zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Carvin Nomad 112 egy nagyon szép kivitelezésű vintage erősítő, jól áll neki a világos sárgás borítás, a barna előlap és a krémszínű csirkefej potigombok. A Vintage Tube széria tervezésénél az elsődleges szempont az volt, hogy 100 százalékig csöves erősítőket hozzanak létre...

CARVIN Nomad 112 600x400.jpg

 

 

A végfok négy EL-84-es csőből áll. Ezeket akárcsak a korai Vox erősítőkben azért használják mert lágy torzítás mellett is megőrzik a hangok részleteit, feszes mélyeket produkálnak és ideális telítődési jellemzőik vannak. Lehetne beszélni sok technikai részletről, de valahogy ezek mind érdektelenné válnak mikor az ember bekapcsolja a Nomadot és elkezd játszani vele.

 

carvin112 BACK 600x400.jpg

 

A tiszta csatorna nagyon dinamikus és világos, mégsem szúrós a hangja. Az erősítő hátulján található Presence gombbal gyönyörű ragyogást adhatunk a hangjának. Az öt darab 12AX7 előfokcsőnek köszönhetően nincs szükség külső kompresszorra. Akár akusztikus gitárral is használhatjuk annyira természetes a hangzása de a hangerőt 6 és 9 közötti tartományba tekerve szépen felmelegszik a hangja ami kiváló Texas és Chicago Blues stílushoz.

 

A Reverb azt hiszem az egyik legfinomabb hangzású amit valaha hallottam annak köszönhetően hogy egy speciális hangszínszabályozás révén kiirtották belőle a más erősítőkön sokszor olyan zavaró csengő-bongó uszoda hangot. A torzítós csatorna onnan folytatja ameddig a tiszta csatornával el lehet jutni torzítás terén. Ennek mértékét a Soak (áztat, ázott) feliratú potival lehet szabályozni a majdnem tiszta hangoktól az egészen zsíros, meleg, folyós hangokig.

Szintén jellemző a Nomadra ahogy a Carvin többi erősítőjére is hogy az összes hangszínpoti sokkal nagyobb mértékben szabályoz mint azt más erősítőkön tapasztaltam, de nincsenek befolyással egymás működésére és nem fedik el a gitár eredeti alapkarakterét még egészen szélsőséges beállításoknál sem.

Carvin Nomad 112 gombok 290x290.jpg  Carvin Nomad 112 csatlakozo 290x290.jpg

Nagyon jól reagál a gitár hangerejének változtatására, ha lecsavartam vagy halkabban játszottam szépen kitisztult a hangja, gyakorlatilag még csatornát sem kell váltani, de mégis elég érzékeny ahhoz hogy akár single coil hangszedővel is egy kellemesen meghajtott hangzást érjünk el. Ez természetesen nem terjed addig hogy valami nu-metal gitáros beleszeressen de ez nem is volt célja a tervezőknek, viszont mindenki akinek The Byrds, The Who, Hendrix, Neil Young vagy a Zeppelin jelent valamit tökéletesen elégedett lehet azzal, amit a Nomad kínál. ( - )