zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
2004-ben megjelent a JBL JRX100 hangsugárzó család, amelyet most Crown erősítőkkel és dbx processzorral rendszerbe kapcsolva mutatunk be.

 

 

 

JRX112M.jpg

 

A sorozat alapvetően négy különféle hangsugárzót tartalmaz. A legkisebb a JRX112M névre hallgat. A magas hangszóró 1”-os, a mélyhangszóró 12”-os. Az M betű arra utal, hogy a hangfal színpadi lábmonitorként is használható. A JRX115 hangfal mélyhangszórója 15”-es. A JRX125 hangfal magas hangszórója 1”-os ugyan, de már két 15”-os mélyet tartalmaz. A sorozat negyedik eleme a JRX118S és JRX118SP, melyek feladata a legmélyebb hangok sugárzása. Mindkét típus 18”-os mélyet tartalmaz, de az SP modell belső erősítővel is rendelkezik.

 

A dobozok fából készültek, amelyeket vastag, tartósnak látszó fekete szövettel burkoltak. A dobozok oldalán fém fogófüleket helyeztek el. A JRX szériánál dupla állvány adapter található. Az egyik nyílás esetében az állványra tett hangfal függőlegesen áll, míg a másik esetében a hangfal kissé előre, azaz lefele dönthető. Bizonyos szituációkban jó, ha meg tudjuk dönteni a hangfalat, például ülő közönség esetében. A hangfalakba szerelt hangszórókat matt fekete fémrács védi, amelynek alján helyezték el a JBL emblémát.

 

 

 

 

JRX115.jpg

 

 

A 115-ös teljesítménye 250/1000W, a 125-ös 500/2000 W. A számolt legnagyobb hangnyomás adatok a maximális (peak) teljesítményhez lettek megadva, amelyek 128 és 133 dB. Bár ha megnézzük az ajánlott erősítő teljesítményt a JRX115 esetében, amely 25-500 W, láthatjuk, hogy az így elérhető hangnyomás 125 dB.

 

Elmondhatjuk, hogy a JRX hangfalak elektromosan, műszakilag teljesen azonosak a korábbi SF (Sound Factor) szériával. Ami változott az a név és egy kicsit a megjelenés, valamint az új állvány adapter. Kicserélődött viszont a szub, mert az SF sorozatban két 12”-os hangszóróval épített viszonylag nagyméretű sáváteresztő doboz szerepelt. A majdnem fele ekkora JRX szub viszont basszusreflex elrendezésű és egyetlen, de 18” méretű hangszórót tartalmaz. Működési elvéből fakadóan magasabb frekvenciákon is crossolható, ha szükséges.

 

 

 

JRX118S.jpg

 

 

A beépített hangszóró impedanciája 4 ohm, ezért jól kihasználható a hozzá ajánlott Crown XLS-602 típusú erősítő 600 wattos teljesítménye. A hangfal nem tartalmaz hangváltót, ezért mindenképpen szükséges hozzá külső aktív crossovert vagy rendszerprocesszort használni. Választhatjuk például a kategóriának megfelelő dbx DriveRack rendszerprocesszort. A teszt során egy kis belmagasságú teremben volt módomban meghallgatni és megmérni a JRX115 és JRX118S hangfalakat, amelyek a dbx DriveRack digitális processzorral és a Crown XLS-602 és XLS-402 erősítőkkel egy sztereó rendszert alkottak.

 

A fal közelében elhelyezett JRX115 hangfalat fejmagasságban körülbelül 1,2 méter távolságból mérve hasonló eredményt kaptam, mint az SF sorozatú hangfal esetében. A mérés szerint 1,4 kHz-en szűk, körülbelül 6 dB-es lyuk volt megfigyelhető, valószínűleg az egyszerű hangváltó miatt a két hangszóró közötti interferenciáról van szó. A magas sáv 1,8-2 kHz-től felfelé viszonylag egyenes. A hangfal teljesíti a gyári specifikációt, vagyis felszól 16 kHz-ig.

 

Alul néhány dB-lel hangosabb, 125-350 Hz között, az alsó határfrekvencia viszont 80-90 Hz között adódott. Érdemes hozzá szubot venni, ha jó lábdobot vagy basszusgitárt akarunk hallani a cuccból. A szub alsó határfrekvenciája 55 Hz-re adódott, de látható volt egy szűk 63 Hz-es kiemelés is. A dbx processzorral két parametrikus szűrő segítségével a szub lement 45 Hz-ig és simább lett. A 115-ös mélykiemelése két parametrikus szűrő segítségével kisimult. A váltót 125 Hz környékére állítva a 115-ös hangfalakat néhány dB-lel (3-5 dB) lehalkítva telt feszes hangzást lehetett megvalósítani.

 

 

 

JRX125.jpg

 

 

A 115-ös hangfalak hangja nagyon is emlékeztetett a korábbi SF-re, de így rendszerbe téve, processzorral, bemérve, beállítva jobb minőséget lehetett a JRX-ből kihozni. Az énekhang tiszta, kerek, érthető volt. A közép és középmagas sáv levegős volt, de a legmagasabb hangok lehettek volna tisztábbak, finomabbak is. Jól működött a magas tölcsér is. A hangfal előtt vízszintesen mozogva a sugárzási szög széléig egyenletes maradt a magas átvitel. A szubok erőteljesen szóltak, viszont a legmélyebb hangokkal nehezebben boldogultak, de a teremnek mélyben nem voltak túl jók az akusztikai tulajdonságai. Az XLS erősítőkkel nagy hangerőt lehetett megvalósítani.

 

Ez a rendszer klubokban igen jó választás lehet ott, ahol zenekart kell hangosítani. Ezért sikerrel használhatják zenekarok is kisebb helyen való fellépéseikhez, de jól alkalmazható diszkókban is. Amennyiben nincs igény nagyobb mélyekre, a top ládák önmagukban is használhatók zenei és beszéd célokra. A JRX125 szub nélkül jobban megállja helyét, mint a JRX115.