zenesz_logo.png



Ma reggel megnyílt a Musikmesse. Már az S-Bahnon érzékelhető volt, mert dupla mennyiségű tömeg özönlött a vásár felé, és a tegnapi laza állapot, amiről a külső fotó is tanúskodik, ma már sokkal izgalmasabb képet nyújt.

 

 

SAM_kĂźlsĂś_700.jpg

 

 

Tegnap a sajtóközpontból lementem az egyébként hatalmas kiállítási területre, és azt hittem rossz helyen járok, eltévedtem. Teljesen fel lett forgatva minden, és mivel a 08-as csarnokot átépítik, vagy renoválják, így a Prolight + Sound kiállítás új helyre került, a régi Musikmesse területére a 04-es csarnokba, ugyanakkor a zenei rész pedig visszakerült a 20 évvel ez előtti 09-es csarnokba. Totál képzavar, és látványosan kevesebb a kiállító.

 

Ma reggel megnyílt a Musikmesse. Már az S-Bahnon érzékelhető volt, mert dupla mennyiségű tömeg özönlött a vásár felé, és a tegnapi laza állapot, amiről a külső fotó is tanúskodik, ma már sokkal izgalmasabb képet nyújt.

 

Sokan vannak, mint minden évben, noha a kiállítók száma – nekem úgy tűnik - jelentősen csökkent. Miközben írom e sorokat, a sajtóközpontban, kintről elképesztő hangerejű dübörgés rázza az ablakokat, a Beck’s Open Stage teljes erővel működik, noha még nincs nagyszámú közönség, a hang maga helyett beszél. Itt mutatja be a Martin, a Turbosound, és más professzionális, nagy teljesítményű hangosító rendszereket gyártó cég a legújabb termékeit.

 

Programok megállás nélkül.

 

 

Audiot_700.jpg

 

 

Az Audio Technica standján találkoztam Zöld Zsoltival és Fodor Biankával, akik végigvezettek a standon, és bemutatták a legújabb hangszermikrofonokat, melyeknek a felfüggesztése zseniális, szerintem minden dobos, és fúvós hangszeres imádni fogja emiatt, ráadásul nagyon jól is néznek ki. Láttam az új In-Ear füles sorozatot, és az új konferencia rendszert is.

 

 

 

Neutrik 650.jpg

 

 

A Neutrik bemutatta a Xirium Pro wireless egységet, aminek nagy sikere van a szakemberek között.

 

 

 

 

Beyer 700.jpg

 

 

A Beyerdinamic egy teljesen új hangszermikrofon családot mutatott be, köztük kombó erősítők kihangosítására alkalmas mikrofonokkal, de természetesen a hagyományos Beyer fejhallgatók sem maradtak ki a választékból.

 

 

 

Rhode ĂĄllĂł.jpg

 

 

 A Rohde & Schwarz az utóbbi időben köztudottan a televíziós adásokhoz szükséges műszerek gyártása területén tölt be vezető szerepet. Adásvezérlő egységeik is számos helyen működnek, Frankfurtban ez alkalommal az audio jelanalizálás volt a fő téma.

 

 

 

 

 

Roland 700.jpg

 

 

A Roland stúdió berendezésekkel van jelen, és egy elképesztő stúdió monitor kiállítást mutattak be a közönségnek.

 

 

 

 DPA 700.jpg

 

 

Kiemelkedő sikert könyvelhetett el magának a dán DPA (Danish Professional Audio) akiknek a standján mindig teltház volt. Az egyre sikeresebb énekmikrofon gyártó, ez alkalommal a hangszermikrofonokat helyezte előtérbe. A Yamaha együttműködésével készült sorozatról hamarosan a Zenész Magazinban is megjelenik egy írás.

 

 

 

 Sennheiser 700.jpg

 

 

A Sennheiser Frankfurtban is hozza a formáját, a jellegzetes, néhány éve készült stand dizájn nagyon bevált, és messze kitűnik a többi kiállító standja közül. Megszokott módon most is a Neumannal alakítottak egységet. A nagyon sikeres D1 sorozat mellett most bemutatták az MK8 stúdiómikrofont, az MK 4 továbbfejlesztett változatát, ami méltán arat nagy sikert szakmai körökben.

 

 

 

 holoplot 650.jpg

 

 

 

Érdekességekből most sincs hiány, itt van például egy német, szó szerinti hangfal fejlesztés, a HOLOPOT ami pozíciótól függően különböző nyelveken szólal meg, attól függően, hogy hova állsz. A bemutatón 5 nyelven beszélt az eszköz.

 

Tegnap nagyjából leírtam a kiállítás programjait, melyek a különböző színpadokon folyamatosan zajlanak. A Frankfurti Zenei Vásár legnagyobb eseménye kétségtelenül a hétvégére tolódik, pontosabban pénteken és szombaton ad majd látni- és hallanivalót az érdeklődőknek.

 

 

 

 

 

 

 

Acoustic Night a neve az április 8-i koncertnek, ahol a gitárzene mesterei lépnek fel, a Congress Messe Frankfurt színpadán, köztük Phil X (Bon Jovi) Sungha Jung, a 20 éves Dél-Koreai gitáros, Shane Hennessy, Casper Esmann és még sokan mások.

 

A kiállítás szupersztárja Al Jarreau, aki vasárnap, 10-én lép majd színpadra, róla is írtunk már, és a Zenészben is megjelenik hamarosan, hogy idén ő kapta a Frankfurt Music Prize elismerést, ami felér akár egy életmű díjjal is. hr-Bigbanddel történő fellépése rendkívüli zenei csemegét ígér a rajongóknak és a zenész szakmának egyaránt. Sajnos ezt már nem láthatjuk. Korábban ezt a díjat számos magyar – elsősorban komolyzenei – muzsikus is megkapta, köztük Solti György, Eötvös Péter kortárs zeneszerző is.  (-sr-)

 

Folytatjuk...