zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Lassan talán kezdjük megszokni, hogy a Távol-Kelet ismeretlen nevű hangszerei nem szükségszerűen ócskák.. Ez azért van így, mert sokszor ugyanabban a gyárban készülnek, mint egy-egy nagy márka olcsóbb szériái, amelyek viszont drágábbak, hiszen a névért mindig fizetni kell.

 

 

Crafter DE 7_N teljes 700x300.jpg

 

 

 A Crafter márka hazánkban valóban kevéssé ismert, de nyugat Európában és leginkább Angliában komoly népszerűségnek örvend.

 

A Crafter elektroakusztikus gitár Koreában készült, a test formája hagyományos Dreadnought fazonú, egyik oldalon kivágással hogy a legmagasabb hangok is kényelmesen elérhetőek legyenek. A nagyméretű test hossza 513 mm, legnagyobb szélessége 396 mm, mélysége a nyaknál 100 mm, hátul pedig 125 mm. Mivel ez elég nagy felület és közel 20 literes térfogat, első ránézésre is nagy hangerőt és telt mélyeket várhatunk tőle.

 

Crafter DE 7_N fekvő 650x450.jpg

 

A káva és a hát mahagóniból készült, viszonylag egyszerű de ízléses díszítéssel a hangnyílás körül és hátul az illesztés mentén. A tető tömör fenyő, a húrláb pedig rózsafa. A nyak anyaga nato, ami elég elterjedt a keleti hangszereken. A fogólap szintén rózsafa, ebben 20 közepes méretű bundot találunk. A pozíciójelző pontok nagyon szép zöldes-rózsaszínes gyöngyházból készültek, de a fogólap élén is találunk jelöléseket. Mivel a fogólap szegélyezett, nincs esély éles bundvégeket találni. A nyaka igazán kényelmes, jó fogású, a nyeregnél 43.5 mm széles, a 20. bundnál pedig 57 mm.

 

Crafter DE 7_N also jack 650x450 .jpg

 

A bundozás kifogástalan, nincsenek zörgő hangok és a gitár intonációja is jó. A menzúra hossza 650 mm. Akusztikus hangszereknél különösen fontos a menzúra választás, hiszen sokkal inkább befolyásolja a hangerőt és a hang karakterét, mint elektromos gitároknál, és a nagyobb húrhossz itt is segít nagyobb hangerő elérésében. A két irányban állítható nyakmerevítő pálca a hangnyíláson át érhető el.

 

 

Crafter DE 7_N kapcsolo tabla 650x450.jpg

 

 

 

Lehet hogy ebben nem mindenki ért velem egyet, de a faj formája és díszítése az én ízlésem szerint nem illik 100%-ig a hangszer egészének stílusához. Habár a hangolókulcsok gyönyörűek és nagyon finoman is működnek, én biztos hogy a fehér gyöngyház helyett ugyanazt a szivárványos árnyalatú gyöngyházat használtam volna a fej díszítéséhez is, mint amit a fogólap pozíció jelöléseinél találunk. Persze így sincs vele baj, ez csak egy szubjektív megjegyzés. A hangszer tetőtől talpig selyemfényű lakkozást kapott, ezt én nagyon szeretem, mert még egy forró színpadon tocsogósra izzadva sem tapad a kézhez. Hátránya az, hogy nehéz hibátlanul megcsinálni, ebben az esetben is olyan, mintha nem teljesen pormentes helyen készült volna, mivel egy-két helyen parányi egyenetlenségek vannak a lakkozásban.

 

 

Crafter DE 7_N álló fél 300x500.jpg Crafter DE 7_N álló fél jacky 300x500.jpg

 

 

Kötözködésből elég is ennyi, kezdődjön inkább a móka, mert amint megpengetjük a hangszert, rögtön el fogjuk felejteni az összes eddig felsorolt kifogást. Szerencsére beigazolódott a sejtésem, hogy ez a gitár jó hangos és dinamikus a nagy térfogatnak köszönhetően. Ugyanakkor szép nyitottak, fényesek a hangjai és hosszan csengetnek, mivel a tető tényleg jó minőségű, kellően sűrű szálú fenyőből készült, átlagosan 7-11 évgyűrűvel centiméterenként. Minden fekvésben kiegyenlítetten szól, nem nagyon találunk rajta elhaló hangokat vagy kellemetlenül erős rezonanciákat.

 

Crafter DE 7_N fekvő nyak 300x200.jpg Crafter DE 7_N hátsó intarzia 300x200.jpg

 

A gitárban található L.R: Baggs hangszedő és aktív elektronika kifogástalan minden szempontból. Gyönyörűen adja vissza a hangszer hangját, ugyanakkor néhány hasznos plusz

szolgáltatás is van benne. Ilyen például a mute gomb, amellyel elnémíthatjuk a hangszert. Ez például akkor hasznos, ha alaki cserélgeti a gitárjait a színpadon, mert így nem kell állandóan a hangerő gombot csavargatni vagy kihúzni a kábelt. A phase feliratú gombbal a kimenő fej fázisát lehet megfordítani, ami segít megszüntetni a hangosításból eredő gerjedést. A magas-, közép- és mély hangszínszabályzók pont ott emelnek, illetve vágnak, ahol kell és nem növelik a gitár alapzaját, a scoop szabályzóval pedig azt a középtartományt tudjuk kordában tartani, amitől a hang néha kopogóssá válhatna.

 

Összességében egy jól kivitelezett, szép hangú és jól használható hangszer a Crafter DE 7/N, kellemes megbízható társ bármilyen műfajban. ( - )