zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A német MB Quart cég neve bizonyára nem cseng túl ismerősen sokak számára, de a profi használatra szánt fülhallgatók gyártói között, ha nem is olyan régen, mint más, ismertebb márkák esetében, de komoly tényezőnek számítanak.

1.jpg

 

A kínálatukban viszonylag széles skálán, több fülhallgató is szerepel, de ezek között a QP 805 HS bizonyos szempontból speciális.

 

Az elnevezésben a HS rövidítés a High Solid szavakat rejti, ami arra akar utalni, hogy a fülhallgatók kivitele nagyon masszív, a hirdetésekben a „virtually unbreakable”, azaz a gyakorlatilag törhetetlen (vagy tönkretehetetlen) kifejezést használják. A fülhallgatót elsősorban az igényes élő felhasználáshoz ajánlják, mint a koncertkeverés, a színpadi fülhallgató használat, de természetesen a stúdiómunkáknál is hasznos lehet egy nagyon megbízható modell.

 

A QP 805 HS első ránézésre nem túl látványos, de közelebbről szemügyre véve és kipróbálva feltűnhetnek a nem szokványos megoldások. A párnázott műbőrrel bevont fejpánt acéllemezt rejt, a műanyag megoldásokkal szemben ez tényleg törhetetlen, még rálépést vagy ráülést is kibír. A pánt magassága állítható, a kétoldalt kihúzható vagy betolható részeket harmonikaszerűen redőzött gumi fedi. A fülhallgató kagylók elég laposak, nincs kiálló rész, ami letörhetne, vagy beakadhatna, és kemény, vastag műanyagból készültek.

 

A három méter hosszú kábel az egyik oldalon csatlakozik, a szokásosnál vastagabb és szinte eltéphetetlen, mivel acélszállal szőtt belsővel lett ellátva. A kábel öntött, pipa alakú mini jack csatlakozóval szerelt, amire a mellékelt menetes nagy jack átalakítót csavarhatjuk, így minden szokásos rendszeren használhatjuk a fülhallgatót.

 

QP-805-HS.jpg

 

A konstrukció teljesen zárt, és hatásosan kizárja a külvilág hangjait, illetve stúdióban való éneklésnél minimális átszűrődés érkezhet csak a mikrofonba még nagy lehallgatási hangerőnél is. A fülhallgató egyébként tényleg elég hangos (98 dB), így még komolyabb rock dobolás esetében is bátran használható, illetve a legdurvább koncert körülmények között is elég lehet a hangerő a keverőpultnál dolgozó hangmérnöknek. Az impedanciája kétszer 300 ohm, és 100 mW folyamatos teljesítményt ad meg a specifikáció.

 

A fülhallgatók hangzásának megítélése talán még szubjektívebb, mint a stúdió monitoroké, de a QP 805 HS minden esetre a profi kategóriába tartozik. A hangkép elég dinamikus és részletes, az én ízlésemnek egy kicsit sok a mély, és egy kicsit harsány a hangzás, de bizonyos szituációkban ez hasznos lehet.

 

Alapvető arányokat és sztereóképet ezzel is jól meg tudtam ítélni, de én valahogy a levegősebb, finomabb hangzást szeretem, vagy azt szoktam meg. Nekem keverésre valószínűleg nem ez lenne a favorit, de minden más stúdiómunkára nyugodt szívvel használnám, és még nyugodtabb szívvel adnám felvételekhez olyanoknak, akik nem minden esetben tudnak a felvétel hevében vigyázni a kényesebb fülhallgató típusokra. 

 

A QP 805 HS ára már komolyabb kategóriába helyezi a fülhallgatót, de figyelembe kell vennünk, hogy az említett felhasználási területeken esetleg többszörös élettartamra számíthatunk, mint egy olcsóbb típusnál. Ennek tükrében megvétele hosszabb távon nagyon gazdaságos befektetésnek is bizonyulhat.