zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Interjúk
Hogy milyen is a progresszív metálba oltott pop zene? A Leander Rising a közelmúltban, két nyelven, magyarul és angolul debütált Szívidomár / Heart Tamer című legújabb nagylemeze több mint kielégítő választ ad erre a kérdésre. Beszélgetés a zenekar alapító frontemberével, Köteles Leanderrel.

A jelenlegi felállással ez az első kiadott lemezetek. Hogyan jellemeznéd a közös munkát?
Köteles Leander: Hála az égnek, a csapat tényleg állandósulni látszik, aminek a legfőbb oka értelemszerűen  nem más, mint hogy zeneileg és emberileg is egy hullámhosszon vagyunk. Nincs annál jobb, mikor egy zenekar valós inspirációs közeget jelent minden tag számára.
Jelenleg igen termékeny időszakát éli a formáció, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy a még friss lemezmegjelenés ellenére alig egy hónap alatt már szinte egy teljes, újabb anyagra elegendő dalunk született. Pezsgünk. Az elmúlt egy évben szép számú turné, megszámlálhatatlanul sok kilóméter és színpad történeteit éltük meg együtt, így a zenei szimbiózis mellett még “civilben” is hajlandóak vagyunk szóbaállni egymással. (nevet)


_MG_5387-small.JPG

A Heart Tamer-nek meglehetősen komoly nemzetközi visszhangja volt. Mi a véleményed a lemez elstartolásáról?
K.L.: Magyar viszonylatban a különféle internetes csatornáknak hála úgy gondolom sikerült eljuttatnunk a zenénket a célközönségünk legnagyobb részéhez, a kísérletező rockzenére fogékony réteghez. Ezen kívül került a lemezre néhány kifejezetten populáris hangzású szerzemény is, melyekkel talán sikerül még több embert megmozgatnunk.
A külföldet tekintve a Leander Rising nagyon jó lehetőségek előtt áll, bár ebben tagadhatatlanul nagy szerepe van a kiadónknak, a Sony Music-nak. Nyugodtan állíthatom, hogy afféle privát kedvenc státuszt élvezünk náluk, nagyon jó a kapcsolatunk és ez az eredményeken is meglátszik. Július 17-én jelent meg a lemezünk az USA-ban, a fogadtatása pedig olyan volt, melynek fényében elvileg joggal reménykedhetünk.
Elég sokfele megfordult már a zenekar. Tételesen végigfutva a koncertjeiteken, merre jártatok eddig?
K.L.: Magyarországot már sikerült az utóbbi időszakban háromszor-négyszer is körbejárnunk, ezenkívül voltunk párszor a környező országokban is, úgy mint Ukrajna vagy Szlovákia, de Angliába is eljutottunk már, belekóstolva kicsit a londoni klubéletbe.


csop1k-small.jpg


Több hangszeren is remekül játszol. Miként jött az indítattás, hogy ilyen mód fejleszd magad?
K.L.: 5 éves koromban a szüleim beirattak egy zeneiskolába, ahol 12 éven keresztül tanultam zongorázni. A zongorát, mint olyat mind a mai napig az egyik fő hangszeremnek tekintem, lévén az ötleteim döntő többsége a billentyűk segítségével látja meg a napvilágot. A zeneiskolát követően először kamaszként, egy célttévesztett karácsonyi ajándéknak köszönhetően került basszusgitár a kezembe. Rögtön beleszerettem. Kis idő múltán jelentkeztem egy hirdetésre, egy zenekarban üresedett meg az énekes-basszusgitáros poszt. Addig egyáltalán nem kísérleteztem a hangommal, de hát a szükség nagy úr.(nevet) Azóta is működik a dolog. És, hogy a gitár hogyan került a képbe? Az ember csak a kezébe veszi a hangszert.. nem létezik, hogy ne akarjon rajta játszani. Eddigi életem során több olyan emberrel is volt szerencsém megismerkedni, sőt együtt játszani, akik számomra szinte elképzelhetetlenül magas szinten zenélnek. Nekem nem célom rekordokat döntögetni, ugyanúgy képes vagyok élvezni egy három akkordos balladát, mint a legelvetemültebb gitárfutamokat felsorakoztató, szanaszét modulált őrületeket. Egyszerűen szeretem amit csinálok, műfaji, formai, vagy épp technikai megkötések nélkül, szabadon. Ennyi az egész.
A Leander Rising-ban alapvetően énekes-basszusgitárosként ismerhetnek meg téged az emberek. Mesélj egy kicsit a felszerelésedről!
K.L.: Az élőben legtöbbet használt hangszereim közé tartozik egy öthúros Musicman Stingray, melyben két kifejezetten nagyjelű humbucker hangszedő dolgozik. Pedálok terén csak equalizer-t és compressor-t használok, mindkettő EBS gyártmány. Az ének, az énekhang megszólalására - szeretem úgy gondolni - különösen nagy figyelmet szentelek. Az aktuális színpadi mikrofonom egy dinamikus Beyerdynamic, aminek a jele át van eresztve egy TL Audio Ebony előfokon. Ami pedig énekhang esetenkénti megbolondítását illeti, ehhez TC Electronic effekteket használok.
A hangszererősítők kérdése a Leander Rising esetében egészen különleges témakörnek számít. Biztos sokan észrevették már, hogy a zenekar minden tagja már külsőségeikben sem összekeverhető Silverblade produktumokon játszik. A fordulat ebben az esetben az, hogy ezek egy kis hazai manufaktúra kézzel készült termékei, melyek mára már a világ több jeles színpadán is fel-fel bukkannak, a felhasználók névsorát böngészve pedig olyan nevekbe futhatunk mint a Mika Lagreen, Alex Guth vagy Jérémie Heyms. A márkanév kifejezetten nagy teljesítményű, modern és markáns hangzásvilággal rendelkező, igazi high gain-re optimalizált erősítőket fémjelez.
A kezdetek kezdetén Vörös Attila gitárosunk kapott endoser-i felkérést a cégtől. Nem sokkal ezután arra lettünk figyelmesek, hogy Leander Rising másik sokhúros hangszerese, Takács József mögé is Silverblade fal épült a színpadon. Innen már csak egy lépés volt, az én 700W-os, a hibrid megoldásnak köszönhetően két darab Ecc83-as csővel is ellátott Silverblade Titan 7 erősítőfejet és a hozzá tartozó 6x10”-es ládát magábafoglaló erőművem. Hangos.


IMG_1271-small.jpg


Semmilyen szempontból sem nevezhető szellősnek a programotok. Mik a terveitek erre az évre?
K.L.: Ha minden jól alakul, ősszel két koncert erejéig szerencsét próbálunk a nagybetűs Amerikában. Egy fellépés New York-ban és egy fellépés Los Angeles-ben. Ez felfogható a kontinens afféle próbájának bár, hogy ő tesztel minket vagy mi őt, az kétséges. Mindenesetre örülünk neki.
Ezen kívül szervezés alatt van egy turné, aminek keretein belül a Subscribe, Insane és The Idoru zenekarokkal karöltve járnánk végig az országot.
A próbatermi túltermelés következtében van két vadonatúj számunk, amelyekhez szeretnénk klipeket is forgatni a közeljövőben, illetve dolgozunk a következő lemez anyagán, mert ha nem is idén, de jövőre mindenképp szeretnénk prezentálni ennek az időszaknak a termését.

 

cz

 

( - )