zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
A jó állapotú Les Paul Juniorok ma sokkal többe kerülnek, mint amikor a punkok beleszerettek, de még mindig a legelérhetőbb tömörtestű Gibsonoknak számítanak manapság a vintage hangszerek piacán.

 

126_gpr1115_1954_Les_Pauljr_700.jpg

 

 Les Paul Juniort 1954

 

 

A Les Paul Juniort 1954-ben mutatták be, két évvel a zászlóshajó, a domborított tetővel készülő Les Paul Goldtop (később Les Paul Standard) után. Ez volt a Gibson első tömörtestű, elektromos "tanuló" gitárja, de az is lehet, hogy a Fender Esquire riválisának szánták: mahagóni test (habár az első korai modelleken juharfából is készült) egyetlen pickup, és kezdőket, vagy vékony pénztárcájú profikat megcélzó ár.

 

Bárhogy is, ez azért csak egy Gibson volt, ragasztott mahagóni nyakkal, hátrahajló fejjel és más apró finomságokkal, melyek az akkori Kalamazoo-ban készült hangszerek jellemzői voltak. A 24,75 inches menzúra kényelmes játékot tett lehetővé, a Junior igazán testhezálló, jó fogású hangszer volt.

 

 

goldtop 700.jpg

Gibson Les Paul Goldtop 

 

 

 

Habár az 50-es évek során is kiváló eladásokat produkált, a Les Paul Junior igazán a késő 60-as és korai 70-es években talált magára, amikor a garázs-rockerek és a punkok felfedezték maguknak a hajdani első "bébi" Gibson minimalista esztétikumát, és kiváló hangját. Nem csak az egy darab mahagóni lapból készült test és az egy darab P-90 pickup tette elérhetővé és vonzóvá a használt hangszerek piacán a Juniort, vagy jó másfél évtizeddel megjelenése után – ekkor a vintage  még nem volt divat. Mindezek, és más tényezők is hozzájárultak, hogy néhány gitáros jobban kedvelte a Junior hangszínét és játékkényelmét, mint a drágább, nagyobb Gibsonokét. A mahagóni test kerek, széles hangja, a P-90 pickup "harapása" a mélyen illesztett, ragasztott nyaknak köszönhető rezonancia és hosszú hangkitartás a második hangszedő hiánya ellenére sokféle megszólalásra tette alkalmassá a gitárt és nem volt lényeges az ár. Az 1954-1957-ig gyártott single-cutaway verzió az eredeti klasszikus Junior, de az 1958-1962 között készült double-cutaway formának is sok rajongója van.

 

 

 gibson-lp-tv-1959-cons-full-700.jpg

 

 Gibson Les Paul TV

 

 

 

A jó állapotú Les Paul Juniorok ma sokkal többe kerülnek, mint amikor a punkok beleszerettek, de még mindig a legelérhetőbb tömörtestű Gibsonoknak számítanak manapság a vintage hangszerek piacán. Az 50-es évek Juniorjainak ára lassan kúszik az ötszámjegyű dollár ár felé, de egyelőre az általános állapottól és eredetiség mértékétől függően 4-6000 dollár között még nagyon szép darabokat lehet találni. (A Les Paul TV Model, gyönyörű krémes lakkozásával többe kerül.) Figyelembe véve a hangszer adottságait és a 50-es évek Gibsonjainak nagyszerűen kidolgozott nyakát – a legtöbb gitáros szerint az ’54-’57-es Juniorok hozzák a Les Paul Goldtopok jellemzőinek jelentős részét (persze a pickup váltások kivételével) és mindezt nagyjából negyed áron.

 

 

 

paulwesterberg-500.jpg

 

 
Paul Westerberg

 

 

 

Olyan gitárosok, mint John Lennon, Leslie West, Paul Westerberg, és Johnny Thunders viszonylag korán felfigyeltek a Les Paul Juniorra. Keith Urban gyakran vált vintage single-cut Juniorra a rock világába tett kirándulásain, de még Keith Richards is használt Juniort a Stones legutóbbi turnéjain. Egyszerű, masszív, gyakorlatilag lehetetlen rossz hangzást kihozni belőle, semmi jele, hogy a  Les Paul Junior veszítene népszerűségéből...

 

 

 

richards 500.jpg

 

 

Keith Richards 

 

 

 

 

Legfontosabb jellemzők:

 

Egy darabból készült tömör mahagóni test
Ragasztott mahagóni nyak, rózsafa fogólappal
Érintők száma: 22
Menzúra: 629 mm
Színátmenetes cseresznye vörös – ébenfekete lakkozás
Wraparound húrláb, csavarral rögzítve
Egy single-coil P-90 pickup a húrlábnál
Lekerekített C ’50s nyakprofil
Hangerő és hangszín szabályzó Bumblebee felüláteresztő kondenzátorral