zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
A Yamaha a 2016-os Musikmesse-n mutatta be mechanikus zengetővel és kórus effekt generátorral felszerelt TransAcoustic gitárjait.

 

yamaha_transacoustic_guitar 700.jpg

 

 

 

A Yamaha a 2014-ben bemutatott TransAcoustic zongorájában megismert, forradalmian új technológiáját sikeresen alkalmazta akusztikus gitárjain is. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a gitár saját, akusztikus hangjára zengető és kórus effekt kerüljön, amit maga a gitártest képez, anélkül, hogy külső effektet, vagy erősítőt használnánk.

 

Ezt úgy érték el, hogy a gitár belsejébe egy mechanikus aktuátort (rezgés információt továbbító eszközt) helyeztek el, ami a húrokkal együtt rezeg. Ezt a rezgést az aktuátor továbbítja a hangszer testére, és a környező levegőbe, ami autentikus zengető és kórus effektet eredményez. A két effekt mértékét dedikált Reverb és Chorus gombokkal szabályozhatjuk, melyek a gitár felső káváján kerültek elhelyezésre. Nem csak egyféle zengetést kapunk ily módon, mert a gombot az óra járásával megegyező irányba forgatva a room zengetőből hall zengető lesz.

 

 

yamaha-internal-650-80.jpg

 

 

 

Amennyiben a gitárt erősítőre kívánjuk csatlakoztatni, hangerőszabályzóval ellátott hagyományos kimenet is található a hangszeren. Ugyanennek a gombnak a megnyomására aktiválódik a TransAcoustic zengető és kórus effekt. Hogy minimalizálják a hangszer testére kerülő lyukakat, mindhárom szabályzógombot a lehető legkisebbre tervezték, és rendkívül diszkréten helyezték el.

 

Pillanatnyilag még csak két TransAcoustic technológiával felszerelt gitárt gyárt a Yamaha, mindkettő kézzel készült, prémium kategóriás modell. Ezek a Yamaha LL-TA (Dreadnought) és a Yamaha LS-TA (Concert) modellek. Mindkét hangszer közös jellemzői az Engelmann lucfenyőből készült, mesterségesen öregített tetőlap, a rózsafa hátlap és káva, az ötrétegű mahagóni-rózsafa nyak, melyre lekerekített szélű érintőkkel ellátott ébenfa fogólapot ragasztottak. Ezeken a modelleken a SYSTEM70 TransAcoustic rendszer mellett SRT piezo hangszedők továbbítják a hangot.

 

 

 

 

 

Az új Yamaha TransAcoustic gitárok várhatóan augusztustól kerülnek forgalomba, az árról pontos információ még nem áll rendelkezésre.

 

Bővebben: Yamaha Magyarország