zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A digitális gitár tremolokar, ami bármilyen – akár akusztikus – gitárra is felszerelhető a 2016-os téli NAMM Show-n mutatkozik be.

 

virtual-jeff-main_700.jpg

 

 

Minden tremolo rendszernek megvannak a maga saját egyedi jellemzői, előnyei és hátrányai, akár Bigsby, Floyd Rose, vagy Fender Synchronised tremolot használsz. Egy most megjelent, új, digitális megoldás a hangolás tökéletes megtartását, egyszerű felszerelést és pontos hangmagasság változást ígér, ráadásul, bármely elektromos, vagy akusztikus (igen, akusztikus!) gitáron használható. Ez a Virtual Jeff, egy ausztrál gitár-technikai cég, a FOMOfx találmánya.

 

A Virtual Jeff az analóg gitárjel digitális hangmagasság vezérlését kínálja egy tremolokar megszokott használatán keresztül, a hagyományos tremoloknál esetleg felmerülő mechanikai problémák nélkül. Miközben a feeling és a tremolokar viselkedése ugyanaz, mint a sztenderd tremoloknál, a Virtual Jeff túllép a húrok mechanikus hajlításán és mindezt digitálisan végzi el. Ez akár forradalmi újítás is lehet…

 

 

Virtual-Jeff-0041-700.jpg

 

 

 

A FOMOfx szerint a Virtual Jeff rendszer felszerelése 30 másodpercet vesz igénybe a két tartozék rögzítővel, semmi fúrásra, faragásra nincs szükség, az eszköz könnyedén átrakható elektromos, akusztikus, vagy basszusgitárra is.

 

Egy külön processzor egység lehetővé teszi a gitáros számára, hogy nyolc különböző preset közül válasszon. Ezek között megtaláljuk az egy fél hangtól egy oktávig terjedő felfelé hajlítástól az egy fél hangtól egy oktávig terjedő lefelé hajlításig terjedő beállításokat. Két használati mód áll rendelkezésünkre, melyek lábkapcsolóval válthatóak. A gyártó szerint ezzel a két móddal a Virtual Jeff beállítható úgy is, hogy az egyik mód úgy működjön, mint egy Bigsby – két félhang lefelé és egy félhang felfelé, míg a másik pedig, mint egy Floyd Rose – két oktáv lefelé és egy oktáv felfelé.

 

A Virtual Jeff nem befolyásolja a hangszínt, hagyományos 9 V-os elemmel üzemel és true-bypass működésű. Az még nem világos, hogy ez a processzor pontosan milyen, hogyan csatlakozik a tremolokarhoz és az árról sem tudunk még semmit. Az biztos, hogy a Virtual Jeff január 21-én a 2016-os téli NAMM Show-n debütál a FOMOfx standján.

 

 

 

 

A gyártó weboldala: FOMOfx