zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Washburn akusztikus gitárokat bemutató sorozatunkban most a J12 és az F10 típusú, igen érdekes és színvonalas két akusztikus gitár lesz a vizsgálódás tárgya.

 

 

J12.jpg

 

Az első gitár, amit bemutatok, a J12. A színe teljesen natúr, így ránézésre is lehet látni milyen anyagokból készült. A test formája alul gömbölyded, felül kissé szögletesebb. Fejformája szélesedő, a húrláb pillangóra emlékeztető alakja már a Southwestern sorozatban is feltűnt. A gitár attól nagyon izgalmas, hogy a tetőlapja tiszta fenyőből van. A hátlap és a káva indiai rózsafa mintázatú. Ez a fa még rétegelt kivitelben is jó tud lenni. A nyaka mahagóniból készült rózsafa fogólappal, és ha már a rózsafát említem, a húrlábat is ebből készítették.

 

A gitár nagyon ízléses díszítéssel készült. Különösen szép a hangnyílás körüli intarzia. A fogólapon a berakások finom gyöngyház anyagból készültek. Kifejezetten esztétikus kivitelű hangszer. A testet és a nyakat szegélyező berakás világos színű fából készült. Mellesleg ezen a gitáron a fej hátulján fel is tüntették, hogy kézi munka is része a gyártásnak, ami itt most nagyon jótékonyan mutatkozik meg a végeredményben. A hangolókulcsok Grover márkájúak. A nyakat merevítő pálcához a hangnyílás felől lehet hozzáférni.

 

A J12 hangja azonnal elárulja a megkülönböztetett kézi munkát és a jobb minőségű anyagokat. A gitár telten, gazdagon szól, sokat próbálgattam különféle hangolásokban. Van basszusa és a közepei, magasai is arányosak. Egy ilyen gitáron azt gondolom bárki szívesen játszana, viszonylagos olcsósága ellenére is. A nyak és a húrok rendesen be vannak állítva, tényleg csak játszani kell rajta. Mit is mondjak? Ennél rosszabb gitár sose érkezzen a Távol-Keletről…

 

 

 

F10.jpg

 

A másik gitár az  F10-es a Folk sorozatba tartozó hangszer. Formája valamelyest hasonló az előzőéhez, azonban testének alsó része kissé szögletesebb. Fejformája szűkülő, a húrláb szögletes, és két helyen egy horonnyal ki is van könnyítve a legmélyebb rezgések erősítése érdekében. A nyak mahagóniból készült rózsafa fogólappal. A káva és a hátlap anyaga mahagóni mintázatú, a tető tiszta fenyőből készült. A tetőn külön címke jelzi, hogy az igazi tömör fenyőből van …! A díszítés itt már visszafogottabb, minden egyszerűbb és a fából készült szegélyt is felváltotta a műanyagcsík. A hangnyílás jelenti itt is a legszebb részt.

 

Az F10-es is igen jól vizsgázott, jó nagy hangereje, telt basszusai vannak, magasai és a basszusa is tiszta, a közepei elég gazdagok és arányosak. Ezen is szívesen pengettem, az árához képet igen jó gitár. A távol-keleti gitárok közül oly üdítően jól szólt ez a két hangszer, hogy nem is akarnék semmi negatívumot leírni velük kapcsolatban. Az elmúlt időszakban tesztelt Washburn akusztikus gitárok közül azt hiszem ez a két modell viszi el a pálmát, jó ár/minőség viszonyával.