zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A VP-550 nem lógna ki a sorból, ha egy szintetizátor-múzeumban beraknánk a 80-as évek elejéről származó hangszerek közé. A négyoktávos billentyűzet hagyományos fekete műanyag dobozba került, a kezelőfelület bronzos metál színezést kapott.

 

 

VP-550_1.JPG

 

 

Nincs LCD a hangszeren, minden egyes funkció önálló, a bekapcsolt állapotot világító LED-del jelző gombot kapott. Ezeknek nagyobbik része nagyméretű, fehér gomb, amelyeket bármilyen színpadi körülmények között is biztosan lehet megtalálni. A négyoktávos billentyűzetméret ellenére a VP-550 azért nem annyira kicsi, mivel a szokásos Roland féle kombinált pitch-modulation kerék a billentyűzettől balra, egy elég széles részen helyezkedik el. A hangszer nyolc és fél kiló, ennél könnyebb ötoktávos hangszerrel is volt már dolgom mostanában.

 

A csatlakozókat mind a hangszer hátoldalán találhatjuk. A fülhallgató kimenet és egy sztereó kimenet pár alkotja az output szekciót. A dedikált mikrofon bemenet XLR csatlakozó formájában van jelen. Sajnos erre fantom feszültséget nem lehet kapcsolni, így kondenzátor mikrofont nem táplálhatunk innen. Való igaz, hogy a vocoder alkalmazásokhoz, főleg élő szituációban, kedvezőbb a dinamikus mikrofon használata, hiszen kevesebb háttérzajt vesz fel, kevésbé érzékeny. Nekem ezzel együtt hiányzik ez a lehetőség, főleg stúdió használatnál.

 

A másik gondom az, hogy a mikrofon nem megy változatlanul tovább, azaz nincs olyan mikrofon kimenet, ahol az eredeti mikrofon hang is megjelenne. Pedig szólóénekesek esetében nagyon hasznos élőben, hiszen így nem kell külön mikrofont, vagy splittert alkalmazni. Mindezen aggályaimat nagy részben enyhíti a külső bemenet (Ext In) jelenléte, hiszen így, külső keverőből vonalszinten küldhetjük akármilyen mikrofon jelét.

 

 

VP-550_2.jpg

 

 

 

Ez a bemenet egyébként többfunkciós, a mikrofon bemenet helyett irányíthatjuk az external bemenet felé, és ezzel a klasszikus vocoder használathoz hasonlóan bármilyen külső hangforrást használhatunk carrier jelként a kapcsolásban. MIDI ki- és bemenet is található itt, valamint két pedál bemenet, hold és exp felirattal. Az elsőbe szokásos sustain pedál csatlakoztatható, míg a második az expression típusú, változtatható feszültséget produkáló pedált feltételezi.

 

A VP-550 valójában három hangkeltő részt tartalmaz, és ezek a kezelőfelületen is jól elkülönülnek. Az első és legfontosabb a Vocal Designer szekció. Itt hat nagyméretű gombbal választhatunk a hatféle Vocoder beállítás között. A második szekció az Ensemble. Itt is hat hangszín között választhatunk. Ezek jó minőségű PCM hangszínek, a strings és vokál kategóriában.

 

Az Ensemble rész kiválasztott hangszínét egy dedikált faderrel hozzákeverhetjük a Voice Designer szekcióhoz. A vonós és álló vokál hangszínek sok esetben hasznosak lehetnek, a Jazz Scat már inkább stílushoz kötött, el lehet képzelni, hogy hogyan néznek az emberre, ha egy modernebb hangszerelésben próbálja meg elsütni a billentyű dinamika szerint változó Dú-Bap-Vah figurákat.

 

 

 

VP-550_3.jpg

 

 

 

Érdekesség, hogy az Ensemble szekciót is lehet vezérelni a mikrofonnal bizonyos mértékben. Egy külön gomb megnyomása után a mikrofon jelszintje vezérelheti a szekció hangerejét, és hangszínét egyidejűleg. Ez például nagyon érzékelhető a Humming hangszínnél, ahol a zümmögő Mmm kórus átmegy Úúú majd Ááá változatba.

 

A harmadik szekció a Bass and Percussion. Itt négy hangszín található és akármelyik bekapcsolásával a billentyűzet alsó 17 félhangján vokál basszus vagy vokál dob fog megszólalni. A hangszínekből három a vokál basszus, egy rövidebb és egy hosszabb változat mellett a Jazz Scat basszus változatát kapjuk. A negyedik hangszín a Vocal Percussion esetében minden egyes billentyűre külön minta kerül, ezekkel szájdobolást lehet előállítani.

 

A kezelőfelület nagyobb részét le is fedi a három szekció, ezeken kívül már inkább módosító funkciókat aktiválhatunk a gombokkal. Az infra vezérlésű D-Beam ezen a hangszeren is megtalálható, ehhez is három gomb tartozik. Ambience elnevezéssel bír az egyetlen effektet tartalmazó szekció, itt zengetőt keverhetünk a hangzáshoz. Három zengetőtípus között választhatunk. A Registration szekció négy gombjához négy beállítást rendelhetünk hozzá és hívhatunk elő. A fontosabb beállításokat így elmenthetjük, de nem mindent, például a zengető beállítását nem.

 

A VP-550 elég speciális hangszer, lényegében egy dolgot tud, de azt nagyon jól. Minthogy speciális kategória, az értékét is nehezebb megítélni. Ára bár nem kevés, de ha ezzel tényleg vokalista feladatokat tudunk megoldani, akkor hamar megtérülhet a befektetés.