zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Most a Boss AD-8 típusú akusztikus gitárokat szimuláló processzorát mutatom be közelebbről.

 

 

AD-8_1.jpg

 

 

 

A Boss AD-8 koncepciója a következő: hat legendássá vált, nagyszerű akusztikus gitár hangjának ugyancsak legendás mikrofontípusokon keresztüli rögzítését szimulálja a készülék már jól bevált COSM fizikai modellezésű algoritmusa. A szimulációs objektumok: Martin D-28 gitár Neumann U87 mikrofonnal, Martin 000-28 Neumann U67 mikrofonnal, Gibson J-45 Neumann U67 mikrofonnal, Guild D-40 AKG C12 mikrofonnal, valamint egy Jose Ramirez nylonhúros gitár ugyancsak AKG C12 mikrofonnal.

 

Mielőtt a hangjával foglalkoznék, bemutatnám a lehetőségeit és a fő kezelőszerveit. Találunk egy EQ szekciót, amelynek középszabályzója parametrikus, a mély és magas egyszerű lepka szabályzó. Lehetőségünk van a gitártest formáns rezonanciájának megválasztására és kihangsúlyozására a hat felsorolt alap gitártípus szerint. Egy potméterrel pedig a húrhangot hangsúlyozhatjuk ki, vagy akár ki is iktathatjuk. Mindezekkel lehetőségünk nyílik a felsorolt szimulált típusoktól eltérő hangzások előállítására is. És valójában itt a lényeg. Az algoritmus kiindulási pontjaként szimuláltak 6 gitárt jól bevált mikrofonokkal, de a szimulátor lehetőséget ad saját hangzások kreálására. Ehhez hozzájön az, hogy a meglévő gitárunk is szól valahogyan és ez mind nyomot hagy a szimulált hangzáson, azaz a végeredményen.

 

 

 

AD-8_3.jpg

 

 

Van egy elég sima hangzású digitális zengető, valamint beépített hangoló is a rendelkezésre áll. Az AD-8 működhet 6 db AA R-6 méretű elemmel vagy a hozzáadott hálózati tápegységről. Kimenete sztereó, ezekből egyik szimmetrikus XLR csatlakozókkal, a másik aszimmetrikus 6,3 mm-es jack aljzatokkal rendelkezik. Van egy mono jack kimenete is, amivel gitárerősítőbe csatlakozhatunk. A készüléket ellátták egy antifeedback áramkörrel is, ez afféle figyelő áramkör, ami visszacsatolódás esetén eltolja a bemeneti jel fázisát, és ezáltal elmarad a további visszacsatolás. Ennek persze ára van, mert a fázishelyzet változtatása mindig hangszínváltozást is okoz. Mindenesetre hatásos és jól végzi a dolgát, nem fog gerjedni a gitár. A készüléken elhelyeztek egy fejhallgató csatlakozót is.

 

Az AD-8 négy általunk beállított presetet tud elmenteni. A készüléken elhelyezett három nyomógomb a presetek hozzáférésére, az antifeedback áramkör bekapcsolására, valamint a bypass funkció hozzáférésére szolgál.

 

A szimuláció természetesen megengedi, hogy egyes fontos fizikai paraméterek a felhasználó által is szabályozhatók legyenek. A szimulátor bemenete piezo-val ellátott akusztikus gitár jelét fogadja, azt analizálja, ugyanakkor fel is használja a hangképzéséhez. Ezt egy egyszerű kísérlettel fedeztem fel és bizonyítottam be. Elektromos gitárt dugtam a bemenetre és kapcsolgattam a pickupok között. Természetesen elektromos gitár hangja köszönt vissza és a pickupok mindenféle kombinációja is tökéletesen halható volt. Tehát nem mindegy, hogy mit dugunk a szimulátorba.

 

Lakewood akusztikus gitáromat csatlakoztatva először kissé tanácstalan voltam, hiszen egy L.R. Baggs iBeam piezo és egy Sunrise elektromagnetikus hangszedő kimenete jutott az AD-8-ba. Az eredmény éppen nem volt rossz, de semmiképpen nem volt jobb, mint ha simán bedugtam volna az erősítőbe. Meg is állapítottam, hogy akinek van egy jó gitárja, az már „ne szimulálja tovább”. Viszont az olcsóbb, merev, rétegelt lemezből készített gitárok hangjának kifejezetten jót tesz. Kerítettem egy olcsó Ovationt, aminek jellegzetes a piezo hangja. A kissé kásás Ovation kapott egy kis testet, egy kis életet. A szimulátor hangja egyébként nagyon tiszta, dinamikus. Kimenetei sokoldalú használatot tesznek lehetővé.

 

Mindent összevetve az AD-8 kifejezetten hasznos eszköznek bizonyult. Ha van egy olcsó gitárod, abból egy meggyőzőbbet hoz ki, bár ezt nem egészen tartom pontos megközelítésnek. Sokkal közelebb vagyunk az igazsághoz, ha úgy fogalmazok, hogy ha vágysz valami másra, mint amid van, akkor az AD-8 garantáltan más karaktert fog neki adni. Mivel kipróbáltam elektromos gitáron is, több lehetőséget láttam a használatában. Az AD-8 sokkal akusztikusabb érzetet ad egy elektromos gitárnak, mint a piezóval kombinált Floyd Rose húrlábas tömörtestű gitárok hangja. Nem kell tehát csak akusztikus gitárban gondolkodni, bátran próbáljátok ki elektromos gitárral is.

 

Bár a mikrofonozott hangzáshoz a szimulált végeredménynek valójában kevés köze van, a Boss AD-8-ban semmi negatívumot nem találtam. Javaslom, hogy bátran próbáljátok ki az AD-8-at, érdekes szerkezet, és ha rájöttök mire való, akkor nagyon fogtok neki örülni.