zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika

Októberben a Fender újabb Parallel Universe modellel jelentkezett, ez a Fender Parallel Universe 2018 Limited Edition Jaguar Strat.

 

Fender-Parallel-Universe-Jaguar-Strat_700x.jpg

 

A Fender Parallel Universe 2018 Limited Edition Jaguar Strat tulajdonképpen egy Jaguar, Stratocaster ruhában. Első pillantásra a testforma miatt egy klasszikus Stratocasterre emlékeztet, de az elektronika, a kezelőszervek és a húrláb egyértelműen Jaguar.

 

A Fender Parallel Universe új Jaguar Strat modelljével két klasszikus dizájn elegyét kapjuk. Esztétikailag valószínűleg nem mindenkinek jön be, bár szerintünk a Parallel Universe sorozat kellemesebb darabjai közé sorolható. A 22 érintős és 25,5 inches menzúrájú nyak nagyon Stratocaster, minthogy a Jaguar skálahossza többnyire 24 inches. A modernnek számító 9,5 inches rádiuszú fogólap egy kicsit laposabb, mint a vintage változaté. Elektronika és szerelvények szempontjából viszont a modell egy az egyben Jaguar.

 

 

2018 Limited Edition Jaguar_mod 700x.jpg

 

 

 

A gitárra három American Vintage ’65 Single-Coil Jaguar pickupot szereltek, és az összes kapcsoló, a nem túl egyszerű Jaguar elrendezést tükrözi. A klasszikus Jazzmaster/Jaguar húrláb és a vintage, Lock gombos lebegő rendszerű tremoló egy kissé stílusidegen a Stratocaster testhez.  

 

 

Fender-Jaguar-Strat-with-Jaguar-600x.jpg

 

 

Ez a hangszer összességében elég különös látványt nyújt, de ugyanakkor valahogy mégis sikerült harmóniába hozni az összetevőket. Az biztos, hogy az egyszerűséget kedvelőknek nem ez lesz a kedvenc gitárja. De a Fender már jó előre kifejezte abbéli szándékát, hogy kísérletezni fog a jó öreg klasszikus formákkal, erről szól a Parallel Universe sorozat.

 

Amit még elmondhatunk erről a modellről, az annyi, hogy a teste égerfából készült, a Deep C profilú nyak anyagát jávorfa adja, a nyakra rózsafa fogólap került. A négyrétegű teknőcmintás koptatólapon a kezelőgombok környékét krómozott fémlapok díszítik. A három pickup kezeléséhez szükséges ötállású pickup váltó és egy hangerő, egy hangszín poti – ez utóbbi csak a középső és nyaki hangszedőre van hatással – kiegészül még két másodlagos pickup tolókapcsolóval és egy hüvelyujjal kezelhető tekerő gombbal is, mellyel húrláb pickup hangszínét tudjuk állítani.

 

 

JagStrat_9.jpg

 

 

A gitár csak fényes piros nitrocllulóz lakkozással kerül forgalomba, és ahogy az már a limitált kiadású gitároknál lenni szokott, 1 999 dolláros árával nem épp egy alkalmi vétel. Azoknak, akik szeretnek kísérletezni, szeretik a Jaguar képességeit és még mindig vágyódnak valami új, de ismerős Fender dizájn után, érdemes egy próbát tenni ezzel a hangszerrel.

 

 

 

 

 

Bővebben: Fender