zenesz_logo.png



A Fatal Error duplalemezzel ünnepli fennállásának tizedik jubileumát. A Művirágok karneválja c. lemez első részét már bemutatták, a lemez második felvonása őszre várható. Az albumról és az elmúlt nehéz időszakról kérdeztük a zenekart.

Mi inspirálta az új, Művirágok karneválja c. albumotokat? Honnan jött ez a cím?

2019 végén jelent meg a Halandó című lemezünk. Akkor még nem is sejtettük, hogy nem fogunk tudni a szokásos módon országot járni a lemezzel. Szerencsére azért egy-kettő lemezbemutató buli belefért még 2019 végén, aztán jött 2020, a sztorit persze mindenki tudja. Leállt minden, a koncertezést gyakorlatilag el is felejthettük, és természetesen nem maradt más lehetőségünk, mint a dalszerzés. Ehhez nagyon sok inspirációt adott a környezetünk, még a bezártságban is volt miből meríteni, Zsola szerencsére nemcsak a saját élményeiből szeret inspirálódni, hanem az őt körülvevő emberek tapasztalataiból és dolgaiból is. Veresegyházon volt egy üres ház, amit kialakítottunk főhadiszállásnak, és ott készültek minden hétvégén a felvételek. Egy nagyon jó korszak volt, élveztük minden pillanatát. A Művirágok karneválja című dalunk is ott készült, és az jelent meg a lemezről először, talán azért, mert azzal készültünk el leghamarabb, és elég kereknek éreztük ahhoz, hogy önálló dalként is megjelenjen. Aztán amikor elkezdtünk gondolkodni, hogy mi lenne a következő lemeznek egy jó cím, akkor azért is esett a választás a Művirágok karneváljára, mert van ennek a kifejezésnek egy pozitív és negatív tartalma is, és teljesen jól tükrözi a lemez dalainak sokszínűségét. És nem utolsó sorban jó is kimondani, ami fontos egy címnél.

Mennyiben tér el ez az album a korábbiaktól?

Egyrészt ez duplalemez, ez kétszer annyi dalt jelent, mint egy sima nagylemeznél. Talán azt is mondhatjuk, hogy zeneileg és hangulatokban is színesebb anyag lett, mint a korábbi dolgaink. Fontos megjegyezni, hogy ez mindig szubjektív dolog, hogy kinek mi tetszik. Mi úgy érezzük, hogy a Művirágok karneválja I. dalai kerekebbek, mint korábban. Ez köszönhető biztosan annak is, hogy kicsit megváltozott a zenekar munkamódszere. Mi magunk rögzítjük a dalokat, és csak keverésre és masteringre küldjük el a sávokat. Így sokkal több idő marad szöszölni a dalokkal, nem ketyeg az óra az ember feje fölött. Kipróbáltunk egyébként pár olyan zenei megoldást is, ami eddig a zenekarra nem volt jellemző. Reméljük, minél több embernek tetszeni fog.

FE1 700x450

 

Az album két részletben jelenik meg: egyik fele most, a másik ősszel. Miért döntöttetek így, és mi alapján választottátok ki, hogy melyik dal melyik korongra kerüljön fel?

Egyrészt a megváltozott zenefogyasztási szokások miatt döntöttünk így. Manapság nagyon sokan playlisteket hallgatnak, és minél kisebb formátumban adsz ki anyagokat, annál könnyebben fogadja be a közönség. Ha dalonként csepegtetsz, akkor sokkal nagyobb hangsúlyt tudsz fektetni minden egyes kiadott számra. Tudjuk, hogy ha egyszerre 20-25 dalt teszünk ki, akkor elvétve lesz olyan, aki végighallgatja elejétől a végéig. Ezért is volt az, hogy a lemez előtt 4 dalt már kitettünk. A másik ok, hogy a lemez második korongjának még folynak a munkálatai. Megtehettük volna, hogy akkor adjuk ki a most megjelenő 11 dalt, amikor készen vagyunk a többivel is, de úgy döntöttünk, hogy felesleges várnunk még fél évet. Főleg, hogy most indul a koncertszezon.

Miért pont a Kapaszkodj c. számotokhoz készült el az első klip az album dalai közül?

Amikor végighallgattuk a lemezt, azt éreztük, hogy valami bulisabb, pörgősebb dalhoz szeretnénk klipet. Elég sok érzelmes, lírai dalt tettünk ki az utóbbi hónapokban, így adta magát. A Kapaszkodjnak a szövege nagyjából azonnal elindította a fantáziánkat. Kitaláltuk, hogy szeretnénk repülőgépen forgatni. Valószínűleg, ha nagyon utánajárunk a dolgoknak, el tudtuk volna intézni, hogy egy igazi repülőgépre felengedjenek minket, de mivel a vírus miatt az anyagi lehetőségeink sem végtelenek, ezért úgy döntöttük, hogy megcsináljuk mi magunk a környezetet utómunkával. Alapjáraton a klipjeinket egy jó ideje mi magunk vágjuk és utómunkázzuk, tehát csak kicsit jobban bele kellett mélyedni a greenbox technikába. Innen is egy hatalmas ölelés Mirtse Korinak, akinek az utómunka nagy részét köszönhetjük, és Bikali Sanyinak, aki rögzítette a jeleneteket.

Milyen volt a klipforgatás? Mi volt a koncepció? A werkfotók alapján sokat bolondoztatok pl. a zöld háttér előtt…

A zöldhátteres klipekről tudni kell azt, hogy minden egyes jelenetet nagyon pontosan meg kell tervezni, hiszen a hátteret utólag teszi be az ember. Éppen ezért nagyon sok előkészületet igényelt a dolog, rohangálni kellett egy csomó kellékért a forgatás előtti napokon, és ott a helyszínen is nagyon koncentráltan oda kellett figyelni, hogy nehogy egy-egy jelenetet kifelejtsünk, esetleg rosszul vegyünk fel. Ettől függetlenül persze nagyon sokat röhögtünk a forgatáson, nem kellett nagyon sokat agyalni a színészi alakításokon, jött a hülyeség magától. Ez volt az első olyan klipünk, amiben kifejezett szerepekben láthat minket a közönség. Szerintük kimaxoltuk, és egészen biztos vagyok benne, hogy fogunk még a jövőben hasonló klipeket csinálni.

FE2 700x450

 

Az albumon szerepel a zenekar történetének első duettje is, a Veled más a helyzet, amit Mirtse Korival adtok elő. Miért vártatok ennyi évet erre és miért pont most jött el a duett ideje? Ez tekinthető egyfajta irányváltásnak is?

Ha valaki ismer minket, az tudja, hogy szeretünk belenyúlni dolgokba, de ha valamit nem érzünk indokoltnak, akkor nem feltétlenül csináljuk meg. Ez pont egy ilyen dolog, amiről azt éreztük, hogy most jött el az ideje. A dal megszületésekor az volt bennünk, hogy a mondanivaló és a zenei környezet is megkívánja, hogy legyen benne egy női hang, és egészen egyértelmű volt, hogy Korival szeretnénk megcsinálni a dalt. Egyébként is nagyon szeretjük a Kontraszt zenekart, amiben ő énekel, és nagyon örültünk, amikor elfogadta a felkérést. Irányváltásnak azért nem mondanánk, mert zeneileg eddig is voltak hasonló elemek a dalainkban, és ezután sem idegenkedünk ilyesmitől. Mindig az adott dal határozza meg, hogy milyen zenei elemek lesznek benne, ha éppen egy szál gitárral szól a legjobban, akkor úgy csináljuk meg, ha pedig duettként működik a legjobban, akkor duettként csináljuk meg.

Az album legszomorúbb dala a Mesélnék, amit Siklósi Örsnek ajánlottatok. Mennyire nehéz egy ennyire személyes témát megzenésíteni?

Ez egy elég különleges történet. Nem úgy nézett ki a dolog, hogy leültünk kiizzadni magunkból mindenképpen egy dalt, amit Siklósi Örs emlékére csinálhatunk. Sőt, meg is beszéltük, hogy nem akarjuk kihasználni ezt a dolgot, viszont borzalmasan rosszul voltunk, és magától jött ez a dolog. Egy Veresegyház-Cegléd út alatt a dal szövege gyakorlatilag el is készült, és abban a formájában meg is csináltuk. Nagyon fontos, hogy egy dal őszinte legyen, és ebben a dalban benne van minden fájdalom, amit éreztünk. Nehéz erről a dologról beszélni, mert még mindig friss, és hatalmas veszteség.

 

240403089 Lányi Kristóf 700x

Fotó: Lányi Kristóf

 A tavalyi év a legtöbb zenész számára is megterhelő volt, nektek mégis 5 számotok jelent meg 2020-ban, 2021-ben pedig a lemez előtt már 2, most pedig megérkezett az új albumotok első fele is. Ezek szerint nagyon termékenyek voltatok. Hogyan sikerült kreatív energiákká változtatni ezt a nehéz időszakot?

Sokan mondják, hogy a dalszerzést nem lehet erőltetni, mások pedig azt mondják, hogy nem szabad várni az ihletre, hanem le kell ülni, foglalkozni a zenével, és előbb vagy utóbb jönnek a dolgok maguktól. Valahol a kettő között lehet az arany középút. Ahhoz, hogy az ember tudjon dalokat írni, muszáj leülni, és ahhoz pedig idő kell. Most volt rá elég időnk, és ezt maximálisan próbáltuk is kihasználni. Mindig eszünkbe jut Müller Péter Sziámi, aki elhatározta, hogy egy teljes évig minden nap kitesz egy dalszöveget. Ezt meg is csinálta, szóval van még hova fejlődnünk. A lényeg tényleg az, hogy ha az ember tényleg nekiül, akkor sokkal nagyobb esélye van dalokat írni, mintha jól megindokolja, hogy miért nem jön az ihlet. Foglalkozni kell a dolgokkal!

Többször szerepeltetek a Dalban, és a rádiók is játsszák a számaitokat, a Petőfi Rádióban is hallhatjuk a számaitokat. Mit gondoltok: ez azt jelenti, hogy az alternatív zene kezd kitörni a rétegzenék közül?

Nyilvánvalóan manapság egy rockzenekarnak elég kevés lehetősége van arra, hogy a mainstream médiában szerepelhessen. Ennek egy jó lehetősége a DAL című műsor, ahol néhány szerencsés „kiválasztott” zenekar megmutathatja magát. Mi 2019 előtt is próbálkoztunk beküldeni a dalainkat, de nem jutottunk be korábban. Aztán megtört a jég a Kulcs című dalunkkal, és próbáltuk a legjobbat kihozni magunkból. A második alkalommal igazából a fő célunk az akkor megjelent új lemezünk reklámozása volt, plusz az előző évi élmények is „rávettek” minket, hogy jelentkezzünk újra. Valahogy akkor nyílt ki az ajtó a Petőfi Rádió felé, amikor a Némának kihoztuk az akusztikus verzióját. Nagyon hálásak vagyunk minden lejátszásért, és igyekszünk még keményebben dolgozni. A legfontosabb, hogy a zenekar önmagát adja, és legyen kitartó, és akkor bármi megtörténhet.

 

 

Idén tízéves a zenekar, ráadásul régóta azonos felállásban zenéltek. Mi hajt még mindig benneteket? Nem mentek egymás agyára?

Minden hosszan működő munkaközösségben és baráti társaságban vannak konfliktusok, természetesen nálunk is szoktak lenni. Nagyon fontos, hogy az ilyen ellentétek ne legyenek a szőnyeg alá söpörve, hanem őszintén megbeszéljük őket, és akkor nem lehet nagy baj. Nem könnyű hat embert összehangolni, főleg, ha már képbe jön a család, esetleg gyerek, és mindenkinek egyre több kötelessége van a mindennapi életben. Sok dolgon átsegít a barátság és az összetartás, de fontos, hogy legyenek olyan alapszabályok, amihez mindenki tartani tudja magát, csak így lehet hosszútávon megtartani a közösséget.

Mit terveztek a nyárra, hol láthat a közönség benneteket? Lesz lemezbemutató koncertetek?

LESZ! Találkozunk augusztus 19-én a Monyo Landben, ahol bemutatjuk a duplalemezünk most megjelent első felét, de persze azért régebbi dalaink is el fognak mellette hangzani. Emellett ott leszünk a fesztiválokon is, alig várjuk a találkozást.

https://www.facebook.com/fatalerrorzenekar

Az interjú először a Zenész Magazin 2021. augusztusi 227. számában jelent meg.