zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az utóbbi évek érdekes tendenciát mutatnak: úgy tűnik, mintha a rackbe szerelt effektek fejlesztésével és gyártásával alábbhagytak volna.

 

 

ME.jpg

 

 

 

Ez valószínűleg piaci okokra vezethető vissza. Rájöttek, hogy az olcsó, egyszerűbb effekteket kell bevinni a „háztartásokba”, hiszen az új generációnak valamiként meg kell ismerkednie ezzel a világgal, hogy később potenciális „fogyasztó” váljék belőle. Ez a tendencia, bármennyire is nem akarom, megláttat valamit: inkább a fogyasztó kedvéért készülnek a dolgok, semmint a muzsikusért.

 

Gondoljunk csak arra, hogy ha Jimmy Page-nek akkor olyan Boss ME50-je lett volna, mint amiről most lesz szó, a rock ízlés- és hangzásvilága valószínűleg már irányba mehetett volna. No, de ez nem történt meg, ellenben az ME50 itt van nekünk és örvendezzünk ennek, hiszen 20 évvel ezelőtt ez a tudás és színvonal elképzelhetetlen volt.

 

Az ME50 a fizikai modellezésű padlóeffektek körébe tartozik. Ezek fő jellemzője, hogy a rendelkezésre álló DSP kapacitás nagyobbik részét a gitárhang megformálására tartják fent, míg a kisebbik rész az effektek futását szolgálja. Legtöbbször csupán ennek arányán és nagyságán múlik, hogy egy eszköz professzionális vagy fogyasztói termék.

 

 

d.jpg

 

 

Bár a mai nagyközönségnek célzott eszközök sok esetben használhatók professzionális környezetben is, a hangzásban tett kompromisszummal mindenképpen szembe kell néznünk. A Boss ME50-et masszív strapabíró fémdobozba építették.

 

A vásárlóknak azt a csoportját célozták meg, akik szeretik a hagyományos pedálokat, minden beavatkozási lehetőség ott van a lábuk előtt és tisztán látják az adott beállításokat. Ezért jól láthatóan elkülönítették az egyes effekteket, mintha a sok pedált egy alaplapra rögzítenénk, minden egyszerre látható és hozzáférhető.

 

Az ME50 első látásra túl sok gombot tartalmaz, de egyben ez a koncepció lényege is. Nincs kijelző, csupán egyetlen számjegyet vagy karaktert mutató kijelzőablakocska. A készülékdoboz jobb oldalán egy sokfunkciós pedált találunk, ez a wah, whammy, a hangerő és egyebek mellett még az általános expressionfunkciókat is ellátja.

 

A hátlapra kerültek a ki- és bemeneti aljzatok. A kimenetek közül a sztereó vonalkimenet egyben fejhallgató csatlakozására is szolgál. A gitárerősítőnek is kiépítettek egy pár csatlakozót. Van egy lábkapcsoló-aljzatunk is, amely első látásra nem tűnhet fontosnak, de mint ki fog derülni, e nélkül nem lehetne használni az ME50-et. Találunk még egy 3,5 mm-es jackaljzatot aux in felirattal. Ez arra szolgál, hogy egy CD- vagy MP3-játszót csatlakoztatva gyakorlásra használjuk az eszközt.

 

 

r.jpg

 

A konverterei 24 bitesek. A leírásból kiderül, hogy egy bizonyos AF-módszert alkalmaznak a konverziónál. Ennek köszönhetően az olcsó, 24 bites konverterek általában magas zaját sikerült leszorítani. Az ME50 egy PSA-230P típusú hálózati adapterrel működik, (az adapter nem tartozék, elemek járnak hozzá gyárilag)

 

Csupán a felsorolás erejéig, az alábbi effektek állnak rendelkezésre: gitár előfok (tone modify, ezek inkább előre beállított EQ-görbék) kompresszor, overdrive, distortion, chorus, flanger, harmonizer, tremolo, panorámaeffekt, vibrato, rotary, delay, zajzár, külön effektek az expressionpedálnak, mint a wah, a rezonánsszűrő, a ringmodulátor és a whammy. Természetesen a készüléknek van gitárhangoló üzemmódja is, ha bekapcsoljuk, a hangot elnémítja, így az nem jut ki az erősítőre. A készülékben egy bankhoz 3 preset tartozik. A preseteket három nyomógombbal lehet váltani, azonban a próba során először sehogyan sem tudtam bankokat váltani. Nemsokára megtaláltam azokat a kis gombokat, amelyekkel manuálisan lehet ezt elvégezni, de így a színpadon használhatatlan. A leírás alapos tanulmányozása során derült ki csak, hogy a bank váltásához venni, majd csatlakoztatni kell két darab Boss FS-5U típusú lábkapcsolót egy PCS-31 típusú Y kábelen keresztül. Ezzel lehetséges a bank váltása. Sajnos e nélkül legfeljebb csak tesztelni tudtam a készüléket, színpadon használni csak manuális módban lehet. Ez is egy kompromisszum, amelyen lehet bosszankodni, de ezáltal a készülék alapára kevesebb. Az MS50 hat R6-os ceruzaelemmel is működik, ez akkor lehet hasznos, ha például turné közben az autóban valaki gyakorolni szeretne fejhallgatón keresztül.

 

A meghallgatásnál feltűntek a jó torzított hangok, szinte mind kivétel nélkül jól használható, és jó ízléssel vannak megszerkesztve a presetek. A torzított hangok nagyon jól adják vissza a harmóniákat, hasonlóan a jól elkészített csöves erősítőkhöz, bár nem olyan gazdagon. Mindenesetre ez a része jól meg van csinálva. A tiszta hangzásról már kevésbé mondható el mindez, az kissé fedett és színtelen. Igaz, nincsenek benne előfokok, kifejezetten gitárerősítővel való használatra ajánlja a Roland. Az effektek átlagos minőségűek, a DSP-től és az egyszerűsített algoritmustól azt kapjuk, ami ennek az árfekvésnek megfelel. A nagyszámú effekt, az expressionpedál és a programozhatóság persze kárpótolhat a hiányosságokért. A kategóriájában mindenképpen teljesíti az átlagot, de azzal, hogy az alapvető színpadi használhatóságért meg kell még vásárolni két nyomógombot és egy Y kábelt, már kedvezőtlen lélektani alapállással kezd a vevő, amikor dönteni kell.

 

A Boss ME50 bátran ajánlható minden otthoni felhasználónak, az említett kiegészítőkkel színpadi használatra is alkalmassá tehető.