zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Peavey International Series dobfelszerelés úgy megjelenése, mint hangtulajdonságai, kidolgozása kapcsán nagyon ajánlható kezdőknek, de haladóknak is, akik tudják, hogy mire használhatják ezt a dobot.

 

 

 

International Series II_1.jpg

 

Az olcsó dobok színválasztéka általában fekete, bordó fehér. A Peavey esetében azonban hat szín közül választhat a rockvilág ígéretes csemetéje, melyek a következők: fekete, sötét metál zöld, óceán kék, metál borpiros, metál ezüst, metál bordó. Mindegyik test műanyag fóliával bevont, a fólia csak az illesztési ponton ragasztott, de a testek jó minőségének köszönhetően igen jól feszülnek, gyűrődési nyomokat nem találtam a babák közelében sem.

 

A hangtulajdonságokat nagymértékben befolyásolják a felhasznált faanyagok fajtái. Már szinte minden fát kipróbáltak a gyártók, de a végleges döntést ma már annak alapján hozzák meg, hogy a gyár közelében milyen őshonos fafajták élnek. Lassan megszűnnek a szendvics-testek, amelyek különböző fákból lettek összepréselve, azzal a gyári reklámfogással tálalva, hogy ezek mennyivel jobbak, mint az egy bizonyos fából készültek.

 

Többszörösen túllihegték a faanyagok jelentőségét, amelyek valóban fontosak a professzionális hangszereknél, de kezdők számára bármilyen fából elkészített dobtest jó szolgálatot tehet, ha a kidolgozás jó minőségű, és a jövőbeni sztár-jelölt áldoz egy profi bőrgarnitúrára.

 

A Peavey esetében igen jó hírrel szolgálhatok, mert mindegyik dobtest 9 rétegű tiszta hársfából készül. Erről a fáról több mindent tudhatunk, például a germánok szent fája, a kínai fahoroszkóp szerint ábrándos, kényelemszerető, érzékeny, a hangszerkészítők szerint egy igen jó tömörségű, homogén fa, amelyből az Ibanez például a legtöbb gitártestet készíti. Kínában hosszú ideje dolgoznak hársfából, így nem csoda, hogy a Peavey dobtestek bőven befedik a kategóriával szembeni követelményeket.

 

A modern technológiának köszönhetően a rétegek tökéletesen egyforma falvastagságúak, igen kemény, tömör testet kaptunk, amely megütésre is szépen zeng. A bőr felfekvése tökéletes a szálkamentes, szépen csiszolt lekerekítésen, amely 45 fokos. A babák szép, kicsit egyéni formájúak, krómozásuk jó. Idegen rezonancia nem keletkezik a dob megütésekor. Elmondhatjuk, hogy a kidolgozás kiváló, érezni szigorú minőségi kontrollt.

 

A tam-tartók a Pearl dobokhoz hasonlóan két külön 7/8” vastagságú stabil csőből készülnek, az egyéb elemek is korrekt kidolgozásukkal, stabilitásukkal hívják fel a figyelmet magukra. A lábdob teleszkópos tüskét kapott. A tamokon 6-6 baba fogadja magába a hangoló csavarokat, amelyek az 1,6 mm-es krómozott karikákkal feszítik a bőrt. Ugyanez a pergőn és a lábdobon 8-8 babával történik.

 

Hangtulajdonságok

 

Szinte bizonyosra vettem a testek megtekintése után, hogy a dob többet tud, mint amennyit kategóriájától elvárhatunk, és ez így is történt. Nagyon könnyen hangolható, a gyári bőrökkel is igen jó a megszólalás, és nem csak a rockos világot tudja.

 

Tamok: a két felső tam tisztán, kiegyenlített tartományban szól, tónusuk középmély, hangzásuk meleg. A szokványos hangolási technikák mindegyikére megfelelően reagálnak, kezdők is könnyen boldogulnak vele.

 

Az oldaltam, azaz állótam három, jó felfüggesztésű lábon áll, hangolása kissé nehezebb, de ez érvényes minden típusú 16”-es tamra. Az jár jól, aki a kétrétegű bőrökkel próbálkozik, mert a megütött hang lecsengése rövidebb lesz.

 

Pergődob: a 6,5”x14”-es fém pergődob húrváltója megfelelően működik, a sodrony felfekvése jó. Érzékeny, könnyen hangolható nagy hangerejű, „szomszéd-védelmet” nem ad a gyár, ezért tompítani érdemes, ha garázsban van a próba lehetőség.

 

Lábdob: egyértelműen „bálnaszív” a hangzás, ha a dob belsejébe helyezünk egy kisebb összehajtott takarót. Power Strokkal pedig könyörtelen, és tényleg nagyon jó. Jazzisták azért kerüljék, de nem is arra a műfajra szánták. Meglepetés volt, hogy csak 14” mélységű a lábdob, így eléggé univerzális a popzene területén.

 

A dobtestek összeállítva jó hangképet szolgáltatnak, ez ismét a test anyagának köszönhető.

 

A dobfelszerelés második legfontosabb alkotóeleme az állványzat. A Peavey International széria esetében a cég elkövetett egy olyan hibát, amely számomra érthetetlen. A duplalábas állványzathoz a pergőállvány felső, pergődobot rögzítő részéhez egy teljesen aluldimenzionált, kőkorszaki egységet tervezett, de sajnos a kivitelezés is megtörtént, így a különben igen jó tulajdonságokkal rendelkező dobhoz odatették ezt a kakukktojást.

 

Azért is furcsa ez, mert különben annyi apró dolog a gondosságot árulja el, hiszen széket, cintányérokat, verőt, részletes összeszerelési útmutatót adnak a dobhoz, tehát a csemete azonnal zúzhatja a család hallószerveit.

 

A lábgép és a lábcin használható, a lábcin picit gyenge, de a tanuló néhány évig csupán lezárva használja a lábcint.

 

Cintányérok: Meglepően jól szólnak, ez is a kínai eredetet erősíti. Nem túl vékonyak, mint általában az „ajándék” cintányérok, tehát kezdőknek jó startot biztosítanak.

 

A Peavey International Series dobfelszerelésben a sok kedvező tulajdonsága mellett egy gyenge pontot találtam, és ez a pergődob állványának felső része. Ennek ellenére az ár-minőség ráta tudatában ajánlom egy kötetlen megtekintésre, kipróbálásra!