zenesz_logo.png



Keith Richards sommás megállapításai az effektpedál használatról: „A lábaimra szükségem van, hogy meg tudjak állni.”

 

Keith-Richards-Rolling-Stones_700.jpg

 


A rendkívül szórakoztató és folyamatosan bővülő Kérdezd Keith Richardsot videósorozatban valaki feltette a fogós-ravasz kérdést a legendás Stones gitárosnak: „Miért van az, hogy alig használsz effektpedálokat?”

 

„Azt akarom, hogy az általam várt hangzás egyenesen az erősítőmből jöjjön” – válaszolta Richards. „Tudatában vagyok, hogy én volnék az a barom, (itt egy durvább kifejezést használt) aki elkezdte ezt a pedál dolgot a Satisfactionnel, de számomra az egy egyszeri alkalom volt. Nem akarok a színpadon mászkálni és lábujjhegyen mutatványokat előadni különböző szerkezeteken. A gitárhangomnak az erősítőmből kell jönnie, és nem akarom megváltoztatni, ha már egyszer ott van. Nem szeretném.”

 

Végül egy Keeftől elvárható fordulattal összegzi álláspontja lényegét: „A lábaimra szükségem van, hogy meg tudjak állni.”

 

Az „I Can't Get No Satisfaction” híres fuzz riffje már-már pozan-szerű hangzása egy Maestro Fuzztone FZ-1 pedálból tört elő, amit a Gibson/Norlin gyártott. A Maestro pedálon egy Volume és egy Attack poti volt, valamint egy lábkapcsoló, és valószínűleg abban az időben ez volt az egyik legismertebb, kereskedelmi forgalomban kapható torzító áramkörös effektpedál.

 

 

00001475_1.jpg

 

 

Az ominózus Fuzz pedál

 

 

 

A „Statisfaction” hatalmas sikere természetesen megnövelte az érdeklődést a fuzz pedálok, más effektek, valamint az olyan történetek iránt, mint amit épp most olvastál…

 

A Stones a szeptembert és októbert európai turnéval fogja tölteni, 13 koncertet adnak, az alábbiakban felsorolt helyszíneken.

 

 

 

 


Rolling Stones No Filter 2017 turné dátumok


9/09 — Hamburg, Germany — Stadtpark

9/12 — München, Germany — Olimpiai Stadion

9/16 — Spielberg, Austria —Red Bull Ring

9/20 — Zurich, Switzerland — Letzigrund Stadion

9/23 — Lucca, Italy — Lucca Summer Festival-City Walls

9/27 — Barcelona, Spain — Olimpiai Stadion

9/30 — Amsterdam, Holland — Amsterdam Arena

10/03 — Copenhagen, Denmark — Parken Stadion

10/09 — Dusseldorf, Germany — Esprit Aréna

10/12 — Stockholm, Sweden — Friends Aréna

10/15 — Arnhem, Holland — GelreDome

10/19 — Paris, France — U Arena

10/22 — Paris, France — U Arena