zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az Epiphone Les Paul 100. születésnapját ünnepli, és ebből az alkalomból kibocsátottak egy új, limitált kiadású Les Paul Custom 100th Anniversary modellt.

 N_110115B1.jpg

 

 

 

2015 különleges év a Gibson és Epiphone számára, ugyanis ebben az évben lett volna a 100. születésnapja a 2009-ben elhunyt Lester William Polfuss-nak, az ikonikus gitárosnak és feltalálónak, akit az egész világ Les Paulként ismert. Ebből az alkalomból az Epiphone kiadott egy limitált kiadású gitárt, ami talán a legnépszerűbb signature modell a világon, és Les Paul zsenijének kíván emléket állítani.

 

Az Epiphone és Les Paul története nagyon régen kezdődött, Les Paul, aki már a harmincas években ismert country és jazz gitáros volt, jó barátságban volt „Epi” Stathopoluóval, a Gibson akkori legnagyobb riválisának, az Epiphone-nak a vezetőjével. Barátja lehetővé tette számára, hogy hétvégenként bejusson az Epiphone gyárba, ahol Les Paul egy normál akusztikus gitárból, némi tömör fenyőfából, és egy kézzel tekercselt hangszedőből megalkotta első tömör testű elektromos gitárjának prototípusát. Ez volt a legendás „Log”, vagyis „Tuskó”, amelynél az eredeti gitár alsó és felső üreges részét a tömör fenyőfa tömbhöz illesztette, hogy gitár formája legyen a hangszernek.

 

 

N_060115D4.jpg

A Tuskó

 

 

 

Később számos ponton módosított a gitáron, és 1946-ban elvitte a Gibson gyár elnökéhez. Ahogy később Les Paul visszaemlékezett, a Gibsonnál egyszerűen kinevették. Amikor azonban 1950 körül a Fender beindította a tömörtestű elektromos gitárjainak tömeggyártását, újra megkeresték Les Pault, és az ő elképzelései alapján kívánták első tömörtestű elektromos gitárjukat elkészíteni. Annyira nem bíztak a sikerben, hogy az új hangszert nem akarták Gibson márkanéven piacra dobni, így az első, 1952-ben megjelent aranyszínű gitárok Les Paul néven jelentek meg. A többit már tudjuk... Amúgy Les Paul  hosszú pályafutása alatt végig nagy rajongója maradt az Epiphone hangszereknek.

 

 

 

N_110115B5.jpg

 

 

 

Minthogy ez a gitár egy különleges tiszteletadás Les Paul személyének, az Epiphone nem fogta vissza magát, amikor a felhasznált anyagokról volt szó.

 

Amit először észreveszünk ezen a speciális hangszeren, azok 24 karátos arannyal bevont szerelvények, de a berakások is kaliforniai kagylóból, vagy gyöngyházból készültek, a vintage stílusú Epiphone logóhoz pedig féldrágakövet (Zirconium) használtak. A single cutaway fazonú mahagóni testet két verzióban gyártják – cseresznye színűre lakkozott mahagóni tetővel, vagy natúr lakkozású AAA osztályú lángolt juhar borítással. A testet elől-hátul ötrétegű krémszínű és fekete szegélyezés öleli körül.

 

 

N_110115B2.jpg

 

 

 

A gitár mahagóni nyakát '60s Slim Taper D profilúra alakították és Mortise/Tenon féle illesztéssel ragasztották a testhez. A rózsafa fogólap rádiusza tradicionálisan 12 inches, menzúrája 629 mm-es, 22 db médium jumbo érintővel és 25,4 mm-es felső nyereggel.

 

Az Epiphone Ltd. Ed. Les Paul Custom 100th Anniversary modellt két ProBucker hangszedővel szerelték fel, melyek alkalmasak a coil-splitting – tekercs leválasztásos – üzemmódra és a Gibson Burstbucker hangszedőinek megfizethető változatai.

 

Azonban a legvonzóbb tulajdonsága ennek a modellnek talán az ára, mert a listaár 1 332 USD, és a kiskereskedelmi ára valahol 800 dollár alatt lesz, ami meglehetősen kedvezőnek mondható egy ilyen hangszerért.

 

Részletes specifikáció: Epiphone