zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Az USA Horizon II csak egyike azoknak az ESP hangszereknek, melyek 2015-re frissítésen estek át, de talán ezen a modellen történtek a legnagyobb változások.

 

 xlarge.jpg


USA HORIZON-II STBLKSB EMG

 

 

Ez a modell része a cég 2015-re időzített frissítéseinek, melyek között az ESP 40 éves évfordulója alkalmából kiadott gitárok is megtalálhatók. Az USA Horizon II gitárokat három különböző színben gyártják, és mindhárom színben kapható EMG vagy Seymour Duncan hangszedővel felszerelt változat.

 

Az ESP USA sorozatát 2013-ban kezdték gyártani és azóta a cég felsőkategóriás hangszerei között tartják számon. Egyértelmű, hogy az ESP a piac felső szegmensét célozta meg ezekkel a gitárokkal, és a sorozat kihívást jelentett más Amerikában készülő gitárok gyártóinak, mind minőség, mind a felhasznált anyagok, mind az ár vonatkozásában. Azzal, hogy az ESP most további fejlesztéseket hajtott végre USA sorozatán, még magasabbra tette a lécet.

 

 

 xlarge2.jpg

 

 USA HORIZON-II VN EMG

 

 

 

Az ESP USA Horizon II csak egyike azoknak a hangszereknek, melyek 2015-re frissítésen estek át, de talán ezen a modellen történtek a legnagyobb változások. A legszembetűnőbb a fejrész átalakulása, a kétszer három sorban elhelyezett kulcsokkal szerelt lágyabb formájú fejet lényegesen szögletesebb fej váltotta fel, melyen a hat kulcsot egy oldalra helyezték. A mahagóni testre szépen ívelt juharfa tető került, a test double cutaway superstrat fazonja könnyű hozzáférést enged a felső fekvésekhez. Háromféle szín közül választhatunk, melyből kettő (Vintage Natural, és See Thru Black Sunburst) áttetsző lakkozást kapott, ezeknél jól érvényesül a kézzel válogatott habos juharfa tető, míg a harmadik rendkívül elegáns, „tömör” hatást keltő Sapphire Black Metallic színben pompázik.

 

 

sbm emg_700.jpg

 

 USA HORIZON-II SBM EMG

 

 

 

További érdekessége a sorozatnak a "Set-Thru-Neck” konstrukció, amit idehaza „ragasztott bedolgozott nyak” néven emlegetnek. A lényege, hogy a nyak illesztéséhez a testben kialakított fészek sokkal mélyebb, mint a ragasztott, vagy csavarozott nyaknál.

 

 

 

 vn duncan.jpg

 

 

 USA HORIZON-II VN DUNCAN

 

 

Ennél a konstrukciónál a nyaknak a menzúrához képest nagyobb része kerül a testtel közvetlen kapcsolatba, és állítólag egyesíti magában a csavarozott, a ragasztott és a testen átmenő nyak összes előnyét, tulajdonképpen azok hátrányai nélkül. A hangszerkészítők szerint ennél a konstrukciónál megnövekszik a hangkitartás, fényesebb lesz a hang, stabilabb az illesztés, szebben kialakítható a nyak csatlakozása, és még jobban hozzáférhetők a felső fekvések.

 

 

 

stblksb duncan.jpg


USA HORIZON-II STBLKSB DUNCAN

 

 

Az USA Horizon II modelljei juharfa nyakkal készülnek, melyre ébenfa fogólapot ragasztanak, a menzúra a szokásos 25,5” (648 mm) hosszúságú. A fogólap rádiusza 12", a nyak vékony U profilú a felső nyereg szélessége 42 mm, a 24 db érintő extra jumbo méretű, a 12. bundnál hatalmas ESP USA logó díszeleg.

 

Az ESP mind az aktív, mind a passzív elektronika kedvelőinek kedvezni kívánt, így választhatunk a passzív Seymour Duncan SH-16/SH-2 és az aktív EMG Metalworks 57/66 konfiguráció között. A kezelőszervek a hagyományosnak mondható háromállású pickup-váltóból, hangerő- és hangszínszabályzóból állnak. Elméletileg a Seymour Duncan hangszedők sokoldalúbbak és kerekebb hangon szólnak, az EMG szett pedig tökéletes modern rockhoz és metálhoz, persze mindez csak elmélet, a többi ízlés és pénztárca dolga…

 

 

 

sbm duncan_700.jpg

 

USA HORIZON-II SBM DUNCAN

 

 

A 2015-os változat pontos árát sajnos nem tudjuk, a korábbi ESP USA Horizon II modell ára 4 299.- USD.

 

Bővebben: ESP

Az ESP/LTD gitárok európai és hazai forgalmazója: SoundService