zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az Ibanez és George Benson újra együttműködtek, a közös munka eredménye az új, lucfenyő tetővel készülő Ibanez GB10SE gitár.

 Ibanez GB10SE BS_700.jpg

 

 

 

 

Az új hangszert a George Benson nevéhez fűződő, népszerű és jól bevált GB10 signature modell ihlette. A GB10SE ékes bizonyítéka arra, hogy az Ibanez szakértelmével lehetséges kiemelkedő minőségű és megfizethető árú, a művész minden igényét tökéletesen kielégítő signature hangszert készíteni. A GB10SE része a cég nagy megbecsülésnek örvendő Artstar sorozatának, és megőrizte elegáns elődje számos jellemzőjét, olyan ár mellett, ami az átlag zenész számára is megfizethető.

 

A többszörös Grammy-díjas George Benson 21 éves korában kezdett jazzt játszani. Az ő tapasztalatával és szakértelmével a háta mögött, az Ibaneznek nem kell aggódnia. Tudják, ha Benson egy tervet, ötletet javasol, annak eredményeként értékes, kiváló hangszer fog születni.

 

A leglényegesebb jellemző, mellyel a GB10SE a piacra lép, a hangszer lucfenyőből készült tetőlapja. Ez nagyjából ellentmond az üreges testű gitárok gyártásánál megszokott protokollnak, minthogy általában juharfát használnak az egész testhez. A lucfenyő használata elterjedt az akusztikus gitároknál, de jazz gitároknál nem használják széles körben, különösen abban az esetben nem, ha a hátlap és a káva juharfából készül, szóval ez egy érdekes kombináció.

 

 

Ibanez Collage_700.jpg

 

 

Ennek a párosításnak az eredménye a hang fényességének finom csökkenése mellett az ütősebb, felhangokban gazdagabb hangzás. A test alapvetően nagyon hasonlóan működik, mint egy elektroakusztikus gitár teste, azzal a különbséggel, hogy itt piezo hangszedő helyett két humbucker pickup van a gitáron. Ez a melegebb és kerekebb tónus alkalmassá teszi a gitárt, akár fő hangszerként történő használatra, akár nagyszerű kiegészítése lehet már meglévő gitárunknak. Az eredeti hangszer cutaway jazzbox fazonja megmaradt, akárcsak az szép ívű „f” lyukak, melyek még esztétikusabbá teszik az üreges testű hangszer megjelenését.

 

A GB10SE nyaka háromrétegű juharfából készült, melyre a legjobb minőségű ébenfa fogólap került. A szegélyezett fogólapon lévő érintők végei Artstar kialakításúak, vagyis a bundok széleit lekerekítették, a könnyebb játék érdekében. Egy másik érdekes megoldás a félig csont, félig réz felsőnyereg, melynek szélessége 43 mm.

 

Az új hangszeren ugyanazok a GB Special humbucker hangszedők találhatók, mint az előző verzión, és hozzák azt a „jazz-barát” hangszínt, amit az Ibanez GB gitároktól megszoktunk. További jellemzők a rövidebb, 24,7 inches (628 mm) menzúra és a 12 inches rádiuszú fogólap.

 

Az új Ibanez GB10SE-re egyelőre csak előrendeléseket vesznek fel, az ára éppen csak 1300 USD alatt van.

 

 

 

Specifikáció:


Nyak típusa: 3 rétegű ragasztott juharfa GB nyak
Test anyaga: lucfenyő tetőlap, juharfa hátlap és káva
Fogólap: szegélyezett ébenfa, akril és kaliforniai kagyló berakásokkal
Érintők: médium érintők, Artstar bundvég kialakítással
Érintők száma: 22
Húrláb: ébenfa
Húrtartó: GB10
Hangszedők: 2 db GB special, passzív, alnico mágneses humbucker
Felső nyereg: félig csont, félig réz, 43 mm
Szerelvények színe: arany
Húrok mérete: .011/.015/.022w/.030/.040/.050
Menzúra: 628 mm/24,7"
Fogólap rádiusz: 305 mm
Kezelőszervek: 3 állású pickup váltó, két hangszín, két hangerő

 

 

body_shape_HB.png


Test méretei: 457 x 356 x 7,6 cm (hosszúság x szélesség x vastagság)
Tartozék: keménytok

További információk: Ibanez