zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Az utóbbi években a Behringer egyre több vásári díjjal büszkélkedhet, ami azt bizonyítja, hogy túljutva a kezdeti „klón” korszakon, a praktikus egyéni fejlesztések egyre javuló minőséggel társulnak, így nemcsak az átlag vásárlóknak, hanem az igényes szakmai elvárásoknak is eleget tesznek.

 

BA410.jpg

 

A praktikus kiképzésű ládák követik a jelenlegi trendet, erős szövetborítással rendelkeznek, amely nemcsak csillapít, de emeli a láda eleganciáját. A láda bal oldalán beépített kereket segítik a szállítást, két gumitalp biztosítja a stabilitást, a bordás sarokvédők pedig a roadolás okozta igénybevételt csökkentik. A sűrűn perforált hangszórórács kitűnő védelmet nyújt a hangszóróknak, a rajta lévő Behringer és Bugera logó már messziről felhívja magára a figyelmet. A kényelmes ergonómiai kialakítású fogantyúk praktikussága jól találkozik a ládák igényes esztétikumval.

 

Mutatós megoldás, hogy az alumínium kónuszos hangszórók fekete előlapon való impozáns megjelenését a papír kónuszos hangszóróknál egy eloxált alumínium kerettel kompenzálták, így a hangfalak nagyon egyéni és egységes dizájnnal rendelkeznek. Valamennyi lása rendelkezik egy tweeterrel, amely a magas tartományról gondoskodik. A magassugárzó, a hátlapon lévő Tweeter Control-ra csatlakoztatható lábkapcsolóval ki/bekapcsolható. Ez az innovatív megoldás praktikus, de kár, hogy a tweetert nem látták el potméterrel, hogy a magas tartomány mértékét kézzel szabályozzuk. A hangfal kétféle bemenettel, egy hagyományos jack és egy biztonságos Neutrik Speakon csatlakozóval rendelkezik.

 

A hangfalakat BX3000T Ultrabass fejjel próbáltam ki, úgy gondolom ezekhez az 1000 W körüli ládákhoz minimum ez a teljesítmény és ez a márka dukál. A meghallgatást az alumínium membrános BA410 (100 W/4 ohm) ládával kezdtem. A BX3000T hangszíneit középállásban hagyva a 4x10”-os láda első megszólalásakor nagyon presence-sen szólt, mivel a tweeter hangereje nem szabályozható, egyszerűen kikapcsoltam. Ez a vágás jót tett a hangképnek, már nem borotvált, de a hang így is fémesen kemény maradt. Az alumínium kónusz miatt a ládának van egy jellegzetes ütős közepe, a felső tartománya nagyon részletes, de kellő mélytartománnyal is rendelkezik. A hang kemény indítású, nagy dinamikájú és a 10”-es hangszóró felépítéséből adódó gyors reakcióidővel rendelkezik. A BA410 igazi erényeit a „sűrű” zenékben mutatja meg, ahol a pregnáns megszólalás alapkövetelménye a gyors attack és az átütő magas tartomány.

 

BB410.jpg

 

A papírmembrános BB410 (1200 W/4 ohm) hangja simulékonyabb, a tweeter itt is sziszeg, de a láda karaktere nem „húz” annyira a magas felé, mivel a négy hangszóró dús mélyközepe jobban ellensúlyozza ezt a tartományt. A láda hangja valamivel puhább, magasai lágyabbak, mint a BA410-é, a mélydúsulás ellenére a láda nem pufog, a hang dinamikusan indul, jól érhető, csak a mélyérzete erősebb.

 

BA115.jpg

 

A 15”-es ládáknál is érvényesült a papírforma. Az alumínium kónuszos BA115 hangja lényegesen mélyebbről indul, mint a BA410, de az alumínium „ereje” még ebben a tartományban is érezhető. A papírmembrános BB115 mélyei puhábbak, de a hangja érthető és konkrét, ha csak ezt a ládát használjuk, az erős mélyek miatt az erősítőn korrigálnunk kell a magasat. A tweeter magasai a 15”-es hangszóró tartományától távol esnek, így még jobban előjön, hogy az inkább a magas hang finomítására szolgál. Mindkét láda kitűnő kiegészítő a 410-es vagy a 210-es alá, de magában is használható. A BX3000T-ben lévő, oktáverhez hasonló Ultrabass effekt a 115-ös hangfalakkal érezhetően jobban funkcionált, aki gyakran használ oktávert, annak mindenféleképp tanácsos a 10”-ek alá egy 15”-es ládát tenni.

 

BB115.jpg

 

A Behringer új fejlesztésű basszusládáit csak a 300 W-os BX3000T-vel próbáltam ki, de úgy gondolom, hogy az alacsony ár ellenére ekkor teljesítmény- és dinamika háttérrel rendelkező ládák az igazi terheléses próbál is jól állják és bármilyen professzionális fej alá be lehet őket helyezni.

 

Az Ultrabass hangfalcsaládot mindenféleképpen érdemes kipróbálni, ezek a ládák nemcsak jellegzetes megjelenésükkel és megnyugtató teljesítményükkel hívják fel magukra a figyelmet, de az árcédulán lévő szám teljesen kimeríti a „jó vétel” fogalmát. ( - )