zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
“Dinamikus hang, könnyű szállítás, univerzális színpadi és stúdió felhasználás, ez amit az új Carvin NB120 nyújtani tud”– nyilatkozta Carson Kiesel, az amerikai Carvin Corporation elnöke."

 

 

NB120_2.jpg

 

 

 

Nem füllentett! A dönthető, monitor kivitelű, kulturált hangszórórácssal és strapabíró Black Duratuff™ anyaggal bevont BR12 kombó, valóban könnyű (14.5kg). A vintage hangulatot árasztó BX120 erősítő előlapja, rendszerezett és áttekinthető, a krómozott fém potméterek jól mutatnak a szürke előlapon. A bemenethez Mute és Active/Passive mikrokapcsoló tartozik, az érzékenységet a Drive potival szabályozzuk. A hang burkológörbéjét a Contour (flat/scoop) gombbal alakíthatjuk, a hangszínegység bass, parametrikus közép (450Hz-2kHz), magas állítási lehetőséget biztosít. A hangszínegységet egy kapcsolóval ellátott öt-sávos (80Hz-250Hz-500Hz-800Hz-2kHz) grafikus EQ egészíti ki, amellyel tovább finomíthatjuk a kombó tónusát. Egy studió-optimalizált kompresszorral tarthatjuk kordában a rakoncátlan jelet. A 120W-os Class A áramkörű, tranzisztoros végfok Master-e mellett, az előlapra helyezett szimmetrikus XLR Direct Out kimenet jelszint-szabályzója van.

 

A kimenet földleválasztó kapcsolója (DI Gnd Lift), szintén itt kapott helyett. (kicsit sajnálom, hogy a DI kimenethez nem tartozik EQ Pre/Out választó) Szimpatikus, hogy a DI direkt kimenet az előlapon van, furcsa, hogy a fejhallgató csatlakozója a hátlapra került, az effekt loop send/return-je mellé. Praktikus az FS-22 lábkapcsoló, amellyel a grafikus EQ-t aktiválhatjuk, így két “programozott” hangszínbeállítással dolgozhatunk. A 12”-es 250W-os Neodymium mélyhangszóró mellet, egy szabályozható 50W-os Titanium HF tweeter biztosítja a fényes magasakat. (a könnyített vasmagos Neo hangszóró magyarázatot ad a kombó “lepke” súlyára)

A két hangsugárzó kombinációja (45-22kHz) alaphelyzetben intenzív hanggal szolgál, melynek magasai elég kemények. A magastartomány finomítása, a tweeter hangerejének csökkentésével és a Contour szabályozásával történhet. Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, a bemeneti szintet alaposan állítsuk be, ha clear hangra törekszünk, a Drive –val bánjunk óvatosan, különben felerősödik az előfok alapzaja. (a Drive adagolásával a hangzás koszosabb, de egyben rockosabb is lesz)

 

Az alaptónus karakterét először a Contour-al alakítsuk ki, majd a két hangszínegységgel a sound-ot tovább formálhatjuk. A mélyeket a láda jól bírja, a hangszóró nem hasal el, így ezt nyugodtan megemelhetjük a magasak ezáltal jobban beágyazódnak és lágyabb lesz a kombó hangja. Nekem ez az “öreguras” melegebb tónus jött be, de az NB120 alapkaraktere igazából nem ez, hanem a kemény indítású, intenzív ütős hang. Aki nem szeret babrálni a hangszínekkel és nem bánja ha keményen arcon üti a cájg, az próbálja ki a Carvint, mert egy rockos, mobilis kombóval találja magát szemben, amelynek hátán ott az egyre ritkábban előforduló “Made in USA” felirat, amely a származáson kívül egyben minősítést is jelent. ( - )

 

 

www.musicminutes.hu