zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
A BX3000T már első ránézésre rendkívül bizalomgerjesztő, ami tekintélyes teljesítményének és a nagyokat idéző mutatós retro kivitelének köszönhető. Lássuk közelebbről, mit tud ez a modell.

 

 

BX300T.jpg

 

 

 

 

A jól áttekinthető előlap aktív/passzív bemenettel kezdődik, ehhez egy gain szabályzó és az előfok szintjét mutató analóg VU méter tartozik. Látványos, hogy a bemeneti egység a matt eloxált előlapon jól elkülönülő íves fekete alapot kapott. A szubharmonikus frekvenciákat szabályozó ultrabass potméter a hozzátartozó (lábpedállal is kapcsolható) nyomógombbal kellemes meglepetés, mivel ezt az oktáverhez hasonló, mélydúsítást előidéző áramkört csak professzionális (Ashdown, Gallien Krueger) erősítőkbe szokták beépíteni.

 

Az ötsávos EQ egység öt emelni és vágni tudó szabályzóból és két nyomógombból áll. A mélytartomány hangszínei: bass (50 Hz), deep kapcsoló (30-200 Hz emelés), mélyközép (140 Hz). A középtartomány (middle) potmétere 500 Hz-en szabályoz. A magas hangszínek: treble (7,5 kHz) magasközép (1,6 kHz), bright kapcsoló (2-20 kHz emelés). A hangszínegységet a 120 Hz – 1,2 kHz között dolgozó „hangszín-előalakító” shape filter és a hozzátartozó (lábkapcsolóval működtethető) aktiváló gomb zárja.

 

A szabályozható shape funkció különösen hasznos lehet a kíséret-szóló hangszínváltásnál, vagy ha két különböző (normál/fretless) hangszert használunk. A végfok hangerejét szabályozó masterhez egy limit LED tartozik, amely mutatja, mikor dolgozik a védelem. Praktikusan a BX3000T előlapjára került az effektloop ki/bemenete (a send tuner kimenetként is működik), az EQ utáni D.I. XLR szimmetrikus kimenet (egy földleválasztó kapcsolót megérdemelt volna), a line out jack kimenete, valamint az erősítőhöz tartozékként adott FS112T típusú lábkapcsoló bemenete.

 

A hátlapon a biztosítékot is magába foglaló 220 V-os aljzat mellett a végfok hűtéséről gondoskodó ventilátor és a hangszóró kimenetek (párhuzamosan 2 jack + 1 Speakon) találhatók.

 

A BX3000T vintage kinézete mellett egy igényesen elkészített, formás kis darab, amely manapság divatos sprőd borítást, erős gumitalpakat és biztonságos sarokvédőket kapott. A fül az erősítő oldalára lett helyezve (kézbevételnél az igényes és nehéz toroid transzformátor az alsó súlypontban helyezkedik el), kár hogy az ellenkező oldalt nem látták el gumitalpakkal, mert lehelyezésnél könnyen sérülhet.

 

Az előlap be van süllyesztve a dobozba, ami a potik szempontjából rendkívül előnyös, mivel szállításnál a keret védelmet nyújt számukra, de alacsonyabb hangfalra helyezve a kiálló keret eltakarja a potik feletti feliratot, így csak kellő tisztelettel, félig lehajolva látjuk a funkciókat.

 

Az erősítő bekapcsolásakor tapasztaljuk, hogy a 300 watthoz képest csendes a végfok, valamelyest rontja az összképet a kissé hangos hűtőventilátor (szerencsére ez színpadi körülmények között nem zavaró).  A gain beállításánál a VU méter elég lustának tűnt, ebben szerepe lehet az alacsonyabb bemeneti szinteknek, aktív bemenetet használva csak erőteljes hangszínemeléssel sikerült feltornásznom a jelet o dB-ig.

 

A bemeneti jellel és a hangszínekkel nyugodtan kalózkodhatunk, ha az előfok jelét nem „lőjük” túl, a master limiter már normál jelszintnél is bevillan és megbízható (szinte túlbiztosított) védelmet nyújt. Az ultrabass használata némi körültekintést kíván, ez a funkció igazán akkor érvényesül, ha van egy 15”-es hangszóró is a fej alatt.

 

A hangszínek jól és jó helyeken dolgoznak, a magas- és mélyfrekvenciák jól alakíthatók, csupán a középtartomány szabályozását éreztem szűknek. Nagyon hasznosnak tartom, hogy a BX3000 mellé egy dual lábkapcsoló is jár, így a shape és ultrabass funkciók jobban elérhetők és használhatók. A fej a színpadi terhelésnél is jól vizsgázott, a Dynamizer technológiának köszönhetően a Peavey Pro210-es láda nagy dinamikával és átütően szólt.

 

Több koncerten is alkalmam volt összehasonlítani a BX3000T-t, egy Peavey Firebass fejjel és bár a Behringer másképp szólt és a hangja kissé fedettebb volt, nem kellett szégyenkeznem miatta. A 300 wattos professzionális erősítők árával szemben a BX3000T lényegesen olcsóbb, a megkötendő kompromisszumokat ez bőven kompenzálja. Tehát aki elérhető áron szeretne egy 300 wattos, extra funkciós lábkapcsolóval ellátott fejet, annak bátran merem ajánlani a BX3000T-t.