zenesz_logo.png



Rolf Lislevand Stradivari 1679-ben készített hangszerén, a világ utolsó játszható Stradivarius gitárján játszik.

 

DSCN0252_2.jpg

 

 

 

A Stradivari név hallatán jellemzően hegedűkre, brácsákra és csellókra asszociálunk. Azok a hangszerek, amelyeket az ünnepelt olasz család készített a 17. és 18. század során, mára a világ legritkább, és legnagyobb becsben tartott nagyzenekari húros hangszerei közé tartoznak.

 

Ugyanakkor a Stradivari család – bár kisebb mennyiségben – gitárokat is készített, melyeknek ma még fellelhető példányai még ritkábbak, mint más húros testvéreik. A ForgottenGuitar.com oldal szerint a Stradivari család több mint 1000 hangszert készített, melyből 960 hegedű volt. A kisszámú gitárból, ami Stradivari műhelyéből került ki, mára egy, azaz egy példány, ami „játszható” állapotban maradt. Az itt megszólaló hangszer egyike az öt fennmaradt gitárnak, amit Antonio Stradivari készített.

 

Az alábbi videón Rolf Lislevand barokk zenét játszó koncert gitáros adja elő Santiago de Murcia “Tarantela” című művét a világ utolsó „játszható” Stradivarius gitárján. A gitár „a Sabionari”, 1679-ben készült és Daniel Sinier, Francoise de Ridder és Lorenzo Frignani hangszerkészítő mesterek állították helyre.