zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
„Az 594-es a legjobb új gitár, amivel az utóbbi években találkoztam. Vintage szíve és lelke van, de azok nélkül a technikai korlátok nélkül, melyek a régi hangszereknek többnyire velejárói” – John Mayer

straight1_700.jpg

 

 

 

A PRS új McCarty 594-es modellje 24,594 inches menzúrájáról kapta a nevét, ami eltér a megszokott 25 vagy 24,5 inches hosszúságú menzúrától, mellyel a cég számos népszerű gitárja készült. A PRS úgy jellemzi az új gitárt, mint vintage ihletésű hangszert, és ezt a hangszer esztétikus megjelenése, minden részletre kiterjedő aprólékos kidolgozása és a négypotméteres kivitel alátamasztani látszik. A klasszikus stílusú, négy potméterrel megoldott kezelés, a tekercsleválasztásra alkalmas hangszedők, és a rövidebb menzúra különböztetik meg az új modellt más PRS gitároktól.

 

Ugyanakkor úgy is jellemezhetjük ezt a gitárt, mint a modern játékigényeknek megfelelni kívánó hangszert. Gondolunk itt elsősorban a két 58/15 LT hangszedőre, amelyek tekercsleválasztásra alkalmasak – a hangszín potikat mint húzó-nyomó kapcsolókat is használhatjuk. Ez azt jelenti, hogy élvezhetjük mind a humbucker, mind a single-coil hangzást a single-coil hangszedőkkel jellemzően együtt járó zajok nélkül. Mindkét hangszedőhöz dedikált hangerő- és hangszínszabályzó tartozik, ami a coil split képességgel együtt, növeli a hangszín variációk számát és érdekes keverési lehetőségeket kínál.

 

A 22 érintős nyak és a szegélyezett rózsafa fogólap paraméterei tovább növelik a gitárral kapcsolatos vintage feelinget. Az új Pattern Vintage profilú nyak ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, mint a PRS Pattern nyak, de egy kicsit vastagabb és a profilja aszimmetrikus, vagyis a nyak „magas oldalán” egy kissé kevesebb az anyag, a „mély oldalán” pedig valamivel több.

 

 

 

ASYM-shape_450.jpg

 

Aszimmetrikus nyak profil

 

 

 

A PRS McCarty 594 teste mahagóniból, míg az elegáns, domborított tető mintázott juharból készült. A hangszer azt az elegánsan ívelt dupla cut-away McCarty formát követi, ami összetéveszthetetlenül PRS.

 

A PRS McCarty gitárcsaládja Paul Reed Smith régi barátja és mentora, Ted McCarty után kapta nevét, aki a Gibson elnöke volt még a gitárkészítés „aranykorában”. Ted McCarty maradandó szellemi öröksége világszerte inspirálólag hatott a gitárkészítőkre. A McCarty 594 az ő legendás alakja és a tradicionális vintage hangzás előtt tiszteleg.

 

A PRS sajtóközleményében John Mayer beszél az új hangszerről: „Az 594-es a legjobb új gitár, amivel az utóbbi években találkoztam. Vintage szíve és lelke van, de azok nélkül a technikai korlátok nélkül, melyek a régi hangszereknek többnyire velejárói. Mire jó egy öreg gitár, ha nem tudod a felső fekvéseket kifejezően használni, vagy mondjuk nem tiszta? A jó öreg PAF hangot (a Gibson első 1957-es humbucker hangszedőinek beceneve) hallani, ugyanakkor úgy artikulálni a hangokat, ahogy azt csak a modern gyártási technológia teszi lehetővé, tényleg izgalmas dolog.”

 

 

 

 

 

Specifikáció:

 

Test anyaga: mahagóni
Tető: mintás lángolt juhar
Érintők száma: 22
Menzúra: 24,594"
Nyak anyaga: mahagóni
Fogólap: szegélyezett rózsafa
Fogólap berakások: madár alakok
Nyakprofil: Pattern Vintage
Merevítő pálca takaró: "McCarty 594"
Húrláb: PRS 2 részes Stoptail
Hangolókulcsok: PRS Phase III satus
Szerelvények: nikkel
Húrláb hangszedő: 58/15 LT Treble
Nyaki hangszedő: 58/15 LT Bass
Szabályzógombok: két hangerő és két húzó-nyomó kapcsolós hangszín, 3 állású pickup váltó

 

Az új PRS McCarty 594 gitárokat 18 féle színben forgalmazzák, az áráról egyelőre nincs információnk.

 

További információk: PRS Guitar