zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az ME-33 tipikusan Roland/Boss termék, minden eleme jellegzetesen sarkított, stílusos karakterű. Koncepciója egyszerű: padlón használható gitárelőfok, mely tartalmazza az összes szükséges dolgot, amire egy gitárosnak szüksége lehet.

 

 

ME-33.jpg

 

 

 

A koncepció megvalósítását az évek alatt egyre fejlődő és úgy tűnik jól bevált fizikai modellezésű algoritmusra, a COSM-ra bízták. Ez az algoritmus figyelembe veszi a hang keletkezésének fizikai paramétereit, körülményeit, és ebből hoz létre egy hangzást.

 

Az erősítő modellek mint effektek vannak megnevezve az úgynevezett GTR AMP funkcióban. Ez nem más, mint egy gitárerősítő szimulátor, mely a különféle ismert típusok hangját modellezi, mint pl.: Roland JC-120, Fender Twin Reverb, melyek tiszta hangjukról nagyon híresek, az MS STK a Marshallt jellegzetes torkos hangzásával, illetve a METAL modell, mely egy meghatározhatatlan modern hi-gain erősítő hangzását adja.

 

A 36 féle torzított hangszín alapmodelljét nevezi a kezelési utasítás EZ Tonesnak. A belső hangzásokat nem típus szerint nevezi meg, hanem a vele játszható stílusok szerint csoportosítja, mint Country, Blues, Rock, Hardrock, Metal, stb.

 

Ma már alapvető elvárás jó minőségű AD/DA csipeket beépíteni egy ilyen készülékbe a minél jobb hangminőség érdekében. A bemeneti AD konverter egy rendkívül alacsony alapzajú a Roland által kifejlesztett Adaptive Focus Method szerint működő típus. A kimeneti DA konventer pedig egy Szigma – Delta 24 bites típus. A mintavételezési frekvencia 44,1 kHz.

 

A Boss ME-33 rendelkezik egy nagyon vonzó tulajdonsággal. Független tud lenni a külső tápegységtől, és elemekkel akár üdülés közben gyakorolhatunk fejhallgatón keresztül a tengerpart homokján.

 

 

 

ME_33_2.jpg

 

 

A készülék a Boss módszernek megfelelően bankokba rendezett preseteket alkalmaz, ezzel a módszerrel kevés kapcsolóval gyors hozzáférést tesz lehetővé. 30 gyári programot tartalmaz és 6 sajt beállítást lehet rögzíteni az ME-33-ban.

 

A szolgáltatások közül a hangoló már elengedhetetlen alapkelléknek számít. A külső jelforrással együtt való játék lehetősége úgyszintén, azonban egyre kezd terjedni a Phrase Trainer vagy Looper lehetősége, ahol a gitáros a készülékbe bejátszhat egy bizonyos hosszúságú zenei részletet, ezt a gép ismétli, és közben lehet fölötte játszani.

 

A Humanizer nevű effekt formáns rezonanciákat ad a hangzáshoz, ezzel az emberi beszéd magánhangzóinak hatását kelti, hasonlóan mint a talking-guitar effekt. Ezt a pedállal játék közben lehet szabályozni. A Feedback Simulator utánozza azt a visszacsatolást, amit vagy szándékosan idéznek elő a végfokban a magas hangtartomány egyfajta mestersége kiemelésére, vagy természetes körülmények között jön létre a gitár hangszedőjének és a hangszóró mágnesének egymásra hatásából, vagy az akusztikai visszacsatolásból. A valóságban ezek mind egyszerre dolgoznak valamilyen mértékben, és ezt a fizikai körülményt egy algoritmusban effektként modellezve alkalmazza az ME-33.

 

A hangzás minőségéről annyit, hogy az ME-33 a COSM technológia eredményeként jó gitárhangokat produkál. Torzított hangszínei nagyon meggyőzőek, minimálisan színezett hangzását jól lehet használni bárhol. Itt is azt figyeltem meg, hogy vonalból szól a legjobban. Az effekt minősége átlagos, és ez kicsit kár. A DSP kapacitást inkább a hangmodellek kötik le, mint az effektek. Ezért is sajnálatos, hogy nincs digitális kimenete, mert akkor a házi stúdióban hangját a digitális tartományban tartva, külső effekttel kezelve a végtermék jobb lehetne…

 

Az ME-33 MIDI interfészt nem tartalmaz. Ára megfelel a tudásának és minőségének.