zenesz_logo.png



Idén tizenkettedik alkalommal került megrendezésre Magyarország egyetlen ingyenesen látogatható zenei kiállítása a Music Expo – leánykori nevén Hangfoglalás.

 

 

2016-tól a Music Expo átköltözött a Hungexpo G és F csarnokába, illetve a csarnokokat körbevevő szabadtérre, így a színpadok száma jelentősen növekedett a korábbiakhoz képest, ami rendkívül jót tett a rendezvénynek, így idén is a Hungexpo adott otthont a nagyszabású eseménynek.

 

Ahogyan egy korábbi hírünkben jeleztük, idén hosszú idő után először, a Zenész Magazin is jelen volt az Expón, így nemcsak mint látogatók, hanem mint a kiállítás résztvevői számolhatunk be az ott történtekről.

 

 

DSC_1879_700.jpg

 

 

Yamaha stand - részlet

 

 

Mielőtt még a kiállított hangszerekre, berendezésekre rátérnénk, három dolgot emelnénk ki az Expóval kapcsolatban.

 

Az első a szervezés, ami tényleg gördülékeny és precíz volt, köszönhetően a HANOSZ óriási tapasztalatának, profizmusának. A második a sokoldalúság, ami mind a koncertprogramokat, hangszerbemutatókat, mind a kiállítók széles spektrumát jellemezte. A harmadik az ingyenesség. Minthogy a Zenész Magazin is saját pavilonnal, fellépőkkel képviseltette magát, alkalmunk volt megfigyelni, hogy a sokezernyi látogató nemcsak zenészekből, szakmabeliekből, zene iránt érdeklődő fiatalokból, hanem családokból, gyerekekből és idősebb, nyugdíjas korúakból is állt, akik örömmel vegyes csodálkozással és érdeklődéssel próbáltak mindent megnézni. Ez a rendezvény valóban mindenkinek szólt, és ezt jó érzés volt látni.

 

 

DSC_1989._700x.jpg

 

 

Hangos csarnok - Fenderek

 

A Hungexpo hatalmas G csarnokát két részre, Hangos csarnokra és Halk csarnokra osztották, az előbbiben a hangszerek, erősítők, effektek, és azok bemutatására szolgáló színpadok, standok kaptak helyet. Az utóbbiban hangosító berendezések, stúdióeszközök, világítás- és látványtechnika, és – nagyrészt fejhallgatóval kipróbálható – billentyűs hangszerek kerültek bemutatásra.

 

Az F csarnokban lévő három színpadon, valamint a szabadtéri színpadokon fesztivál mennyiségű zenekar lépett fel, ugyanakkor a külső színpadokon szabadtéri hangrendszerek – RCF, Electro-Voice, DB Technologies – bemutatójára is sor került. Teljességgel lehetetlen minden kiállítóra, márkára kitérni, ezért megpróbálunk csemegézni az ott látottakból.

 

 

DSC_2169_zoom 500.jpg

 

Fent a kézi felvevők, alatta a Zoom Live Trak L-12

 

 

Kezdjük talán a Zenész Magazin standjával pont szemben elhelyezett Hangszerplaza színpaddal és standdal, ahol a Fender gitárok, basszusgitárok, és erősítők mellett a Zoom kínálatából a különféle kézi felvevő eszközök, valamint a lapunkban nem rég bemutatott Zoom Live Trak L-12 digitális keverő és felvevő volt látható. Ugyanitt sorakoztak a Blackstar ID:Core V2 sorozat kombói. Persze a Fender gitároknál óriási volt nyüzsgés, folyamatosan, szinte egymás kezéből kapkodva próbálgatták a gitárokat. A Fender akusztikus erősítőjére az Acoustic SFX-re is sokan kíváncsiak voltak. (Erről az erősítőről következő nyomtatott számunkban közlünk tesztet.)

 

 

DSC_1995_blackstar 700.jpg

 

Blackstar kombók

 

 

 

Az Audmax színpad előtti kiállítótéren a Korg billentyűk, VOX erősítők – közöttük az újdonságnak számító, Nutube csöves technológiát alkalmazó VOX MV50 mini erősítő – Tascam audio interfészek sorakoztak, mégis a legnagyobb tömeg folyamatosan a Marshall erősítőknél volt. Bár többnyire csak fejhallgatóval lehetett az erősítőket próbálgatni, de úgy tűnik a márka iránti nosztalgia, és persze a Marsahall Code sorozata mégis sokakat odavonzott.

 

 

 

DSC_2201_marshall_700x.jpg

 

 

 

Örömmel fedeztük fel a legendás VOX Continental orgona újjászületett, mai változatának egy példányát, ennél a hangszernél is folyamatosan sorban álltak. Itt jegyezzük meg, hogy a VOX Continental orgonáról is napokon belül közlünk egy hosszabb írást.

 

 

 

IMG_7887 Muck Éva 700x.jpg

 

Muck Éva az Audmax színpadán

 

 

Az Audmax által képviselt márkák közé tartozik az amerikai Eden, ami a prémium kategóriás basszus cuccokat készít. Az Eden Terra Nova fejet és a hozzátartozó D610XST ládát Muck Éva basszusgitáros és triója mutatta be. Éva, aki méltán pályázhat a Magyarország legjobb női basszusgitárosa címre, a Zenész Magazin standján is nagy sikerrel lépett fel.

 

 

 

DSC_1874_yamaha zong_accguit 700x.jpg

 

 

A Hangos csarnokban az egyik legnagyobb standon Yamaha hangszerek sorakoztak. A hangszereket három Yamaha márkakereskedő, a Mezzoforte Hangszeráruház, az Eldorádó és a Hangszerpláza hangszerboltok közösen állították ki.

 

Digitális zongorákból, szintetizátorokból, akusztikus gitárokból elképesztő mennyiség került kiállításra, és persze ott volt a cég legutolsó RevStar elektromos gitár sorozata, basszusgitárok, így a BB és a TRBX modellek is. A standnál sorakozó digitális zongorák és szintetizátorok szinte állandóan „foglaltak” voltak, nem egykönnyen lehetett hozzájuk férni.

 

 

DSC_1882_revstar 700x.jpg


Yamaha RevStar sorozat

 

 

 

DSC_1881_yamaha bass_700x.jpg

 

 

Yamaha BB és TRBX basszusok

 

 

 

 

DSC_2034_dob 700.jpg

 

A Yamaha DTX elektromos dobjait is ki lehetett próbálni, és persze sokan éltek a lehetőséggel

 

 

 

 

DSC_2146_700.jpg

 

Kaz Rodriguez

 

 

A másik nagy stand, ami koncertméretű színpaddal is rendelkezett, a Roland márkát mutatta be. Itt folyamatosan lehetett a Roland elektromos dobok csúcsmodelljét a TD-50 V-t hallgatni fejhallgatóval, majd Kaz Rodriguez, tartott bemutatót, aki session zenészként olyan előadók mögött játszik, mint Rita Ora, és zeneszerzőként is sikeres.

 

 

DSC_1888_Hutchings 700x.jpg

 

Alex Hutchings

 

 

Még az első napon tartott effekt- és erősítő bemutatót a brit gitáros, Alex Hutchings. Mind fejhallgatóban, mind a PA rendszeren hangosítva figyelhettük, ahogyan a Boss effekteket – közöttük az új MS-3 Multi Effects Switcher pedált – a Boss Katana és Roland Blues Cube kombókat bemutatja.

 

A Roland a billentyűs hangszereit a Halk csarnokban vonultatta fel, ahol fejhallgatóval lehetett azokat kipróbálni.

 

 

DSC_2048_cort 700x.jpg

 

 

A Hangos csarnokban a láthattuk a Cort gitárokat és basszusgitárokat, Ibanez gitárokat, Pearl és Gretsch dobokat, ez utóbbiakat a Tam-Tam Dobcentrum standjánál, ahol mindig szép számú érdeklődő gyűlt össze.

 

Ahogy már jeleztük, minden kiállítóról terjedelmi okokból lehetetlen szót ejteni, próbáltuk azokat a márkákat kiemelni, melyek megítélésünk szerint a legszélesebb közönség érdeklődésére tarthatnak számot.

 

Írásunkat a Halk csarnokban látottakkal folytatjuk…

 

Fotó

Sós Gábor
photo & graphic design
www.sosdesign.hu

 

A Zenész Magazin YouTube csatornáján a videó tudósítás mind a négy részét meg tudod nézni és fel is tudsz iratkozni: ITT.