zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az elektromos gitár feltalálása nem fűződik egy ember nevéhez, zenészek, feltalálók, hangszerkészítők, mérnökök, sorozatos munkájának, kísérletezésének eredményeként fejlődött ki.

 

Az alábbiakban lássuk azt a tíz embert, akiknek elévülhetetlen szerepe volt ennek a zenetörténeti jelentőségű hangszernek a létrejöttében. A lista persze nem lehet teljes, de igyekeztünk a legjelentősebb fejlesztésekhez fűződő neveket

összeszedni.

 

 

 

 

 

1. George Beauchamp

 

Ro-Pat-In_1932_700x.jpg

 

Ro-Pat-In-25 „Frying Pan”

 

 

Az egész elektromos gitár ötlet soha nem valósult volna meg, ha a texasi születésű George Delmetia Beauchamp nem jön rá, hogy a mechanikai módszerek – rezonátoros gitár – nem az igazán vezetnek eredményre a nagyobb hangerő elérésének útján. Beauchamp gitáros és feltaláló is volt, és az ő fejében fordult meg (állítólag) először az elektromos erősítés ötlete, vagyis, hogy hogyan kell a húrok által „meghajtott” elektromágneses gitár pickupot készíteni.

 

Ezt a tervet az első kereskedelmi céllal gyártott elektromos steel gitáron alkalmazták, ami Ro-Pat-In-25 „Frying Pan” (Serpenyő) néven 1932-ben került forgalomba. Minthogy Beauchamp egyik társa a Svájcból bevándorló Adolph Rickenbacker volt, ebből a cégből lett később a Rickenbacker.

 

 

2. Walter Fuller

 

 

Charlie christian_2.jpg

 

Charlie Christian és a Gibson ES-150

 

 

A Gibson tervezőmérnöke, Walter Fuller átvette a húrok mechanikai rezgését elektromos jellé alakító pickup ötletét, és nagyjából 1935-re kifejlesztette forradalmian új hatszög alakú hangszedőjét. A fedőlap alatt két hosszú mágnest rögzítettek, amit a kívülről látható 3 csavar is jelez. A Beauchamp mágneses hangszedőjénél kevésbé testes Fuller féle pickupot először a Gibson első üzletileg is sikeres „elektromos spanyol” gitárján, az ES-150-en alkalmazták 1935-ben. Minthogy az ES-150 elválaszthatatlan a ’30-as évek legnagyobb gitárlegendájától Charlie Christiantól, Fuller találmánya Charlie Christian pickup néven vált ismertté.

 

 

3. Alvino Rey

 

 

Alvino Ray.jpg

 

Alvino Rey

 

 

Egy jó és igazságos világban Alvino Rey nevét ma legalább annyian ismernénk, mint Les Paulét, ha ugyan nem többen. Rey, a kiváló zenész és zseniális feltaláló, rengeteget tett a kezdeti időkben az elektromos gitár népszerűsítéséért, miközben a hangszer továbbfejlesztésén is fáradozott.

 

A korai ’20-as években még tinédzserként erősítőterveken és első hangszere, a bendzsó hangszedőjén dolgozott. Ő volt az első, akinek a gitárjátékát rádión közvetítették, 1933 januárjában, a KGW rádióállomásról a portlandi Oregonból. A Gibson ES-150 pickup korai munkálataiban is részt vett, és a nevéhez fűződik a talk box – beszélő gitár – effekt kidolgozása is, amit a ’70-es években Jeff Beck, Peter Frampton, Joe Walsh és még sokan mások használtak.

 

 

 

4. Les Paul


 

lespaul_1_700x.jpg

 

Les Paul

 

 

Nem Les Paul találta fel az elektromos gitárt. Sőt, nem ő tervezte a Gibson Les Paul modellt!

 

Mégis kiemelkedő szerepe volt a hangszer fejlesztésében és népszerűsítésében. Makacs kísérletezőként egy normál akusztikus gitárból, némi tömör fenyőfából, és egy kézzel tekercselt hangszedőből megalkotta első tömör testű elektromos gitárjának prototípusát. Ez volt a legendás „Log”, vagyis „Tuskó”, amelynél az eredeti gitár alsó és felső üreges részét a tömör fenyőfa tömbhöz illesztette, hogy gitár formája legyen a hangszernek. Később számos ponton módosított a gitáron, és 1946-ban elvitte a Gibson gyár elnökéhez.

 

Ahogy később Les Paul visszaemlékezett, egyszerűen kinevették. Azonban az elkövetkező pár évben lényeges változások történtek. 1950 körül a Fender elindította első tömör testű elektromos gitárjának, a Broadcasternek a tömeggyártását, Les Paul és felesége, Mary Ford pedig ismert sztárok lettek. Így esett, hogy a Gibson megkereste a „srácot a hangszedős seprűnyéllel”. A Gibson együttműködési és szponzorációs szerződési ajánlatott tett Les Paulnak egy új, tömör testű elektromos gitárra. Ennek eredményeként jelent meg 1952-ben a Gibson Les Paul.

 

 

les paul and paul-700.jpg


Les Paul és Paul

 

 

Kevesen tudják, hogy a többsávos hangfelvételi technika, illetve maga az alapötlet is Les Paul nevéhez köthető. A felvett anyagot átjátszotta egy másik berendezésre, és eközben a meglevő felvételhez hozzámuzsikált. Első időkben acetát lemezeket használt, később áttért a magnószalagra. Ez a többsávos felvételi technika adta az ötletet a több sávon felvett, zenekarként szóló gitárhangzásokhoz, amit pl. Jimi Hendrix, Jimmy Page, Brian May is használt.

 

 

 

5. Paul Bigsby

 

 

bigsby.jpg

 

 

 

Bigsby tremolós gitár

 

 

A barátságtalan, de energikus ex-motorversenyző bajnokot Bigsby-t leginkább a nevét viselő, elegáns vibrátó (tremoló) egységről ismerik, pedig Bigsby kulcsfigurája volt a tömörtestű elektromos gitár fejlődésének is. Az a tömörtestű hangszer, amit 1948-ban Merle Travisnek tervezett, közvetlen hatással volt Leo Fender úttörő Broadcaster/Telecaster tervére, aminek eredménye egy évvel később debütált. Többek között Bigsby alkalmazott először hat hangolókulcsot egy sorban, amit szintén átvett a Fender. Bigsby mechanikai zsenialitása nagyban hozzájárult a pedal steel gitár továbbfejlesztéshez is.

 

 

 

6. Leo Fender

 

 

leo_fender_1_700x.jpg

 

Leo Fender

 

 

Az elektromos gitár Henry Fordjaként is emlegetik. Clarence Leonidas Fender a 20. század derekán, a II. világháború után rendelkezésre álló technikákat adaptálta az elavult hangszerkészítési metódusokhoz, így forradalmasítva az elektromos gitár gyártását. Fender csavarozott gitárnyak konstrukciója a hangszereket sokkal elérhetőbbé és könnyebben javíthatóvá tette.

 

A Fender Telecaster és Stratocaster egyszerű, funkcionális és ergonomikus kialakítása az elektromos gitár népszerűségét nagymértékben megnövelte, és praktikus munkaeszközzé varázsolta a dolgozó zenészek számára. Az 1951-ben bemutatott Fender Precision Bass a basszusjáték alapvető lényegét változtatta meg, megalkotva minden basszusgitár követendő archetípusát.  

 

A rádiómérnök Leo Fender erősítő tervei, elképzelései is abszolút mércévé váltak, amit a zenészek és erősítőgyártók a mai napig igazodási pontnak tekintenek és nagyra becsülnek.

 

 

7. Ted McCarty

 

 

Flying V_Explorer_700x.jpg

 

Flying V és Explorer - ezeket a formákat is Ted McCarty-nak köszönhetjük

 

 

 

Ted McCarty egyszerre volt ügyes üzletember és a művészetek iránt jó érzékkel megáldott vállalkozó. Mint sok más gitárgyártó, a Gibson is komoly vesztességeket szenvedett el a II. világháború alatt, de McCarty, mint a Gibson elnöke 1950 és 1966 között visszaállította és újra megerősítette a Gibson vezető szerepét, olyan zseniális gitár tervekkel, mint a Les Paul, az ES-335, a Flying V, az Explorer és a Firebird. Ezek a modellek megerősítették a Gibson piaci pozícióját, a Fender elegánsabb alternatívájaként.

 

Ma a vintage piacon ezek a gitárok a legkeresettebb és legdrágább modellek közé tartoznak. Élete későbbi szakaszában McCarty Paul Reed Smith mentorává vált és a PRS McCarty modell ma is büszkén viseli nevét.

 

 

8. Seth Lover

 

 

PAF_Neck_700x.jpg

 

PAF humbucker pickup alulnézetben

 

 

 

Hol lennének a gitárosok a humbucker hangszedők, vastag, erőteljes hangja és szinte zajtalan elektronikája nélkül? Úgy is mondhatnánk, hol lennének a gitárosok Seth Lover nélkül? Lover a Gibson tervező mérnökeként dolgozott, már a II. világháború előtt. 1955-re ő fejlesztette ki két a mágnes tekerccsel ellátott hangszedőket, hogy kiküszöbölje a nemkívánatos hálózati brummot, amit a single-coil pickupok állandóan összeszedtek. Mikor Lover hangszedői 1955-ben piacra kerültek P.A.F. néven emlegették őket.

 

A PAF elnevezés onnan származik, hogy az új hangszedők még nem kaptak nevet és a Gibsonnál a pickupok aljára ráírták, hogy Patent Applied For, vagyis szabadalmazásra beadva. Ennek a kifejezésnek a rövidítése a PAF, és ez a három betű azóta a vintage humbucker hangszedők állandó jelzőjévé vált.

 

A PAF pickupok döntő szerepet játszottak a Les Paul, az ES-335, a Flying V és az Explorer hangzásában és népszerűségében. 1957-ben Lover távozott a Gibsontól és a Fendernél, majd a Seymour Duncannél dolgozott.

 

 

9. Roger Rossmeisl

 

Rickenbacker_Harrison_700x.jpg

 

George Harrison a Rickenbacker 360-12-vel

 

 

A német születésű Roger Rossmeisl volt az, akinek a világ a stílusos és elegáns Rickenbacker elektromos gitárokat köszönheti. Ilyen például a 360-12, amit George Harrison használt, a 325, amit John Lennon favorizált és a 4001-es basszus, amin Paul McCartney és még számos híres basszusgitáros játszott.

 

Rossmeisl még 1947-ben apjával közösen elkészítette az első német elektromos gitárt – egy lap steel gitárt. Apja és fia úttörő szerepet játszottak Németországban a pickup tervezés és gyártás területén, de Roger 1953-ban Amerikába emigrált. Ott rövid ideig a Gibsonnak dolgozott, majd a kaliforniai Rickenbackerhez került. A Rickenbackernél közreműködött az új termékvonal fejlesztésében, amibe a 300-as sorozatú gitárok és a 4000, 4001-es basszusok is tartoztak.

 

Sokak szerint modern, európai ízlést és a híres "German carve" – német domborítást – hozta magával az USA-ba. Ennek a lényege, hogy a gitár tetőlapjának széle lejjebb van, mint maga a tetőlap. A szélektől elindul egy elegáns emelkedés a tetőlap közepe felé, ami esztétikus, elegáns megjelenést kölcsönöz a hangszernek. 1962-ben Rossmeisl a Rickenbackertől is távozott és a Fendernél dolgozott tovább, mint tervező. Nevéhez fűződik a George Harrison számára tervezett üreges testű, tiszta rózsafa Telecaster, amit 2017-ben a Fender Artist Signature sorozatban limitált szériában ismét kiadtak.

 

 

 

10. Paul Reed Smith


 

Paul Reed Smith_4_700x.jpg

 

Paul Reed Smith

 

 

A megszállott, precíz és szenvedélyesen kreatív Paul Reed Smith nevéhez köthető a gitártervezés új korszaka. Az 1970-es években még egyedi darabokat készített, majd 1985-ben létrehozta a PRS Guitars céget. Smith célja az volt, hogy egyesítse a klasszikus Gibson és Fender jellemzőket, a legmodernebb fejlesztéseket és prémium kategóriás anyagokat egy hangszerben, és a hangszer elkészítése a legmagasabb mesterségbeli tudás követelményei szerint történjen.

 

A védjegynek számító madár berakásos fogólappal és a káprázatos lakkozásokkal készülő gyönyörű PRS gitárok rendkívül keresettek, de ez prémium kategóriás árakkal jár…

 

Forrás: Brad Tolinski - Alan di Perna: Play It Loud