zenesz_logo.png



A három Artist Signature modell már idehaza is kapható, ezért egy kicsit közelebbről is bemutatjuk őket.

 

artist_3_700x.jpg

 

 

2017 augusztusában a Fender három Artist Signature modellt adott ki, melyek kiválóan demonstrálják a Fender stílusokon átívelő hangzását, ugyanakkor tisztelegnek a rock történet legünnepeltebb gitárosai előtt. A három Artist Signature modell már idehaza is kapható, ezért egy kicsit közelebbről is bemutatjuk őket.

 

 

 

 

hendrix_700x.jpg


Jimi Hendrix Monterey Stratocaster PF


Már több mint öt évtizede, hogy a Monterey Pop Fesztiválon Jimi Hendrix hihetetlen játékával elkápráztatta a világot, majd a koncert végén, a show csúcspontjaként feláldozta, vagyis felgyújtotta ikonikus, kézzel festett Stratocasterét. Így ez a gitár azon legendás hangszerek közé tartozik, melyek már csak fotókon és filmeken élnek tovább.

 

 

 

Fender Jimi Hendrix Monterey back 698x.jpg

 

 

A zenetörténet eme jeles mérföldkövének 50. évfordulóját a Fender egy limitált kiadású Jimi Hendrix Monterey Stratocaster gitár kiadásával ünnepli. Három vintage stílusú single-coil Stratocaster hangszedő gondoskodik a jól artikulált, csengő magasakkal teli, éneklő, és hosszú hangkitartású klasszikus Fender hangról. A „C” profilú juharfa nyakra 7,25”-os rádiuszú Pau Ferro fogólapot ragasztottak, a fogólapot 21 vintage méretű érintővel látták el, hogy a gitár játékérzete megegyezzen az eredetiével. Bár a Pau Ferro a köznyelvben a bolíviai rózsafát jelenti, valójában nem tartozik a rózsafa fajtákhoz, melyeknek használatát a CITIES szabályzata korlátozza, illetve engedélyhez köti. Ugyanakkor a Pau Ferro kiváló minőségű fogólap anyag mind gitárok, mind basszusgitárok számára. 

 

 

jimi_hendrix_monterey_600x.jpg

 

A hatcsavaros szinkronizált tremoló tökéletes a zuhanó bombázó és más kifejező hanghatások prezentálására. Emlékezve Hendrix látványos Stratójára – melynek kézzel festett művészi dekorációja szinte beleégett emlékezetünkbe – a Jimi Hendrix Monterey Stratocasteren is jelen vannak ezek a díszítő elemek, az összképet egy egyedi gravírozott Hendrix nyakpálca takaró lemez teszi teljessé.

 

Ár és specifikáció: Mezzoforte Hangszeráruház

 

 

 

 

 

 

Brad Paisley 700x.jpg

 

 

Fender Brad Paisley Road Worn Telecaster, MN, Silver Sparkle


Amikor az ikonikus Telecaster gitárosokról esik szó, Brad Paisley neve mindenképpen az elsők között kerül említésre. A modern country zene hősének gitárcentrikus zenéjében meghatározó szerepet játszik a Telecaster hangzása. Nem véletlenül ismerte el Paisley bravúros gitárjátékát a Fender 2017-ben egy új Artist Signature modellel.

 

 

fcwd-products-pasley_700x.jpg

 

 

A Brad Paisley Road Worn Telecaster teste Paulownia fából (más néven császárfa, őshazája Kína) készült, amire lucfenyő tető és hátlap került. A gitár egyedileg tekercselt single-coil hangszedőket kapott, melyek tökéletesen visszaadják azt a gitárhangszínt, ami Paisley-t gitárlegendává tette.

 

A Brad Paisley Road Worn Telecaster legalább annyira karakteres hangszer, mint amilyen karakteres előadó a névadója. Ahogy kézbe veszed a gitárt, rögtön feltűnik, hogy a „száraz” akusztikus hangja milyen hangos és tiszta. Ez a lucfenyő és Paulownia hangszerfák kombinációjának köszönhető, ráadásul ez a párosítás könnyebbé és kivételesen jól rezonálóvá teszi a gitárt. A hangszer juharfa nyaka modern 9,5 inches rádiusszal rendelkezik, a három rézbabás húrláb pedig tovább hangsúlyozza a gitár country jellegét.

 

 

 

 

 

 

A Brad Paisley Telecaster hangzásához elengedhetetlen egy vintage hangolású húrláb pickup. Ezért a gitár egy egyedi tekercselésű Brad Paisley Spec Vintage-stílusú Tele single-coil hangszedőt kapott a húrláb pozícióba. Ha azt szeretnéd, hogy úgy szóljon a gitárod, mint Paisley-nek, ezzel a pickuppal megkapod azt a hangzást. A pickup készletet a Fender népszerű Twisted Tele single-coil nyaki hangszedőjével tette teljessé. A Twisted Tele nagy kimenő jelet leadó pickup, aminek a hangjában egy kis Strato-jellegű csilingelő magas is jelen van.

 

Végül, de nem utolsó sorban, ez a Tele az egyik legkarakteresebb – a színpadi használatot idéző – koptatott csillogó ezüst lakkozást kapott, hozzáillő koptatólappal, összhatásában egy jól bejátszott gitár érzetét keltve.

 

Ár és specifikáció: Mezzoforte Hangszeráruház

 

A cikk a következő oldalon folytatódik...

 

 

 

face_700.jpg

George Harrison Rosewood Telecaster


 

Harrison rendkívüli pályafutása előtt tiszteleg a Fender, a George Harrison Rosewood Telecaster megalkotásával. A limitált kiadásban megjelenő hangszer tökéletesen megtestesíti Harrison elegáns és visszafogott játékstílusát és gitárhangzását. A gitár ötlete a Fender zseniális hangszerkészítőjétől, Roger Rossmeisl-től származik, és végül Philip Kubicki fejezte be a tervezést. Ez volt az első, teljesen rózsafából készült gitár a Fender történetében. Harrison az 1970-es utolsó Beatles film, a Let It Be című mozi forgatásán használta, de látható a zenekar 1969-es legendás tetőkoncertjének felvételein is.

 

 

let_it_be_2_700x.jpg

 

 

A gitár arra az eredeti Telacasterre épül, melyet Roger Rossmeisl mester megálmodott Harrison számára. Klasszikus megjelenésével, egyedi hangjával – amit csak egy tisztán rózsafából épült hangszer tud produkálni – ez a gitár hű maradt az eredeti modell koncepciójához. A gitár teste üreges a könnyebb súly és a jobb rezonancia érdekében.

 

 

[Harrison rosewood tele]

 

 

A gitár további fontos jellemzője a rózsafa nyak és a 9,5”-os rádiuszú rózsafa fogólap, valamint az egyedi nyakpálca takaró, melyet egy gravírozott „Om” szimbólum díszít. Ez a klasszikus, minden szempontból kifinomult hangszer egy olyan időszakban született, ami alapvetően meghatározta a rock n' rollt.

 

A legmodernebb hangszerkészítő technikák alkalmazásával, kézzel készített, új limitált kiadású hangszer lényegesen elérhetőbb áron kerül forgalomba, mint a 2016-ban kiadott Fender Custom Shop George Harrison Tribute Rosewood Telecaster®. A rózsafa Telecaster Harrison egyik fő hangszere volt, a most kiadott modellből mindössze 1000 darab készült.

 

Ár és specifikáció: Mezzoforte Hangszeráruház