zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
A Behringer cég már korábban jelezte, hogy hamarosan piacra kerül a MIDI kontrollerek legkisebb tagja, a Nano BCN44. A közelmúltban meg is jelent, így ezt a modellt fogom bemutatni röviden.

 

 

BCN44_1.jpg

 

 

Mikor a kezembe került a Nano BCN44, az első észrevételem az volt, hogy bizony nagyobb, mint ahogy elképzeltem. Az egyik megtévesztő dolog az lehetett, hogy ennek csak négy tekerője van a BCR2000 32 darabjával szemben, és akkor biztos nagyságrendileg is majdnem annyival kisebb lesz. A másik meg nyilván a névből is adódhatott: ami Nano, az nagyon kicsi.

 

Persze nagyon sok előnye is van annak, hogy a doboz ekkora (23x18x7 cm), és ennyire szellősen lettek elhelyezve a tekerők. Így kényelmesen elfér az ember keze még abban a szituációban is, amikor két egymás melletti tekerőt akarunk egyszerre mozgatni, mondjuk egy szintetizátor filter és resonance paramétereit állítgatva. Ez például a BCR2000-en sokkal kényelmetlenebb. Mindenesetre az angol leírásban szereplő pock-et-size, azaz zsebméret kifejezés enyhe túlzásnak tűnik. Kivétel persze az, ha az ember a bolhapiacon vásárol a valamikori szovjet hadsereg ruhatárából származó télikabátot, és ennek zsebében szereti hordozni a Csendes Don első kötetés bőrkötésben, vagy valami hasonlót.

 

 

BCN44_hata.jpg

 

 

A második meglepetés már egyben egy enyhe csalódás is volt számomra. Mivel a nálam járt két nagyobbik kontroller USB csatlakozóval is el volt látva (és én is így használom a BCF2000-et), így feltételeztem, hogy a Nano is ilyen. Ezzel szemben a BCN44 csak MIDI csatlakozókat tartalmaz. Mivel az encoder tekerők itt nem körben LED kijelzősek, mint a nagyobb modelleknél, a MIDI bemenet inkább a learn funkció és a global funkcióból bekapcsolható MIDI merge esetében hasznos.  Ide köthetünk egy MIDI billentyűzetet, vagy másik kontrollert, és ennek jele is megjelenik közösítve a kontroller jelével a MIDI kimeneten.

 

Az USB csatlakozás hiánya főleg laptop használat esetén lehet hátrány, hiszen így még egy MIDI interfészt is kell hordozni. Pedig a Nano-t nem kis részben erre a területre is fejlesztették, amiről az a tény is tanúskodik, hogy külső tápegység nélkül, három darab ceruzaelemmel is használható.

 

A BCN44 kódnév arra utalna, hogy a szerkezet négy tekerőt és négy nyomógombot tartalmaz, de ez egy kicsit megtévesztő, hiszen a tekerők is működnek nyomógombként, így összesen nyolc nyomógomb programozható. A kijelző piros színű, négy karakteres LED, jól látható méretben. Két külön gomb szolgál a 99 programozható beállítás (preset) közötti léptetésre, és két másik a szerkesztési menübe való belépésre, valamint a beállítások elmentésére. A készülék ugyanúgy tartalmazza a nagyon hasznos learn funkciót, mint a nagyobb testvérei. Ezzel „megtaníthatjuk” az adott tekerőt vagy gombot egy hangszerből vagy szofverből valamilyen MIDI üzenetre.

 

 

BNC44_2.jpg

Kipróbálás közben több ötletes megoldást is észrevettem, ilyen például az, hogy a nyomógombok programozása esetében lehetőség van úgynevezett incremental funkcióra. Ez azt jelenti, hogy ezekkel is küldhetünk változó kontroller értéket úgy, hogy minden újabb megnyomásra beállítható értékkel nagyobb (vagy kisebb) lépésekkel változó értéket küldhetünk ki. Így például ha egy encoder tekerője hangerőt állít egy csatornán, ugyanennek a nyomógombjával a panorámát állíthatjuk 10-es lépésekkel.

 

Az első néhány preset hasznos beállításokkal, gyárilag feltöltött de nagyon gyorsan és egyszerűen lehet programozni sajátokat is. Ennek ellenére ígéret van arra, hogy letölthető lesz hozzá szoftver, amivel számítógépből, grafikus felületről szerkeszthetjük a beállításokat.

 

A Nano esetében még inkább érvényes lehet az a megállapítás, hogy Behringer cuccokat lehet kritizálni, hiányolni dolgokat, de az árcédulát meglátva ezek az érvek mind eltörpülnek. A BCN44 ára már az a kategória, hogy mondjuk, ha elromlik egy komolyabb szinti potmétere, akkor esetleg olcsóbb lehet a hangerővezérlést egy ilyennel megoldani, mint kicseréltetni a potmétert.

 

Ezzel együtt, szerintem egyik legnagyobb riválisa éppen a ár többször említett Behringer BCR2000 lehet, ami ugyan csaknem négyszer ennyibe kerül, de még mindig elég olcsó és nagyon sokoldalúan használható. Viszont ha nincs szükségünk ennyi szolgáltatásra, számít a méretkülönbség, és nem zavar az USB hiánya, akkor a Nano BCN44 nagyon vonzó lehet.