zenesz_logo.png



Romhányi Áron eMeRTon, Artisjus és többszörös Fonogram díjas zeneszerző-zongoraművésszel beszélgettünk legújabb zenei projektje kapcsán.

áRON feat. Szakonyi Milán GnS Horns 700x

 

Mi jellemzi a stílusotokat?

Alapvetően mindketten hozunk a saját zenei világunkból jellegeket. Sőt, ezeken túl Milán jellegzetes hangja, és az én hangszerelői stílusom is természetesen alakítja az anyagot. Milán gitáros-énekesként sok blues-country-rock dalt énekel, én pedig a “high energy” popzene, illetve a jazz harmóniavilágát és a hangszeres improvizációkat, valamint a rap-et igyekszem ízlésesen összedolgozni.

Hogy születnek az áRON ft. Szakonyi Milán dalok?

Dalszerzésnél részemről mindenképpen a „régi iskola” érvényesül: egy szál zongorával vagy gitárral születnek a dalok. Meg vagyok róla győződve, hogy egy dal már így meg kell, hogy állja a helyét. Ezután jöhet a dalszöveg finomítása és a hangszerelés teljes zenekarra.

Lesz album is?

Ha már szóba került a „régi iskola”, itt is ez érvényesül: annak ellenére, hogy ma már nincs különösebb jelentősége a komplett albumoknak – pláne fizikai formában – mi mégis szeretnénk CD-t és talán bakelitet is. Idén ősszel meg is lesz a lemez a tervek szerint.

 

 

A nevedet még a United együttesből ismerte meg az ország, de számos projektben dolgoztál azóta…

A United természetesen meghatározó része az életemnek. A Végső vallomást vagy a Keserű mézet Milánnal is játsszuk, és ma is minden szavát énekli a közönség. Jazz területen a Loop Doctors zenekarom a fő csapásvonal, amellyel nagyon sokat koncerteztünk külföldön. Remélem, folytatódik ez a tendencia jövőre. Zeneszerzőként sok mindenkivel dolgozom, a legutóbbi munkáim közül például Ruszó Tibi döntős dalára vagy Tóth Vera legfrissebb, A tükör túlfelén című dalára vagyok nagyon büszke, melyeket zeneszerzőként és hangszerelőként is jegyzek, illetve sok dalt írok és hangszerelek a Group’n’Swing zenekarnak, ahol zenei rendezőként is közreműködöm.

A pandémia alatt ti is alkottatok Milánnal, vagy inkább megállt emiatt a munka?

Teljes erővel dolgoztunk, biztos voltam benne, hogy ilyen helyzetben előre kell menekülni. Gyártottuk a klipeket, és az új ötleteket, mintegy magunkban is tartva a lelket, hogy ezeket hamarosan előadhassuk. Most nyáron meg is lett ennek a gyümölcse, hiszen rengeteg szabadtéri fesztiválon léptünk fel.

 



Szakonyi Milán - ének
Romhányi áRON - zongora, ének
Szendőfi Péter - dob
Rácz Roland - gitár
Boda Evelin - basszusgitár
GNS Horns
Csík Tibor - trombita
Bille Gergő - trombita
Almási Attila - harsona
Bakó István - szaxofon