zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Hallgassuk meg Mark Knopfler elkülönített gitársávját a Sultans of Swing-ből! Előre is elnézést azoktól, akiket ez esetleg nem hoz lázba, de szerintem, ezt nem hagyhattuk ki. Ha meghallgatjuk, mindenki érteni fogja, mire gondolok…

 

Dire Straits Photo 700.jpg

 


Szóval Mark Knopfler izolált Fender Stratocaster gitár sávjáról beszélünk, amit 1978-ban játszott fel a mesterműnek számító Sultans of Swing felvételekor. Az izoláltságról még annyit, hogy – nyilván a könnyebb követhetőség érdekében – ebben a felvételben helyenként, ott ahol nem játszik szóló riffeket, alákeverték a másik, kísérő gitársávot, de ez semmit nem von le a dolog érdekességéből.

 

„A Sultans of Swing-et eredetileg egy nyitott hangolású National Steel gitáron írtam, habár abban az eredeti formájában soha nem játszottuk,”– mesélte még évekkel ezelőtt a Guitar World magazinnak Knopfler. „Úgy éreztem nem az igazi, lapos, egyhangú, de aztán amikor 1977-ben megvettem az első Stratomat minden megváltozott. A dal azonnal életre kelt, ahogy a ’61-es Straton kezdtem játszani, sok mindent változtattam rajta, de a szöveg maradt a régi. Amúgy ez a gitár lett a fő hangszerem sok éven át, és az első lemezünkön szinte csak ezen a hangszeren játszottam.

 

„Ez jó példa arra, hogy hogyan alakítja a zenédet az, hogy milyen hangszeren játszod. Ez jó lecke fiatal gitárosoknak. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz eleget kihozni egy dalból, váltsál hangszert – akusztikus gitár helyett elektromos, vagy fordítva – vagy használj más hangolást. Csinálj bármit, ami egy kicsit felrázza a dalt.

Ami ezt a konkrét szólót illeti, ez többé-kevésbé az, amit minden este játszottam. Mindössze egy Fender Twin és egy Strato, háromállású pickup-váltóval a középső állásban. Ez adja meg a dalnak a hangzását. Bár azt gondolom, számos ötállású pickup-váltót szereltek be Fender Stratokba a dal hatására.”

 

Első felvétel: csak Knopfler gitárja

 

 

 

 

 

 

Második felvétel: csak Knopfler gitárja és éneke

 

 

 

 

Még annyit tennék hozzá a felvételekhez, hogy azok számára, akik jó ismerik ezt a szólót, gyönyörűen hallható, hogy a végső mixben hogyan tűnnek el az apró finomságok, frazírok. Ezen lehet sajnálkozni, de ez a dolog természete, ha valaki olyan dinamikusan játszik, mint Knopfler. Szerintem egy fokkal még mindig jobb, mintha agyon lenne kompresszorozva, mert akkor a szóló dinamikáját ölték volna meg. Ami meg a pickup-váltó állást és a szóló hangzását illeti, azért Knopfler kezének is van némi közé hozzá…

 

 

< kt >  Forrás: Guitar World