zenesz_logo.png



Azt, hogy mi történik ebben az évben a kiállításon, ezekben az órákban személyesen tapasztaljuk itt Frankfurtban. Viszont, hogy jövőre mi lesz, azt még csak nem is sejtjük.

 

ZOOM rec_700.jpg

 

Zoom Handy Recorder és a  Zoom SS-H6 mikrofon.

 

 

 

Nem túlzás, szinte percek alatt átveszi az ember a zenei vásár hangulatát, csak ki kell lépni a Presse Center, azaz a sajtóközpont ajtaján, és menni a hang után. Bevallom a tegnapi délután és a mai délelőtt, még mindig csak az óriási kiállítási terület egyik oldalára volt elég, és ott sem láttam mindent, olyan sok a kiállító. Mielőtt azonban belefognék a képes beszámolóba, el kell, hogy mondjam, jelentős változások történtek a kiállításon, legalább is a kiosztott helyek vonatkozásában, mert lényegében senkit, egyetlen céget sem találtam a megszokott helyén. Valaki jól felkavarta az állóvizet.

 

Első utam a hosszú mozgófolyosón (kb. 800 méter) keresztül az 5-ös csarnokba vezetett, ahol felkerestem a Sennheiser és az Olympus standját, mindkettőt „meg kellett találnom”. A Halle 5. bejáratnál a SoundService színpada fogadott, ami meglepetés volt számomra, és mint majd később kiderül, a nálunk is közismert cég, az egyik legnagyobb értékesítővé lépett elő Németországban.

 

 

Zoom

 

A színpad mögött mindjárt a Zoom legújabb videó alkalmazásokhoz javasolt profi rögzítői kerültek bemutatásra. Bombasztikus külső, és kiváló technikai adottságok jellemezték a berendezéseket, köztük az új többsávos digitális rögzítőt is, amiről már tegnap röviden beszámoltunk. Újdonság viszont az új irány-karakterisztikájú mikrofonjuk, a Zoom SS-H6, amit a már meglévő H5 és H6-os audio felvevőhöz, és a Q8-as video rögzítőhöz ajánlanak.

 

A színpad mellett a kiállítás legvonzóbb helye található, ahol – mint azt a képünkön is látható – helyes lányok lazítják a látogatók elgémberedett vállizmait. Nagy kihívás egy ilyen kellemes kezelésnek ellentmondani. Nekem sikerült, de azóta is bánom – lehet, hogy ma délután még visszamegyek.

 

 

MASSZAZS SZALON_700.jpg

 

 Maszázs a Sound Service színpada mellett...

 

 

 

 

Olympus

 

Az elmúlt évben MIPA díjat kapott az Olympus cég LS-100 többsávos digitális felvevője, amit most egyik legsikeresebb kamerájukkal az Olympus OM-D-vel kombinálva, zenei klipek és videók készítéséhez ajánlanak. A standon, éppen egy ma még csak feltörekvő angol csapat első díjat vehetett át, amit a fent említett audio-video kombinációval rögzítettek. Hatszáz beküldött klip közül kerültek ki győztesen. Klipjüket megnézhetitek a Zenész aktuális videói között. Szerintem nem rossz.

 

 

Olympus_LS-100_E-M5_Mark_II_front_crop.jpg

 

 

Olympus OM-D és LS-100

 

 

 

Olympus_music-open2015_Matt_Mure_400.jpg 

 

 

 A díjnyertes klip előadója: Matt Mure

 

 

Sennheiser

 

A Sennheiser nagyot dobbantott, legalább is az új standjukkal, ami végre kiszabadult a korábbi eklektikus formából, levegősebb, látványosabb lett. Ezt nyilatkozta Ingo Angres a cég marketing menedzsere, amit Selmeczi Imre, az AudioPartner igazgatója is megerősített rövid nyilatkozatával, melyben kiemelte, hogy nem csak az új termékek jelenléte a fontos, hanem az is, hogy a Sennheiser az új helyen közelebb került a vásárlókhoz, ami talán a legfontosabb dolog az értékesítési, és a kiállítási jelenlétük szempontjából.

 

A korábbról megismert Sennheiser mikrofon-rendszereken, túl az egyik legsikeresebb mikrofon, a D1 mellett most láthatjuk a D3-at, az 1,8 GHz–es rendszert, ami minden zsinórnélküli mikrofonhoz ajánlott, és természetesen sok más kábelkapcsolatos Sennheiser Evolution mikrofont  is.

 

A profi stúdiómikrofonok sem hiányozhatnak a standról, itt van a nagymembrános MK4 és az MK8-as mikrofon, a 2000-es kábelnélküli rendszer, és a drótnélküli Sennheiser monitorok is.

 

A fejhallgatók közül – ami természetesen a Sennheiser egyik fő profilja – kiállításra kerültek a professzionális és DJ, valamint a Momentum és az Urbanite fejhallgatók is.

 

 

SENNHEISER STAND_700.jpg

 

A Sennheiser új standja

 

 

 

 

Neumann

 

Egy család, de most nem mondhatjuk, hogy kis helyen is elférnek, mert látványosan kaptak területet a Sennhesier mellett. A Neumannok gyermekkori kedvenceim, még hangkamerás koromban a Pannónia Filmstúdió szinkron felvételeinél ismerkedtem meg velük, azóta is csodálója vagyok valamennyi terméküknek.  A standon ott sorakoztak, és kipróbálható volt az összes aktuális stúdió mikrofon, köztük az új TLM 107-es amit a Zenész 194-es számában mi is teszteltünk.

 

 

 

 

NEUMANN STUDIOMIKEK_700.jpg

 

 Neumann stúdió mikrofonok

 

 

 

 

Beyerdynamic

 

A szintén a családhoz tartozó német mikrofon- és fejhallgatógyártó, ez alkalommal stílusosan egy óriás fejhallgatóval lepte meg rajongóit, ami legújabb termékük óriás hasonmása, most azonban demó „szobaként” is funkcionált. Jó ötlet, és nagyon népszerű marketingfogásnak bizonyult. Mindenki imádta, és alig várta, hogy beüljön. Most bemutatott zártrendszerű dinamikus új Custom Studio fejhallgatójukról még bizonyára hallani fogunk.

 

 

 

customone_studio_perspective_620.jpg

 

 

 

Beyerdynamic Custom Studio

 

 

 

 

 

Bose Professional

 

Nagyon elegáns és letisztult a megjelenésük, a fekete-fehér kontraszt sokak, köztük az én tetszésemet is elnyerte. Ez alkalommal a hordozható PA rendszerekre helyezték a hangsúlyt, és az általuk bevezetett mélyláda és Tall Boy kombinációjú, kisméretű és gyorsan összeszerelhető egybeépített erősítő és hangfalrendszer bemutatói zajlottak egész nap. Újabb változatok is készülnek, ott jártunkkor nagy volt az érdeklődés a cuccok iránt. Visszamegyünk, kíváncsiak vagyunk a tartós sikerre. Idehaza a Basys képviseli a Bose termékeket.

 

 

 

BOSE STAND2_700.jpg
A Bose standja

 

 

 

Casio

 

Mondhatnánk, ezek megőrültek, vagy „feltalálták melegvizet”.  A Casio, ami hagyományosan elektromos zongorákat, keyboardokat gyárt, most megjelent egy DJ lejátszó szettel, amit becsszóra nem tudom, hogyan lehet használni. Ebből is látható, hogy nem vagyok egy „lemezlovas” – viszont a cucc nagyon vonzó dizájnnal rendelkezik, ezért is keltette fel a figyelmemet.

 

 

 xw-dj1_700.jpg

 

 A Casio csodavegyvere: XW-DJ1 DJ controller

 

 

 

 

Roland / Boss

 

Sok eszközt hoztak, és nagyon kis helyen mutatták be őket. Ez a megjegyzés több kiállítóra is igaz lehet, általában  jellemző volt, hogy mindenki összehúzódott egy kicsit. Már tegnap is hírt adtunk az új Roland V-Drum 25-ös dob szettjükről, de több újdonsággal is jelentkeztek, köztük bemutattak egy új analóg szintetizátort, aminek a System-500 nevet adták. Az új jövevény a korábban ismert System 700, illetve a System-100-as szintik alapjaira épült. Emellett szintén bemutatásra került az Aira Modular, rackbe építhető effektjük is.

 

 

SY-300_DR_L-630-80.jpg

 

 

Boss SY-300 gitár szintetizátor

 

 

 

A Boss – a Rolandhoz tartozik – effekteket, gitárpedálokat és megszámlálhatatlan  más kütyüt gyárt ezen a márkanéven. A kiállításon a Boss SY-300 gitár szintetizátor pedál számított újdonságnak, melynek retro hangzását emelték ki, mint jellemző tulajdonságot, de itt volt a Boss PW-3 kombinált pedál is, ami Wah-Wah effektekre is képes. Milyen nagy dolog volt ez néhány évtizede, és főleg a funky zenében. Emlékszem a legjobb Wah pedálokat a VOX gyártotta, akinek ilyen volt, az volt a király.

 

Azt, hogy mi történik ebben az évben a kiállításon, ezekben az órákban személyesen tapasztaljuk itt Frankfurtban. Viszont, hogy jövőre mi lesz, azt még csak nem is sejtjük. Nagy változások előszelét sejteti az a nemzetközi sajtótájékoztató, ami perceken belül kezdődik, a Congress Centerben, ahol kiderül, mi várható jövőre, a 2016. április 7-10. között megrendezésre kerülő Frankfurti Zenei Vásáron.  ( - )

 

Folytatása következik...