zenesz_logo.png



A Yamaha összesen 17 új demó videóval lepte meg a dobosokat, melyben 17 különböző méretű és testű pergődobot hasonlítanak össze.

A pergők a Yamaha Recording Custom, Tour Custom, Stage Custom, Absolute Hybrid, Live Custom sorozatába tartoznak. Méretüket tekintve elég változatos a kép, a legtöbb modell 14 x 5,5 inches, de számos jóval méretesebb, 7 vagy 8 inch mélységű is akad közöttük. A bemutatott pergők anyaga is változatos, találunk különböző faanyagokat, de alumínium, vagy bronz pergőt is láthatunk a bemutató videókban.

Előző írásunkban csak a Yamaha Recording Custom pergőkről volt szó, de még így maradt két alumínium testű pergő ebből a sorozatból, utána pedig áttérünk a többi említett pergő családra.

 

 

Yamaha Recording Custom Aluminum RAS1465 és RAS1455 pergők

Mind a 14 x 6,5, mind a 14 x 5,5 méretű pergődob testének anyaga 1,2 mm vastag alumínium lemez. Ahogyan a már korábban bemutatott acéltestű pergőknél, itt is figyelembe vették Steve Gadd értékes tapasztalatait, és azokat felhasználva alakították ki a dobtestet.

 

 

Tulajdonképpen itt is csak a két 14 colos pergő mélységében van eltérés a modellek között, bár a sodronyoknál van azért némi különbség. Az RAS1465 25 szálas sodronnyal készül, míg az RAS1455 20 szálas sodronnyal kapható, de kapunk hozzá egy speciális, Steve Gadd által preferált 10 szálas sodronyt, ami úgy jött létre, hogy Gadd a középső 4 szálat eltávolította, ami rövid, pattogós staccato hangokat tesz lehetővé. További fontosabb jellemzők: Q/DC3 sodronyfeszítő, új tervezésű egybe-babák, 3 mm-es AL-DC Hoop káva, Remo Ambassador bevonatos felsőbőr, és Remo Snare Ambassador alsóbőr.

 


Yamaha Stage Custom Steel SSS1455 és SSS1465 pergők

Mindkét Stage Custom 14”-os acél pergő 1 mm-es krómbevonatú acéltesttel rendelkezik. A dobok jellemzői a mélységüktől eltekintve – 5,5 inch, illetve 6,5 inch – megegyeznek. A króm bevonatú acéltest az 1,5 mm-es tripla peremes kávával tiszta, fényes hangzást eredményez.

 

 

Az egybe-babák és a 45 fokos dobtest perem (bearing edge) kényelmes és stabil hangolást tesznek lehetővé. B-9/DC3 sodronyfeszítő, egybe-babák és 20 szálas hi-carbon acél sodrony teszik teljessé az összképet. Az ütőfelületre bevonatos Remo UT Coated Ambassador bőr került, az alsó bőr pedig Remo UT Snare Side Ambassador.



Yamaha Tour Custom TMS1455 és TMS1465 pergők

A Tour Custom TMS1455 és TMS1465 pergők a hatrétegű 5,6 mm vastag juharfa dobtest kifejezőképességét kombinálják a 2,3 mm-es fordított Dyna káva fókuszált hangzásával, valamint a Yamaha Absolute babák precíz hangolhatóságával. A két 14”-os, különböző mélységű pergő – 5,5 és 6,5 inch – a mérettől eltekintve azonos paraméterekkel rendelkezik.

 

 

Mindkét dob P Type sodronyfeszítőt kapott, a dobtest perem 45 fokos, a TMS1455 modellt 20 szálas, a TMS1465 pergőt 25 szálas High Carbon acél sodronnyal szerelték fel. A juharfa pergők látványos, selyemfényű Butterscotch, Candy Apple, Chocolate, Caramel és Licorice finish lakkozása látni engedi a fa gyönyörű erezetét.

 

 

Yamaha Stage Custom SBS1455

A 14 x 5,5 inch méretű SBS1455 pergő a felsőbb kategóriákban elterjedt nyírfa testtel büszkélkedhet, a hatrétegű 7,2 mm vastag test pontosan közvetíti az ütőfelületen keletkezett rezonanciákat. Az SBS1455 tripla peremes acél kávát kapott, ami minden zenei szituációban jól használható nyitott hangzást eredményez. További fontos jellemzők az egybe-babák, a B type sodronyváltó, és a 20 szálas Hi-carbon acél sodrony. A dobra bevonatos Remo UT felsőbőr és Remo UT alsóbőr került, ezek a pergők Pure White, Raven Black, Cranberry Red, Honey Amber és Natural Wood finish-sel kaphatók.


 

Yamaha Live Custom Hybrid Oak LHS1455

A tölgyből készült dobtesteknek önmagukban is nagyon konkrét, gyors hangjuk van, a hétrétegű Hybrid Oak esetében még egy gyanta réteg is helyet kapott a dobtestben. A hét réteg úgy jön létre, hogy a három-három réteg tölgyfa közepén helyezik el a fenol réteget, ami növeli a dobtest élettartamát, a hang lecsengését és dinamika tartományát, ugyanakkor megmarad az a sötét „tölgyes íz”, ami miatt ezeket a dobokat szeretjük.

A Live Custom Hybrid Oak pergődobok vastagabb, 2,3 mm-es acél Dyna Hoop kávával, precíz hangolást biztosító Yamaha Absolute babákkal, 25 szálas carbon steel sodronnyal rendelkeznek, amihez Q/DC3 sodronyfeszítőt kapunk. Az LHS1455 pergőket bevonatos Remo Ambassador bőrrel, UZU Ice Sunburst, UZU Magma Sunburst, UZU Natural, UZU Earth Sunburst és UZU Charcoal Sunburst finish-sel forgalmazzák.

 

 

Yamaha Absolute Hybrid Maple AMS1460

Az Absolute Hybrid Maple dobok a Yamaha hibrid testű dobjainak csúcskategóriáját képviselik. Az Absolute Hybrid Maple dobok kivételesen széles dinamika tartománya lehetővé teszi, hogy pontosan reagáljanak minden egyes ütésre, kövessék a játék dinamikájának apró részleteit, vagyis pontosan azt adják vissza, amit játszunk.

A 14 x 6 inches méretű pergő 6,2 mm vastag testének felépítése: 3 réteg juharfa, 1 réteg wenge és ismét 3 réteg juhar. A pergő 3 mm-es öntött alumínium kávával, Yamaha Hook babákkal, Q-type sodronyváltó szerkezettel rendelkezik. A 25 szálas sodrony anyaga high carbon acél. A színválaszték elképesztően széles: Polar White, Jade Green Sparkle, Orange Sparkle, Gold Champagne Sparkle, Pink Champagne Sparkle, Silver Sparkle, Red Autumn, Vintage Natural, Classic Walnut, Solid Black színekben gyártják az AMS1460 pergőket.