zenesz_logo.png



A ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Ahogy a sztároknak, úgy a hangszereiknek is megvan a maguk sorsa, és az még egyáltalán nem számít rossz fordulatnak, ha egy gazdag gyűjtő kisebb vagyont fizet egy amúgy nem túl drága, azonban értékes hangszerért.

 srv-jimbo-full-inset_700.jpg

 

 

A május 21-én New York City-ben megrendezett Music Icons aukció legértékesebb hangszerének Stevie Ray Vaughan, a tragikusan fiatalon elhunyt blues fenomén 1951-es Fender Broadcaster gitárját tartotta minden szakértő. A kikiáltási ára 300 000 dollár volt, ugyanakkor végső eladási árát 400-600 ezer dollár közé várták. Ehhez képest a Julien’s aukciós ház weboldala szerint a gitár nem kelt el.

 

Pedig az 1951-es Fender Broadcaster igazi ritkaságnak számít, Stevie még 1966-ban, 12 éves korában bátyjától kapta ezt a hangszert. Habár testvére Jimmie belevéste a ”Jimbo” becenevet a gitár hátoldalába, ez nem zavarta Stevie-t, ő a fejrészbe karcolta bele a Stevie Ray Vaughan nevet. Ez volt SRV első professzionális hangszere, és így természetesen ezt használta, amikor mint tinédzser játszani kezdett különböző dallasi klubokban. A ’70-es években Austinba költözött, karrierje kezdett beindulni, de a fő hangszere továbbra is ez a Broadcaster maradt.

 

 

 

elvis presley black dove-inset_700.jpg

 

 

 

Ugyanezen az aukción Elvis Presley Gibson Dove akusztikus gitárja 334 000 dollárért kelt el. Elvis a gitárt apjától, Vernontól kapta, és egyike volt legismertebb gitárjainak. Számos koncerten használta, többek között a híres, 1973-as Aloha From Hawaii koncerten is, melyet élőben közvetítettek a tévék, több mint 40 országban, Európában és Ázsiában, az akkor újdonságnak számító műholdas technológia segítségével.

 

Elvis és a Gibson Dove 1975. júliusában váltak meg egymástól, amikor a sztár egy Észak-karolinai koncertje alkalmával az első sorban ülő 21 éves Mike Harris kezébe nyomta a gitárt, mondván, egyszer ez a gitár még nagy segítségére lesz. Harris a koncert hátralévő részét ölében a gitárral ülte végig, és a show végén rendőri kíséretet kapott, hogy el tudja hagyni a helyszínt.

 

 

 

kurt cobain hi flyer-inset.jpg

 

 

Az aukció egyik érdekes tétele Kurt Cobain Univox Hi-Flier gitárjának maradványa volt, ami 56 250 dollárért lelt új tulajdonosra. A Nirvana gitárosa a New Jersey-i Hobokenben, 1983. július 13-án tartott Nirvana koncerten törte össze ezt a gitárt, majd a maradványokat Janet Billig Richnek ajándékozta, akinek a házában a zenekar akkoriban lakott.

 

 

 

david bowie chrome steinberger-inset.jpg

 

 

David Bowie egyedi, krómozott Steinberger gitárja is kalapács alá került a Music Icons aukción, új gazdája 41 600 dollárt fizetett érte. Bowie a korai ’90-es években a Tin Machine-ben használta ezt a gitárt stúdióban és turnékon. Ez a hangszer egyike volt a két egyedi, krómozott kivitelű hangszernek, amit Ned Steinberger készített számára.

 

Az alábbi videóban Bowie-t láthatjuk ezzel a gitárral a You Belong in Rock ’n’ Roll című nótában.