zenesz_logo.png



A Framus bemutatta Legacy akusztikus gitárjait, melyeket négyféle kivitelben gyárt: Dreadnought, Grand Auditorium, Folk és Parlor.

 

dreadnought_CE_700.jpg


Legacy Dreadnought Cutaway

 

 

 

A Framus bemutatta Legacy akusztikus gitárjait, melyeket négyféle kivitelben gyárt: Dreadnought, Grand Auditorium, Folk és Parlor. Az új széria piacra dobása része a Framus-Warwick cég azon erőfeszítéseinek, mellyel azt kívánják elérni, hogy a valamikor Európa legnagyobb gitárgyártó cégének számító német Framus ismét az elsők között legyen.

 

Az 50-es, 60-as években rendkívül jól csengett a Framus márkanév és világsztárok játszottak Framus hangszereken. Paul McCartney is használt Framus gitárt, állítólag egy ilyen hangszeren írta a When I'm Sixty-Four című dalt, és annyira kedvelte ezt a gitárt, hogy a mai napig is használja stúdióban. Elvis Presley Framus Tango és Riviera gitárokon játszott, John Lennon egy 12 húros Hootenanny gitárt pengetett, de Keith Richards, Bill Wyman és David Bowie is használt valamilyen Framus gitárt.

 

Később, a 70-es évek végén, állítólag az olcsó japán gitárok megjelenése miatt, a cég csődbe ment. 1995-ben Hans-Peter Wilfer – az alapító Fred Wilfer fia – a Warwick GmbH & Co Music Equipment KG részeként újraélesztette a céget. Azóta ismét gyártanak gitárokat és gitáralkatrészeket is, valamint kis szériás csöves high-end erősítőket.

 

 

 

 grand_Auditorium_700.jpg

 

Legacy Grand Auditorium

 

 

 

A most kibocsátott Legacy (magyarul: hagyaték, örökség) akusztikus sorozat négy alapmodellje a nagy testű Grand Auditorium, a tradicionális Dreadnought, a közepes méretű Folk, és a kisebb, vintage stílusú Parlol. A négy hangszer mindegyike további négy kivitelben készül, így a Framus Legacy sorozat összesen 16 gitárból áll. A Dreadnought, a Folk és a Grand Auditorium gitárokat négy hasonló verzióban gyártják, tömör mahagóni tetővel készülő hagyományos (nem cutaway) fazonban és cutaway kivitelben, az utóbbiakat elektronikával is felszerelték.

 

 

 

 

folkFR_FF_14_M_VS_01_700.jpg

 

 Legacy Folk

 

 

 

 

A másik két verzió teteje tömör sitka fenyőből készül és ezek is kaphatók és cutaway vagy nem cutaway fazonban. Az előbbit itt is elektronikával felszerelve forgalmazzák.

 

 

 

framus-legacy-parlor_700.jpg

Legacy Parlor

 

 

 

A Legacy Parlor sorozat darabjait is a tetőhöz használt faanyag alapján lehet kétfelé osztani: tömör mahagóni, vagy tömör sitka fenyőből készült modellekre. Ebben a szériában nem létezik cutaway formájú hangszer, viszont mindkét tetővel készülő verzióból létezik elektronikával felszerelt hangszer.

 

A különféle anyagokból, különféle fazonban gyártott hangszereknél a lakkozás még tovább növeli a kínálatot. Az elektroakusztikus gitárokat Fishman Isys + elektronikával és Sonicore hangszedőkkel szerelik fel. A gitárok Kínában készülnek, az árak nagyjából 320 – 480 USD között vannak.

 

Bővebben: Framus