zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Manapság a kivitel csaknem ugyanolyan szép, mint a legdrágább gitáré, legfeljebb az anyaga és a gyártás helye különbözik, így az olcsó munkaerő által lehetővé válik igazán jó árú és hozzá jó hangú hangszer előállítása. Ezúttal a megfizethető árú akusztikus gitárok közül csemegézhetünk.

 

 

 

AEG10_2.jpg

 

 

 

Az AEG10-es kis testű akusztikus gitár azok számára készült, akiknek a kényelem és a hangminőség egyaránt fontos. A kisebb test akusztikusan mindig kevesebb basszussal párosul, de legtöbbször sokkal éneklőbb, édeskésebb hangja van. Gyakran láthatunk kisebb testű gitárokat olyan akusztikus gitárosoknál, akik szólóan és inkább polifonikusan játszanak.

 

Gitárosok, akik énekelnek is és inkább akkordozva kísérik magukat, azoknál jobban illik a hangzásba egy nagyobb testű gitár hangja. A címben szereplő két gitár felépítése teljesen megegyezik, csupán a méretük tér el, ezért az alábbi leírás egyformán vonatkozik mindkét hangszerre.

 

Az AEG10-es és AEL10-es modell, mint egyébként ebben az árkategóriában minden gitár, kizárólag rétegelt anyagokból készült. Az X merevítésű tető legfelső rétege fenyő, a káva és a hátlapé pedig mahagóni. Ezek a hangszerek ma már olyan finom kivitellel készülnek, hogy ez a tulajdonság nem is fedezhető fel, csupán az árában és a hangjában. Díszítése szolid, a kontúrokat krémszínű műanyagszegéllyel látták el.

 

 

 

AEG10_1.jpg

 

 

A nyak ugyancsak mahagóniból készült. A rózsafa fogólapon a pozíciójelző berakások egyszerű gyöngyház pontokból készültek. A hangnyílás szélét ugyancsak gyöngyház anyagból készítették el nagyon igényesen, egyszerű, de ízléses módon. A húrlábat a fogólaphoz hasonlóan rózsafából készítették. A krómozott házú hangolókulcsok zárt kivitelűek, olajban futnak.

 

A gitárokba természetesen beépítették az elmaradhatatlan piezo hangszedőt és az ahhoz szükséges fedélzeti elektronikát. Az Ibanez és a Fishman közös fejlesztése eredményeként kidolgoztak egy AEQ SS jelű igen egyszerű, de jól működő előerősítőt. Ez a kis áramkör magában foglal egy előerősítőt, egy 3 sávos hangszínszabályzót és egy fázisfordítót, amely gerjedés esetén jó szolgálatot tehet. A piezo pickup Fishman Sonicore típusú.

 

A meghallgatás során várakozásomnak megfelelően a kisebb AEG10-es gitár ugyan kevesebb basszussal, de részletesebb közepekkel és éneklőbb tónuson szólalt meg. Elektromosan ez a kis hiányosság természetesen kompenzálható. A nagyobb gitár több basszussal és kissé kevesebb középpel szólalt meg, mint az várható volt. Az elektronika ugyanazt teszi hozzá a hangszer hangjához, amit az előzőnél, itt azonban már kevesebb szabályzásra volt szükség.

 

 

 

 

AEL10_2.jpg

 

 

Bár azt mindenki tudja rólam, hogy én a tisztán fából készült akusztikus gitárokat részesítem előnyben, mégis el kell mondjam, hogy ez csak akkor van így, ha szólóban való játékról van szó, ahol hangerőben nem kell magasra menni, viszont képviselni kell a basszust és minden lehető egyéb tartományt, hogy gazdagon teljes legyen a hangzás. Zenekari játéknál ott van basszus és más egyéb hangszer is, így az akusztikus gitár már egy nagyobb hangzásnak csupán része kell, hogy legyen.

 

Ebbe a hangképbe sokszor a merevebb építésű rétegelt anyagú gitárokat könnyebb beilleszteni, lévén hangjuk kb. abba a tartományba fókuszálódik, amire éppen itt van szükség. A gitárt az esetek többségében pedig akkora hangerőre kell felerősíteni, amit a fagitárokkal akusztikus érzékenységük miatt nagyon nehéz gerjedés nélkül megvalósítani.

 

A gitárok árukért korrekt minőséget kínálnak, ajánlom figyelmetekbe.