása az első komolyabb lépés a Gibsonnál, amióta a múlt hónapban a Levi Strauss korábbi elnökét, James Curleigh-t nevezték ki vezérnek a cég élére.

 

TP195NNH1_FINISHES_FAMILY_700x.jpg

 

 

Habár a Gibson 2019-re tervezett modellkínálata a „Vissza az alapokhoz” koncepció mentén jelentősen egyszerűsödik, ez nem tartotta vissza a céget attól, hogy kihozzon néhány egyedi, limitált kiadású gitárt. Ezek közé tartozik a csodálatos Gibson USA 2019 The Paul 40th Anniversary modell. A teljesen diófából készülő gitár letisztult, sallangmentes, megjelenésével, natúr lakkozásával igazi féktelen, klasszikus rock 'n roll gépezet benyomását kelti.

 

Ami a Les Pault illeti, a Gibson hagyományos hangszerfa választása: mahagóni és jávorfa. A The Paul esetében a Gibson szakított a jól ismert kombinációval, és diófát használt mind a test, mind a nyak anyagaként. (Hozzá kell tenni, hogy az eredeti The Paul is diófából készült.) A meglehetősen nagy sűrűségű, tömör diófából fényes és ütős hangzást lehet kihozni, jól artikulált magasakkal és szép, tiszta közepekkel. Ez azt jelenti, hogy a Gibson USA 2019 The Paul 40th Anniversary kemény, harapós hangot produkál overdrive-val, vagy torzítóval, ugyanakkor gyönyörű, kristálytiszta hangon szól, ha visszafogottabb erősítő-beállításokkal használjuk.

 

 

TP195NNH1_NECK_SIDE2_700x.jpg

 

 

 

 

A szegélyezés nélküli, ragasztott nyak a Gibsontól megszokott, kényelmes lekerekített profillal készül, nagyszerűen eltalálva a vintage és a mai modern profil közötti átmenetet. A nyakra 22 érintős rózsafa fogólap került, ami selymesen simul az ujjunk alá, és a Plekk technológiás bundozásnak köszönhetően kivételes játékkényelmet biztosít.

 

Ahogy a Les Paul gitárokon, a Gibson USA 2019 The Paul 40th Anniversary modellen is két humbuckert állítottak hadrendbe. A húrlábnál egy nagy kimenő jelű 498T hangszedőt találunk, ami különösen erős felső közép tartománnyal büszkélkedhet, és kiválóan használható crunch-os, telített, kemény szólókhoz. A nyaki pozícióban a 490R humbucker kissé szelídebb, több vintage ízzel, talán a tradicionális PAF-ra emlékeztet, de erőteljes közepek is jellemzik, és zsíros, vastag szólóhangra is tökéletesen alkalmas. A pickupok a Gibsonnál hagyományos két hangerő, két hangszín potival és a háromállású pickupváltó kapcsolóval

kezelhetők.

 

 

TP195NNH1_BODY_FRONT_BACK_700x.jpg

 

 

A Gibson Nashville Tune-O-Matic alumínium húrláb stabil és biztos érzést kelt a pengető kéz alatt, egyszerű és könnyen hozzáférhető kialakítása megkönnyíti a beállítását. Az alumínium stopbar húrtartóval kombinálva tovább növeli a The Paul hangkitartását. A sokak által ipari szabványnak tekintett Grover hangolókulcsokból a precíz, pontos hangolást és stabilitást garantáló felsőkategóriás Rotomatic készletet kapta a gitár.

 

 

 

TP195NNH1_NECK_SIDE_700x.jpg

 

 

 

A The Paul gyönyörű szatén natúr nitrocellulóz lakkozással kerül forgalomba. A nitro „finish” jelentősen vékonyabb a ma elterjedt poliuretán fényezéseknél, így lehetővé teszi, hogy a hangszer „lélegezzen”. A nitro lakkozás nem csak a hangszer vintage megjelenését hangsúlyozza, hatással van a gitár hangjára is.  


A The Paul látványa és kisugárzása olyan, mint egy régóta meglévő, nagy becsben tartott hangszeré, és ez az érzet az idő múlásával feltehetően még csak fokozódik.

 

Gibson USA 2019 The Paul 40th Anniversary listaára 1 399 USD.

 

További részletek: Gibson