zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Bemutatták a Fusion Guitart, a világ első okos elektromos gitárját, aminek egyik érdekessége a digitális iOS interfész.

 

Egy valóban érdekes gitár koncepcióval ismerkedhetünk meg, melynek előzetes sikerét abból is megítélhetjük, hogy az IndieGoGo-n indított kampány során a gyártás beindításához szükséges 35 000 dollár több mint duplája gyűlt össze 8 nap alatt.

 

Érdemes megnézni a gitár bemutató videóját, melyből többek között megtudhatjuk, hogy a Fusion Guitar beépített erősítővel és hangszórókkal rendelkezik, de a lényeg a dokkoló, mellyel egy iPhone-t integrálhatunk a hangszerbe.

 

 

 

 

 

A további részletekből kiderül, hogy a hangszer hagyományos anyagokból készült, a juharfa nyakra rózsafa fogólap került, melyen médium jumbo érintők találhatók, a két humbucker hangszedő mágneses konstrukció. A gitár súlya 3,9 kg iPhone nélkül. Persze a lényeg a fúziós jellegen van, ami alatt az „okos gitár” jellemzőket értik. A hangszeren található iPhone dokkoló segítségével kedvenc erősítő modellező alkalmazásainkat használhatjuk, fedélzeti effektekhez juthatunk, 8 sávos felvevőt használhatunk, és a netre csatlakozva kottákat, oktató anyagokat tölthetünk le.

 

 

 

fus front_620.jpg

 

 

 

Az integrált digitális iOS gitár interfész 24 bit/48 kHz mintavételezéssel stúdió minőségű zaj- gerjedés- és áthallás mentes hangot állít elő. Az interfész a hangszedők analóg jelét digitális jellé konvertálja, amit így az iPhone / iPod fel tud dolgozni, majd ezt a digitális jelet ismét analóggá konvertálja, amely viszont már az erősítőre küldhető.

 

Természetesen a hangszer mezei elektromos gitárként is használható a szokásos 6,3 mm-es jack kimenettel, de rendelkezésünkre áll 3,5 mm-es sztereó vonal ki- és bemenet is.

 

 

fus620.jpg

 

 

 

A Fusion Guitar elérhetőségéről egyelőre annyit tudni, hogy 399 dollárért előrendeléseket lehet feladni (vagy 99 dollár, majd a többi részletre). Amit ezért kapunk: maga a Fusion Guitar, iOS integrációval, amerikai tervezésű D osztályú 20 W RMS teljesítményű erősítő, két kiváló minőségű szélessávú Tymphany Peerless® hangszóró, nagy kapacitású 11,1 V lithium-ion elem csomag, plusz egyéb apróbb tartozékok. A szállítási költség országonként változó.

 

Nehéz megítélni, hogy az okos gitárra milyen jövő vár, bár az nagy biztonsággal megjósolható, hogy a gitároknál nem fog bekövetkezni a mobil telefonok területén tapasztalt okos és buta eszközök generációváltása. Azonban az elképzelhető, hogy lesz rá érdeklődés pl. gyakorló, utazó, tanuló stb. gitár minőségében, olyanok számára, akik hajlandók és tudnak erre 399 dollárt áldozni.

 

További információk: Fusion Guitar