zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Interjúk
Kispál András vadonatúj zenekara, ami várhatóan az ősszel jelentkezik lemezzel. Jelenleg a felvételek készülnek, így aztán beszélgettünk hangzásról, dalokról, és a ribizli ültetésről is…

Gondolom a Kispál és a Borz körüli dolgokat már alaposan kibeszélted újságírókkal, így ezzel nem foglalkoznék, de amikor a fejedben megszületett egy új zenekar képe és hangja, akkor az a Velőrózsáé volt?

 

Köszönöm szépen az érdeklődésedet. Már a Borz búcsúkoncert előtt, tavaly májusban megszületett az ötlet az új zenekart illetően. Szerettem volna egy kicsit kísérletezni, az elektronikus, modernebb hangzást ötvözni a gitárzenével. A zenekar stílusa mostanára kezd kialakulni, a zenész kollégákkal sikerült összecsiszolódni, ráéreztek a számunkra új fajta zenei világra...illetve beletörődtek. (nevet)

 

 

Olvastam egy interjúban, hogy annak ellenére, hogy lehetőség lenne a dalírásra interneten keresztül és a próbákat is meg lehetne spórolni, főleg az alkotó, dalíró típusúakat, Te inkább maradtál az a típus, aki a próbateremben, analóg módon működsz. A Velőrózsák így működik, mint egy jó értelemben vett garázszenekarok?


Eleinte valóban egy garázsban zenélgettünk. Azóta sokat változott a zenekar, amióta új szerzőtársam és egyben énekesünk - Budapesti lévén - rendszeresen Pécsre jár. Ráadásul most a fesztiválidőszak idején, nem tehetjük meg, hogy felkészületlenek legyünk. Az internet nagy segítség, tudunk egymásnak dalkezdeményeket, ötleteket küldeni, ami meggyorsítja a munkát. Véleményem szerint a próbákat nem lehet mellőzni, egy zenekaron belül ismerni kell a kollégák gesztusait, apró jelzéseit, hogy a színpadon egy összeszokott, egész produkciót láthasson a közönség.

 

velorozsak_006.jpg

 

Mesélnél a megalakulás körülményeiről? A „régiúj” kollégákról és az első próbákról?

 

Hát akárhogy is kerestem, ezeket az arcokat találtam. (nevet) Pepét, a basszusgitárost azért vettem be, mert jól főz, a Csülit azért, mert szeretetre vágyik, Lacibá' meg csak úgy jött, ráadásul meg lehet nála aludni Pesten. Ahogy látod, első a jó hangulat, hosszú évek óta ismerjük egymást, Pepével még középiskolában együtt kezdtük a zenélést, Csülivel hat évet töltöttünk együtt a Borzban (itt nem tudom meddig lesz), Lacibácsi meg egy közös barátunk révén került be a zenekarba.

 

 

Ha jól informálódtam, az énekes poszt betöltése maradt utoljára. Sokat keresgéltetek?

 

A korábbi énekesünk Peres Norbert, komoly cégvezető lévén nem tudta vállalni a további munkát. A mai napig jó barátságban vagyunk, ő ajánlotta Pavlicsek Lacit énekesnek, az első fellépés előtt két héttel! Ez a lépés merész vállalkozásnak tűnt, de végül úgy gondolom jól sikerült.

 

velorozsak_002.jpg

 

Hiába, nem tudom kikerülni a kérdést: honnan a zenekar neve?

 

Egy újságíróval találkoztam, aki szintén megkérdezte, hogy mi a neve az új zenekaromnak. Ez ugrott be hirtelen, azóta ez így maradt, valószínűleg Csülivel eltöltött közös idők hatása lehetett. Azóta persze sok verzió született, de végül ez maradt, olyan jó kis hippis. (nevet)

 

 

Elkészült két videoklip, több dal fent van a weboldalatokon. Lemez mikorra várható?

 

A lemez október környékén várható, a dalok megvannak, folyamatosan rögzítjük, alakítgatjuk őket Laci stúdiójában, ahol nagyon jókat lehet aludni a kanapén, (nevet)  ahol az idő nem egy sürgető tényező, tudunk kísérletezni akár az ötletekkel, akár a hangzással.

 

velorozsak_009.jpg

 

A zenekar hangzása, enyhén szólva is nyers. Főként a gitárhangzás jellegzetes most is. Mennyire foglalkozol és kísérletezel a saját gitárhangzásoddal?

 

A gitár hangzása nem változott, nem is fog, nem szeretem a túleffektezett sound-okat, amiből nehéz kihallani bármit is. Ráadásul tradicionális eszközöket használok, amik alapvetően így szólnak. Természetesen a saját kereteimen belül próbálkozom új dolgokkal, pl. nemrég fedeztem fel a Digitech Whammy adta lehetőségeket.

 

 

Az olvasók kedvéért a beatfelszerelést elmondanád a gitártól az erősítőn és az effekteken át az öngyújtóig?

 

A fő hangszerem egy átalakított balkezes mexikói telecaster, amit analóg pedálokon át, egy közel ötven éves Fender Bassman erősítővel használok, az alatta lévő 4x12 Laney ládában pedig Goodmans hangszórók vannak. A pedálboardban levő effektek közül kiemelném a Dunlop Hendrix Fuzz-ot, ami meglepően összefogott hangon szól, ezenkívül nagy kedvencem még a T-Rex csöves zengető pedálja és a szintén T-Rex Reptile. Használok oktávert, két overdrive-ot, wah pedált és a Boss TU2 hangolóját. A telecasterben a hangszedőket Dimarzio-ra cseréltem, dinamikusabban szól és teljesen zajmentes.Használok még egy Bigsby tremolóval szerelt, Ibanez Artcore üreges testű Koreai gitárt Gibson hangszedőkkel.

 

Természetesen a zene határozza meg, mikor mit használok. Soha nem tudtam a slide gyűrűt megszokni, ezért használok öngyújtót.

 

velorozsak_013.jpg

 

A zenekaron kívül milyen terveid vannak még?

 

A terveim között szerepel, hogy ősszel szeretnék két sor málnát és ribizlit ültetni. (nevet) Sokat zenélni, amíg örömet szerez, jó hangosan! Ezt kívánom minden zenésznek.


GT