zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Videó tudósításunk negyedik és egyben befejező részében tovább folytattuk a Halk csarnok kiállítóinak feltérképezését, bár egy kicsit visszatértünk a Hangos csarnokba is. Ebben a részben bemutatjuk a Basys, a Roland és a Yamaha standján látottakat.

 

 

 

Basys standján az általuk forgalmazott rendkívül széles konzumer és professzionális audio termékek szinte teljes palettája jelen volt. Így például a Bose márka lakossági felhasználók által kedvelt, és professzionális épülethangosításra alkalmas eszközeivel is találkozhattunk.

 

 

Bose F1_350x.jpg

Bose F1

 

 

Ugyanígy a Turbosound termékekből is voltak hordozható és fix telepítésű hangsugárzók. A Pioneer DJ kontrollereket és lejátszókat ki is lehetett próbálni és ezzel a lehetőséggel sokan éltek, akárcsak a Behringer Deep Mind analóg szintetizátorok esetében. A Pioneer Professional Audióból az aktív és passzív sorozatok is bemutatásra kerültek és az érdeklődőknek a rendszerek közötti különbséget is szakszerűen elmagyarázták.

 

 

 

deepmind-12_700x.jpg

Behringer DeepMind 12

 

 

Az élő és stúdió felhasználásra alkalmas professzionális MIDAS digitális konzolokból a Pro-1 és az M32 volt kiállítva, de a német Beyerdynamic mikrofonokat, fejhallgatókat, és jeltovábbító eszközöket is elhozták, csakúgy, mint a piacvezető Neutrik legkülönfélébb csatlakozóit. A gitárosoknak is volt látnivaló, TC Electronic effektek hatalmas kínálatából.

 

 

Midas Pro 1_600x.jpg

 

 

Midas Pro-1

 

 

 

 

 

 

 

fp-60_b_700x.jpg


Roland FP-60

 

 

A Roland – ahogyan már sorozatunk első részében utaltunk rá – két standdal volt jelen az Music Expón: a Halk csarnokban billentyűs hangszerek, közöttük digitális zongorák egyik újdonsága az FP 60-as modell került kiállításra.

 

 

 

 

 

d-05_500x.jpg

 

Roland D0-5 Linear szintetizátor

 

 

Ugyanitt állították ki a DJ eszközöket és a Boutique sorozatokat, közöttük a D0-5 Linear szintetizátort, ami a D50-es keyboard butik változata. Ezeket az eszközöket a V-Moda fejhallgatókkal lehetett kipróbálni.

 

 

 

gallery_vr-730_700x.jpg

 

Roland VR-730

 

 

 

Szintén itt kaptak a helyet a Roland Juno sorozatú szintik, a molinó mögött pedig egy demó színpadon, Demkó Gergő az RD 2000-es zongorát, valamint a VR-730-at, egy szintén most megjelent új, 73 billentyűs igazi színpadi keyboardot mutatott be, ami csodálatos orgona, elektromos zongora, akusztikus zongora és szintetizátor hangokat produkált.

 

 

DSC_2054_roland 700x.jpg


Kaz Rodriguez és a TD-50 V

 

 

Áttérve a Hangos csarnokra, ahol a gitárerősítők, elektromos dobok voltak kipróbálhatóak, ki kell emelni a Roland nagyszínpadát, ahol olyan neves angol művészek tartottak bemutatatót, mint Alex Hutchings gitáros, aki Boss effekteket – közöttük az új MS-3 Multi Effects Switcher pedált – a Boss Katana és Roland Blues Cube kombókat mutatta be. Kaz Rodriguez dobos, pedig a Roland elektromos dobok csúcsmodelljén, a TD-50 V-n adott demó koncertet.

 

 

 

 

DSC_1876_Yamaha 700x.jpg

 

 

A Yamaha standjával kapcsolatban már említettük, hogy a hangszereket három Yamaha márkakereskedő, a Mezzoforte Hangszeráruház, az Eldorádó és a Hangszerpláza közösen állította ki. Monori Tamás, a Hangszerpláza egyik tulajdonosa elmondta, hogy bár a hangszerboltok valamilyen szinten konkurensei egymásnak, mégis már több éve összefogva – a Yamaha segítségével – közösen hozzák létre a Yamaha standot. A Yamaha olyan világmárka, ami a legszélesebb körű termékpalettát kínálja a piacon. Fúvósoktól kezdve a gitárokon, ütősökön át a billentyűs hangszerekig szinte minden hangszert gyártanak és akkor még nem beszéltünk a keverőkről, vagy a világ legjobbjai közé tartozó stúdiómonitorokról. Egy cégnek mindezt bemutatni szinte lehetetlen, ezért is döntöttek az összefogás mellett. Egymás mellett, és nem egymás ellen szeretnék megismertetni zenészekkel, leendő zenészekkel, valamint a zenét szerető emberekkel a Yamaha elképesztően széles kínálatát.

 

 

 

DSC_2021 yamaha 700x.jpg

 

 

Ennek szellemében digitális zongorákból, szintetizátorokból, akusztikus gitárokból elképesztő mennyiség került kiállításra, és persze ott volt a cég legutolsó RevStar elektromos gitár sorozata, basszusgitárok, így a BB és a TRBX modellek is. A standnál sorakozó digitális zongorák és szintetizátorok szinte állandóan „foglaltak” voltak, nem egykönnyen lehetett hozzájuk férni.

 

 

DSC_1882_yamaha rev star.jpg

 

Yamaha RevStar sorozat

 

 

 

Egyetértünk Monori Tamással, aki elmondta, milyen nagyszerű kezdeményezésnek tartja a Music Expo kiállítást, ami napjainkra már nem is annyira kezdeményezés, mint inkább hagyomány. Nemcsak azért fontos ez az esemény, hogy a zenészek, zeneipari szakemberek találkozzanak és megismerjék a legújabb trendeket, hanem inkább azért a sok zeneszerető idős és fiatal érdeklődő miatt, akiket volt szerencsénk a három nap alatt látni. És a rengeteg kilátogató gyerek miatt is, akikből talán a jövő zenészei lesznek, de ha nem, akkor is, jó eséllyel zeneszerető felnőttekké válnak, és az már nem kis dolog.

 

 

 

 

Fotó: Sós Gábor és gyári fotók
Videó: Ragács András
[-kt-]

 

A Zenész Magazin YouTube csatornáján a videó tudósítás mind a négy részét meg tudod nézni és fel is tudsz iratkozni: ITT.