zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Lennon nagyon kedvelte ezt a Gibsont, dalíráshoz, felvételekhez is és koncerteken is használta. Úgy tudni, hogy olyan dalok születtek ezen a gitáron, mint a "Please Please Me,” “From Me to You,” “She Loves You,” “I Want to Hold Your Hand” és a “This Boy.”

 

03.jpg

 

 

 

Várható volt, hogy a Julien's aukciós háznál Los Angelesben november 7-re meghirdetett aukción Lennon régóta elveszett Gibson J-160E gitárja rekordokat fog dönteni, de arra senki nem számított, hogy a hangszer nem kevesebb, mint 2,410,000 dollárért fog elkelni.

 

Ráadásul Ringo lábdobjának Beatles logós első bőre is hasonlóan magas összegért ment el, ezért 2,125,000 dollárt adott valaki. A bőr azon a lábdobon volt, amit Ringo az Ed Sullivan Show-ban használt.

 

 

 

010612-Ringo-Starr_350.jpg

 

 

 

Az ominózus Gibson elektroakusztikus gitárból Lennon és George Harrison is rendelt egy-egy példányt a Rushworth’s Music House nevű cégtől Liverpoolban, és 1962. szeptember 12-én meg is kapták a hangszereket. Röviddel ezután a Beatles visszatért Londonba, hogy felvegyék első kislemezüket, a "Love Me Do"-t – másik oldalán a “P.S. I Love You"-val. Feltételezik, hogy Lennon és Harrison is használta a Gibson J-160E gitárt ebben a két dalban. Az viszont biztos, hogy Lennon 1963 folyamán a “This Boy”, című daluk, valamint első két albumuk –  a "Please Please Me" és a "With the Beatles"– néhány kompozíciójában ezen a gitáron játszott.

 

 

 

Lennons_jumbo_J-160E_Gibson_crop.jpg

 

 

Lennon nagyon kedvelte ezt a Gibsont, dalíráshoz, felvételekhez is és koncerteken is használta. Úgy tudni, hogy olyan dalok születtek ezen a gitáron, mint a "Please Please Me,” “From Me to You,” “She Loves You,” “I Want to Hold Your Hand” és a “This Boy.”

 

Aztán 1963 decemberében Lennon Gibsonját ellopták, mikor a banda egy többnapos karácsonyi show-ban lépett fel a Finsbury Parkban, Londonban. Később az ellopott gitár helyett Lennon vásárolt egy 1964-es J-160E modellt, amit még évekig használt.

 

Hogy a történet még bonyolultabb legyen, Lennon és Harrison valamikor a gitárok megvétele után röviddel, tévedésből összecserélte a két hangszert, anélkül, hogy tudtak volna róla, vagyis Lennon egészen a lopásig az eredetileg Harrisonnak eladott gitáron játszott. (Ez a George Harrison házában megtalált Gibson J-160E sorszámából derült ki.)

 

 

 

AndyB_360.jpg

 

 Andy Babiuk

 

 

 

Ötven évvel később az ellopott 1962-es jumbo Gibson egy használt hangszereket áruló kereskedő boltjában, Amerikában bukkant fel, és egy John McCaw nevű vevő vásárolta meg. Ezt a gitárt Andy Babiuk, a Beatles hangszerek szakértője a sorozatszám és más ismertető jegyek alapján eredetinek minősítette. Ez a hangszer került most árverésre és értékesítésre...

 

 

 

the-beatles_650.jpg

 

 

 

A Julien's Aukciós ház közlése szerint a vevő névtelenséget kért, az elárverezett gitáron keletkezett haszon fele a John Lennon és Yoko Ono által alapított Spirit Foundation jótékonysági alapítvány számlájára kerül átutalásra.

 

Érdekes, hogy mindenki – ideértve a sajtót – a közel 2,5 millió dolláron van megdöbbenve, arról nem szól a fáma, hogy az amerikai kereskedő vajon miért nem adta vissza gitárt Lennon özvegyének, amikor kiderült, hogy ez az 50 éve ellopott Lennon gitár, mennyiért adta el McCaw-nak, mennyiért vette át az aukciós ház, hogyan lehet egy bizonyíthatóan lopott hangszert aukcióra bocsátani...

 

[-kt-]