zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Behringer X V-Amp teljes nevét „Ultra-Flexible Modelling Amp/Multi-Effects Processor with Integrated Expression Pedal” valahogy így fordíthatnánk le magyarra: ultra sokoldalú, fizikai modellezésű előfok multieffektel és beépített expression pedállal…

 

 

 

X V-Amp_1.jpg

 

 

 

A V-Amp szoftvere 16 jól ismert erősítő és hangfal szimulációját biztosítja. Ebben van egy akusztikus gitár szimuláció is. Külön blokkot képez a zajzár, a kompresszor, a modulációs effektek, a delay, valamint a zengető. Mindezek akár egyetlen programba berakhatók és egyidejűleg működnek. A V-Amp memóriájába 100 effekt program fér bele.

 

A készülék jobb oldalára felszereltek egy bármely paraméterhez hozzárendelhető expression pedált. A programok előre-hátraléptetése két nagyobb méretű pedálkapcsolóval lehetséges. Egy hangerőszabályzó és egy, az erősítő modelleket kiválasztó forgókapcsoló mellett még 7 db kis nyomógomb képezi a V-Amp kezelő felületét. Az oldalán egy mono és egy sztereó kimenet, a gitár bemenete és a külső adapter aljzata található. Rendelkezésünkre áll egy beépített digitális hangoló is, amit a két programléptető lábkapcsoló egyidejű lenyomásával aktiválhatunk. Csak megjegyezném, hogy a kezelési utasítás ezt az egyszerű hangolót Super-Precise jelzővel illeti. A készülék közepén egy 2 számjegyes kijelző segít a tájékozódásban. A V-Amp természetesen használható színpadi zenélésnél is, de sajnos nincs semmi, a színpadi használatot is megkönnyítő szolgáltatása. A kivezetései, a kivitele arra utal, hogy elsősorban otthoni gyakorolásra szánták.

 

A V-Amp valóban sokat tud, de a leegyszerűsített kezelőfelületen csak a gombok különféle kombinációival lehet bizonyos funkciókhoz hozzáférni, illetve magát a programozást elvégezni. A dobozon a nyomógombok felett jelezve vannak a gombkombinációk. A részletekbe menő programozáshoz a gépkönyv legyen mindig kéznél, mert anélkül nem lehetséges teljes mélységében megfejteni a cuccot. A középkék színű dobozra a különféle funkciók feliratait fehérrel festették fel, csakhogy a másodlagos funkciók sötét arany színnel vannak rányomva, így csaknem lehetetlen világítás mellett elolvasni.

 

 

X V-Amp_2.jpg

A V-Amp-et meghallgattam minden szituációban. Tiszta hangjai kissé fedettek, a torzított hangok már jobban tetszettek, azonban minden programot jellegzetes színezet von be. Ez a jelenség részben az egyszerű AD/DA konverziónak tulajdonítható. A gyártó cégnek mindig döntenie kell, hogy hol kössön kompromisszumot. A konverzió még mindig egy technikailag komplikált terület. Csak a dolog szemléltetése céljából jegyezném meg, hogy egy professzionális AD/DA konverter igencsak megtölt egy 1U magas dobozt, benne komoly toroid trafós tápegységgel és a többi panellel. A V-Amp esetében az egész konverziót egy kis chip végzi. Ezt a cuccot gyakorlásra szánták, így nincs is semmi probléma.

 

A feltüntetett erősítőmodellek hangjai egy-két kivételtől eltekintve nem igazán meggyőzőek. A V-Amp erőssége viszont – hogy a torzítása igen nagy és egyenletes szövetű – gyakorláshoz valóban kiválóan használható. Az effektek minősége ebben a kategóriában átlagosnak mondható, miként a nyújtott szolgáltatásai is azok. Igen kedvező ára miatt könnyen megbocsáthatjuk a szerkezet hiányosságait.